Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezik je zakon

Pogledajte što je priblezgavanje i jezične pogreške Ivana Vrdoljaka i Gordana Marasa

Jezik je zakon
09.03.2018.
u 17:54

- Samo ona poruka koja je potpuno jasna može doći do svijesti govornika kao prava poruka koja ima svoje jasno značenje - rekao je Željko Jozić

Javni govor bila je tema današnje epizode emisije Jezik je zakon na televiziji Večernjeg lista.

Voditelj Žarko Ivković rekao je kako ima dojam da javne osobe nisu svjesne da na televiziji i radiju trebaju govoriti hrvatskim standardnim jezikom. Kao primjer je naveo jučerašnje gostovanje Hrastovog zastupnika Hrvoja Zekanovića u Otvorenom na HTV-u, kada je Zekanović upotrijebio regionalni izraz priblezgavanje, što znači govor u prazno.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić rekao je da mnogi političari i ljudi koji govore u javnom prostoru moraju biti više svjesni toga da svojim govorom itekako utječu na sve druge govornike hrvatskog jezika koji ih slušaju.

- Samo ona poruka koja je potpuno jasna može doći do svijesti govornika kao prava poruka koja ima svoje jasno značenje - rekao je Jozić.

Koji su još primjeri pogrešaka u govoru možete pogledati u emisiji.

Komentara 9

MV
Mijat vrdoljak
20:20 09.03.2018.

Ima li članak ikakve poveznice sa naslovom?

Avatar zajutrak
zajutrak
00:01 10.03.2018.

Sramotno je i iritantno kako političari, a najčešće oni koji se najviše javljaju , nemaju osnovno znanje o hrvaskom jeziku ili ga svjesno onečišćuju :/ Naši mediji su puni ne hrvatskih riječi a TV kuće voditelja koji ne bi moglii raditi niti u solidnoj knjižari :/ Žalosno, to je naša stvarnost.

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
01:23 10.03.2018.

Maraš???Nebi ni svinjaru cistio z Slavoniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije