Naslovnica Vijesti Hrvatska

Javni pritisak na Vladu da se očituje o Istanbulskoj konvenciji

U srijedu počinje i prikupljanje potpisa za opoziv Martine Dalić
06. ožujka 2018. u 08:41 15 komentara 558 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Iako se oporba prošlog petka dogovorila da kreće s opozivom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, koliko su doista složni u tom naumu, vidjet će se u srijedu kada bi trebalo početi i prikupljanje potpisa za tu inicijativu.

Andrej Plenković i Milorad Pupovac KRIZA U KOALICIJI Pupovac: Odlazak Ramljaka nije dovoljan. Vlada: Martina Dalić ostaje

Tjeranje na čistac

Naime, na spomenutom sastanku u petak SDP-ovci su tražili od svih oporbenih stranaka koje žele sudjelovati u opozivu da podupru tu inicijativu i konkretnim potpisima, odnosno da svaka stranka da barem jedan potpis za “rušenje” ministrice. Odgovor je to na pismo IDS-a i GLAS-a, koje je iz tih dviju stranaka poslano uoči prvog sastanka oporbe i u kojem je stajalo da će prije dogovora o opozivu tražiti od svih oporbenih stranaka i Mosta da potpišu suglasnost za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

– Potpisima želimo istjerati na čistac sve oporbene stranke. Neka svi tako pokažu da stoje iza opoziva Martine Dalić. To se prije svega odnosi na IDS koji se na zadnjem sastanku nije jasno izjasnio inzistira li i dalje na povezivanju ratifikacije Istanbulske s opozivom, što nema smisla osim ako nekima ne bi trebalo poslužiti kao alibi da se iz cijele priče izvuku, vjerojatno zbog krize oko Uljanika – kaže naš izvor iz SDP-a.

Iako je nakon slanja tog pisma održan još jedan zajednički sastanak na kojem je i formalno postignut dogovor o pokretanju opoziva, očito je da nepovjerenje i dalje postoji. Realno gledajući, oporba nema nijedan alat, osim javnog pritiska, kojim bi natjerala vladajuće da na dnevni red Sabora dođe rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza poručio je jučer da će njegova stranka poduprijeti zahtjev za opoziv ministrice Dalić. I to, kaže, nije sporno. A na sastanak u srijedu zajedno s GLAS-om dolaze s novim zahtjevom, a to je da sve oporbene stranke podupru još jednu inicijativu – daju potpis za zahtjev za interpelaciju Vladi o Istanbulskoj konvenciji. – To je za nas važno civilizacijsko pitanje. Tako želimo natjerati Vladu da se o Istanbulskoj konvenciji očituje u što kraćem roku i da se nakon očitovanja Vlade o Istanbulskoj konvenciji također u kratkom roku raspravlja u Saboru – kaže Sponza.

Test za Most

Osim što je riječ o civilizacijskom pitanju, Istanbulska konvencija, kažu u IDS-u, i test je za oporbu, tema na kojoj se može poraziti HDZ u Saboru i pitanje na kojem Most ima priliku pokazati na čijoj je strani. Šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže da je interpelacija najbolji način da se Vladu prisili da kaže što radi po pitanju Istanbulske konvencije i kada je misli staviti na dnevni red Sabora zbog čega se nada da će cijela oporba po tom pitanju također biti složna.

Danas u Večernjem Martina Dalić: Oporba treba zapaliti svijeću na Kamenitim vratima dan poslije Martina Dalić i Ante Ramljak učvrstili svoje pozicije Martina Dalić Restrukturiranje Agrokora Martina Dalić: Nisam znala detalje ugovora i iznose
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • koraknaprijed:

    Koji su to smrdljivi klošari,oni su bili na vlasti kad je taj dokument stigao u Banske Dvore 2013,ništa nisu poduzeli niti su čak poveli raspravu do 2017.Očito je da nemaju pojma kako voditi državu ili pokrenuti ekonomiju,pa se hvataju slamke.

  • stefj:

    He, he, udruge gladne love. Istambulska konvencija bi im zajamčila ogromne novce iz proračuna... To je jedino bitno u tome, nitko se ne bori radi prava, svi se bore radi novca. Treba demistificirati konvenciju i otvoreno građanima reći koliko bi ... prikaži još! ih to veselje godišnje koštalo.

  • afer:

    Ove iz Mosta SDP je optuživao da su popovska udruga koja širi klerofašistićke ideje a sada se za isti štap drže. Slabo pamte Hrvateki.