Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Izvoz nafte isto je što i izvoz trupaca umjesto namještaja'

Prvi izvještaj konzultanata koje je Vlada odabrala, tvrtke Lazard, koji bi trebao pokazati procjenu vrijednosti Ine očekuje se 9. lipnja, rekao je ministar Tomislav Ćorić
26. svibnja 2020. u 19:38 11 komentara 2559 prikaza
Knin: Izjave nakon javne rasprave o proglapenju Dinare parkom prirode
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić branio je danas memorandum između Ine i JANAF-a, koji je supotpisao kao svjedok, govoreći kako je riječ o dugoročnoj i isplativoj odluci dviju kompanija. Memorandum je objavio tjednik Nacional, a mnogi su ga jučer prozvali „izdajom nacionalnih interesa“ s obzirom na to da je omogućio izvoz hrvatske nafte u MOL-ove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj.

Sabor raspravlja o postojanim organskim onečiščujućim tvarima PREUZEO ODGOVORNOST Ćorić: Nafta iz Hrvatske je završavala u Mađarskoj jer je isplativije, Plenković nije znao detalje

– Što se tiče Memoranduma o razumijevanju između Ine i JANAF-a, riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata. A sve s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata, kako Ine tako i JANAF-a. Taj memorandum prije svega podrazumijeva priključenje Rafinerije nafte u Sisku na JANAF-ovo skladište na području Siska. S druge strane, podrazumijeva određene radove u luci Rijeka, koji omogućavaju efikasnije poslovanje Ine, odnosno JANAF-ova transportnog sustava. I podrazumijeva Inino opredjeljenje, kao članice MOL grupe, da što veće količine nafte iz skladišta u Omišlju uputi u MOL-ove rafinerije u Mađarsku i Slovačku – rekao je Ćorić.

Video: Bernardić o INA-i

Odluka o otkupu

Prema tom memorandumu omogućen je protok hrvatske nafte JANAF-ovim naftovodom prema Mađarskoj pa je tako od početka godine na preradu u MOL-ove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj prebačeno 247.000 tona nafte s hrvatskih naftnih polja, na kojima je Ina koncesionar. Za memorandum se do sada nije znalo, no Ćorić je rekao da nemaju ništa protiv da se on objavi, s obzirom na to da je u javnost, kaže, izašla kriva verzija memoranduma.

– Funkcioniranje Ine kao uspješne kompanije u interesu je RH kao suvlasnika, bez obzira na vlasništvo Ine. Nemamo većinsko vlasništvo, želimo ga imati, ali bez obzira na to interes nam je da tvrtka funkcionira najbolje. Isplativija je varijanta za Inu ona u kojoj se dio nafte prodaje, a dio prerađuje u Rijeci od one u kojoj jedna rafinerija radi sa 70- 80 posto kapaciteta, a druga s 20-30 posto. Hrvatska time nije u podređenom položaju, kao što se imputira – rekao je ministar Ćorić, dodavši da se nije odustalo od vraćanja Ine u hrvatske ruke. Prema njegovim riječima, 9. lipnja očekuje se prvi izvještaj konzultanata koje je Vlada odabrala, tvrtke Lazard, koji bi trebao pokazati procjenu vrijednosti Ine.

AFERA NAFTA Ćorić napao novinara zbog upita o Ini: Znam što pišete u novinarskim grupama

– Nakon toga Vlada će odlučiti o eventualnom otkupu dionica – rekao je Ćorić, napomenuvši da premijer Plenković za sadržaj spornog memoranduma nije znao niti je trebao znati i da on kao supotpisnik preuzima svaku odgovornost za ono što piše u njemu.

Napuštanje radnika

No naftni stručnjak i konzultant Davor Štern smatra kako je ipak, uz poštovanje činjenice da je riječ o poslu između dvije kompanije, na djelu i izdaja državnih interesa koju je Vlada mogla spriječiti.

– Ovo mogu usporediti s izvozom trupaca u inozemstvo umjesto da ih obradimo u namještaj. Ovako uvozimo taj namještaj od našeg drveta. Možda je konkurentnije izvesti trupce van, ali to je naše nacionalno bogatstvo i dodatak vrijednosti u preradi ipak bi trebao ostati u zemlji. To je državni interes. Hrvatska nije toliko manjinski partner da s 44 posto u Ini ne bi mogla imati utjecaja na takve odluke, koje su više političkog, a ne samo ekonomskog karaktera. Sigurno je to dobro za MOL, manje dobro za Inu, no nipošto za državu koja izvozi sirovinu umjesto da je dograđuje i prerađuje, pogotovo kad ima kapaciteta za to – rekao je za Večernji list Davor Štern, koji posebno ističe i kako potpisani memorandum nije smio biti tajna.

Tomislav Ćorić teza o praćenju novinara Ćorić objasnio odakle je dobio informaciju o novinaru Krešiću

Očekivano, ova je tema postala i predizborno pitanje pa tako za predsjednika SDP-a i lidera Restart koalicije Davora Bernardića dileme nema – potpisani je memorandum, uz supotpis ministra Ćorića, izdaja nacionalnih interesa. – To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom. Četiri godine slušamo o vraćanju Ine u hrvatske ruke, a dobijemo ovo. Pogodovanjem mađarskom vlasniku uništavala se Rafinerija Sisak i nafta otpremala u Mađarsku. To nikako nije zaštita hrvatskih interesa, to je izdaja hrvatskih interesa – poručio je jučer Bernardić iz Samobora, podsjetivši da su na Ini pali i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko. – Nakon dolaska u Banske dvore radikalno ćemo zaokrenuti priču oko Ine i vidjeti na koji je način Hrvatska može vratiti u naše ruke – zaključio je Bernardić.

Ina: Riječka rafinerija proizvodi dovoljno za hrvatske potrebe

Ina je danas objavila Memorandum o razumijevanju između Ine i JANAF-a potpisan 21. kolovoza 2018., ističući da je to neobvezujući dokument donesen s ciljem stvaranja pretpostavki za veću profitabilnost i održivost rafinerijskog poslovanja Ine, a time i cijele kompanije. Ina ističe da je taj dokument u skladu s programom INA R&M Novi smjer 2023., koji podrazumijeva koncentraciju prerade nafte u Rafineriji nafte Rijeka te transformaciju lokacije u Sisku u industrijski centar te da se njime podrazumijeva uspostavljanje bolje optimizacije transporta nafte između JANAF-ova Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak. „Nafta s hrvatskih polja prerađuje se u Rafineriji nafte Rijeka u skladu s logističkim mogućnostima, a dio se prodaje po tržišnim cijenama. Posljedično, riječka rafinerija prerađuje na učinkovitiji način 20% veće količine nafte u odnosu na ranije i one su dovoljne za pokrivanje potreba hrvatskog tržišta“, ističe Ina.

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • Avatar Hadezeovski čoban s Romanije
  Hadezeovski čoban s Romanije:

  Izvozimo naftu, a uvozimo austrijske inficirane pederčine da brišu komentare.

 • Penkala80:

  Bitno je uništiti INU i Hrvatsku, to je cilj HDZ- i Domovinskog pokreta!

 • peronja:

  Štern bi trebao znati da je sisačka rafinerija zastarjela i da prerada nafte tamo stvara gubitke.