Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan poslije

Martina Dalić i Ante Ramljak učvrstili svoje pozicije

17.02.2018.
u 18:45

Prevladavajući je dojam da su i M. Dalić i Ramljak bili mnogo uvjerljiviji, pripremljeniji i spretniji nego saborski zastupnici koji su ih četiri i pol sata zasipali pitanjima.

Iako se još očekuje da premijer Plenković svojim stavom o savjetnicima u Agrokoru i eventualnim sankcijama završi tu priču, izgleda da su Martina Dalić, potpredsjednica Vlade, i Ante Ramljak, izvanredni povjerenik u Agrokoru, nakon rešetanja na Odboru za gospodarstvo učvrstili svoje pozicije. Prevladavajući je dojam da su i M. Dalić i Ramljak bili mnogo uvjerljiviji, pripremljeniji i spretniji nego saborski zastupnici koji su ih četiri i pol sata zasipali pitanjima.

‘Bila je odlična’

Izvori bliski premijeru Plenkoviću, ali i oni iz vrha HNS-a, hvale Martinu Dalić da je bila odlična u argumentaciji i nastupu pred zastupnicima koji su cijedili svako pitanje o lex Agrokor, angažmanu savjetnika iz bivše Ramljakove tvrtke u tom koncernu, procesu restrukturiranja.

– Ona je bila samouvjerena, argumentirana, čak je uspjela zatomiti svoj karakter. I on je bio dobar – komentirali su naši sugovornici. Premda izvori bliski premijeru napominju da je sve još otvoreno, ipak kažu da je glavni cilj i jedino što treba postići nagodba Agrokorovih vjerovnika, a da bi eventualne smjene to mogle ugroziti.

– Moj je dojam da su oboje stabilniji nakon izlaganja na saborskom Odboru za gospodarstvo. Drugo, nitko iz Vjerovničkog vijeća ne traži Ramljakovu smjenu. Dakle, vjerovnici su uz njega i to mu znatno olakšava situaciju – komentirao je izvor blizak premijeru Plenkoviću. Kada je riječ o Martini Dalić, i običan promatrač zamijetit će da je ministrica gospodarstva posljednjih dana posebno prisutna na političkim događajima kao izaslanica premijera ili kao njegova pratnja, što opet sugerira da joj pozicija u Vladi očito nije upitna.

Tako je u utorak bila na večeri koju je predsjednica RH pripremila na Pantovčaku za srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića uime Vlade, odnosno premijera, a zajedno s Plenkovićem ovaj je tjedan bila i u Bruxellesu. Martina Dalić na neki je način skinula i dio odgovornosti s premijerovih pleća kada je riječ o Agrokoru jer je prvi put prekjučer na Odboru za gospodarstvo rekla da je ona glavna autorica lex Agrokor, premda je mjesecima odbijala odgovoriti na to pitanje. Budući da je Plenković, kako je sam rekao, sav svoj politički kredibilitet uložio u to što je država putem zakona postala glavni pokrovitelj procesa u Agrokoru, potpredsjednica Vlade sebe je sada potpuno izložila u priči s posrnulim koncernom jer je preuzela svu odgovornost za lex Agrokor na sebe.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prostor za sumnju

– Ako je ona zaista glavna autorica tog zakona, zašto to onda nije ranije rekla – čudili su se sugovornici ih HDZ-a, ostavljajući prostora sumnji da to nije baš tako, ali slažući se da je time dobar dio odgovornosti preuzela na sebe. Druga ključna stvar koja se dogodila nakon saborskog Odbora za gospodarstvo jest ta da je premijer Plenković na neki način sebe izmaknuo iz afere sa savjetnicima u Agrokoru jer su saborski zastupnici, posebice nakon što je ugašeno Povjerenstvo za Agrokor, dobili priliku ispitivati izvanrednog povjerenika, ali i potpredsjednicu Vlade.

Time se, smatraju u krugu premijera, postiglo uključivanje javnosti u procese u Agrokoru, što će zadovoljiti i zastupnike, a moglo bi biti od koristi i Ramljaku u slučaju da ga vjerovnici pritišću, a valjda će i on sam biti oprezan u eventualnim daljnjim angažmanima.

Iako još nema formalne potvrde, čuje se da će se do postizanja nagodbe održati još sjednica Odbora za gospodarstvo, što je očito želja premijerova kruga. Članovi Predsjedništva HDZ-a s kojima smo razgovarali proteklih dana smatrali su da bi Martina Dalić morala otići iz Vlade jer je morala znati za angažman i visinu plaće koju u Agrokoru primaju savjetnici iz bivše Ramljakove tvrtke. Također, neki od njih drže da je situacija s M. Dalić prilika za rekonstrukciju Vlade, no od toga zasad neće biti ništa. Eventualna zamjena ministara mogla bi se dogoditi tek nakon postizanja nagodbe u Agrokoru.

Komentara 21

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
20:58 17.02.2018.

Ljudi rade i spasavaju drzavu dok oprba zaradjuje pare kopajuci nos.

Avatar kibaro
kibaro
19:14 17.02.2018.

tu je samo lopovluk i prevara u pitanju.

MA
marijaqwer
09:16 18.02.2018.

Agrokor je mrtva krava koju lešinari komadaju, a narodu govore da je sve u redu. Za pola godine će sve biti očito ,ali odgovorni se neće sjećati detalja, a pravosuđe neće riješiti ništa barem 15 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije