Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šećerne kvote

Jakovina: Priče o velikim odštetnim zahtjevima čista su glupost

Tihomir Jakovina
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
06.03.2014.
u 16:22

Ministar je rekao da on nije pod istragom te kako nije kontaktiran iz USKOK-a, ali ima sve dokaze da potkrijepi odluke koje je donio o pitanju proizvodnih i izvoznih kvota za tri šećerane.

– Ministar Jakovina nije taj koji se treba brinuti o istrazi. Priče o velikim odštetnim zahtjevima čista su glupost – poručio je danas na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponavljajući kako je rješenje o dodjeli kvota za šećer trima hrvatskim šećeranama ispravno, pravično i u duhu zakonskih odredbi.

Na upit je li i on pod istragom USKOK-a, ministar to nije demantirao nego samo rekao kako ga USKOK nije kontaktirao. – Institucije pravne države imaju otvorena vrata u ministarstvu, imamo kompletnu svu dokumentaciju kojom ćemo podastrijeti sve naše odluke, ali se nadam da će se napraviti i kompletna analiza u sektoru šećera unazad deset godina, uključujući o načinu ulaska strateškog partnera u županjsku Sladoranu – kazao je Jakovina ističući da nije bilo pogodovanja nijednoj šećerani.

"Nismo ovdje da bismo štitili interese grupacije Viro"

Cilj je bio povećati proizvodnju domaće šećerne repe na površinama i ravnopravna tržišna utakmica za sve koji se bave šećerom.

– Ministarstvo poljoprivrede i ja kao resorni ministar nismo ovdje da bismo štitili interese grupacije Viro. Ovdje sam da bih štitio interese proizvođača šećerne repe, svih naših šećerana, konditorske i prehrambene industrije – ponavljao je Jakovina.

"Pa vi vidite je li bilo povlaštenog položaja ili ne"

Na upit je li šećerana Viro kod prošlog ministra poljoprivrede imala povlašten položaj, kako je već izjavljivao, ministar je rekao da to ne može analizirati. Tada nije bio u ministarstvu. No, kako je predsjednik uprave županjske Sladorane Luka Burilović, koji je danas i čelnik HGK, bio pomoćnik ministra poljoprivrede od 2004. do 2006., a s mjesta pomoćnika otišao je za člana uprave Sladorane, onda se vidi na koji način je vođena cijela priča o šećeru.

Za Miroslava Božića, koji je zastupao interese grupacije Viro na Upravnom sudu u Osijeku, koji je poništio Jakovinino rješenje, ministar je rekao kako je i on jedno vrijeme bio djelatnik Ministarstva poljoprivrede te predsjednik povjerenstva za dodjelu kvota "pa vi vidite je li bilo povlaštenog položaja ili ne".

Potvrdio je da se zakonske odredbe o raspodjeli kvota nisu mijenjale od 2010., no i dalje se poziva na “diskrecijske” kriterije – sirovinska područja, proizvođačke kapacitete šećerana, tradiciju... – Institucije koje imaju potrebu dodatno provjeriti stanje s kvotama dobrodošle su – poručio je.

Razlika izvozne kvote od 46.000 tona je propala

Prema pravilniku o kvotama, za koji je Jakovina i sam danas potvrdio da se nije mijenjao, pri raspodjeli izvoznih kvota za šećer, koje su predmet istrage USKOK-a, kriteriji su ostvarena proizvodnja šećera i proizvoda od šećera domaćeg podrijetla u prethodnom razdoblju, ostvaren izvoz šećera i proizvoda od šećera u prethodnom razdoblju te stupanj iskorištenja i veličine prethodno odobrenih izvoznih kvota za šećer – u najmanje jednoj, a najviše tri godine koje prethode razdoblju na koje se zahtjev odnosi.

Jakovininim "diskrecijskim" pravom na temelju "zakonskog ovlaštenja", kako je prekjučer sam izjavio, Sladorana je u 2012./2013. dobila kvotu od 41.388 tona, a Viro 57.584 tone. Obe su Sladorane svoje kvote iskoristile 100%. Tvornica šećera Osijek dobila je pak izvoznu kvotu od 80.977 tona, od čega je iskoristila 44%. Cijena hrvatskog šećera pri izvozu u EU u tom razdoblju (2012./2013.) bila je oko 720 eura po toni.

Ovakvom podjelom izvozne kvote, suprotno propisanim kriterijima i suprotno dotadašnjoj raspodjeli na tri jednaka dijela, ispada da je Ministarstvo poljoprivrede Tvornici šećera Osijek već u startu dodijelilo mogućnost izvoznog posla u EU u iznosu od 58,3 milijuna eura. Istodobno je Sladorani, kao najvećem proizvođaču i izvozniku šećera, dodijelilo 29,8 milijuna eura. Tvornica šećera Osijek izvezla je prema ovim dozvolama do ulaska Hrvatske u EU 35.000 tona šećera, dok je razlika izvozne kvote od 46.000 tona propala. To znači da je zbog takve podjele kvote hrvatski izvoz bio umanjen za 33 milijuna eura.

>> Jakovina: Određivanje kvota je diskrecijsko pravo ministra

Komentara 19

Avatar Carrera
Carrera
11:14 06.03.2014.

ma kakva konferencija o kvotama, on treba sazvati konferenciju na kojoj će ponuditi svoju ostavku!

HO
hordubal
10:53 06.03.2014.

hoće li platiti štetu iz svog džepa - neće koja je onda svrha konferencije?, odluka u interesu domaćih tvrtki, samo je jedna više domaća pa je dobila malo više, jakovina je lik pokraj kojeg maras izgleda kao genijalac, mudrome dosta

BS
bstrabi2
10:54 06.03.2014.

Pogledajte po Konzumu.Ćiji je šećer.I bit će vam sve jasno.Opće nema našeg šećera.Pitam se gdje je naš šećer.Nebi me čudilo.Da taj šećer naši prodaju u bosnu,a onda od nji kupuju.jer je sav šećer od tamo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije