Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sustav za obranu

Što je izraelski sustav 'Davidova praćka': Ima veliki doseg, presreće zrakoplove, bespilotne letjelice...

Davidova praćka
Foto: United States Missile Defense Agency/Wikimedia Commons
1/3
27.12.2022.
u 19:41

"Davidova praćka" sustav je namijenjen obaranju projektila srednjeg dometa. Zajednički su ga razvili izraelska tvrtka Rafael i američki Raytheon, a Izrael je njime osnažio svoju obranu u travnju 2017. godine.

Stručnjak za protuzračnu obranu i ravnatelj Regionalne razvoje agencije Karlovačke županije Vilko Klasan gostovao je danas u studiju Večernjeg lista te govorio o nabavi protuzračnih sustava kratkog i srednjeg dometa za potrebe Hrvatske vojske. Kako je istaknuo, rat u Ukrajini pokazao je da su se prijetnje iz zraka jako promijenile pa bi savjetovao nabavu izraelskog sustava "Davidova praćka" koji ima veliki doseg i usmjeren je na veliki spektar ciljeva.

- Mora se učiti iz ratova pa tako moramo učiti i mi. Trebamo vidjeti koje nam ugroze prijete jer mi smo ipak sada na drugoj crti bojišnice kada se gleda rat u Ukrajini. Iz njihovih iskustava trebamo vidjeti što nama najviše odgovara i što nam zapravo treba. Da osobno mogu odlučivati ili savjetovati poslije nabave Mistrala 3, malo bih stao i dobro razmislio što nam treba. Savjetovao bih nabavu izraelskog sustava "Davidova praćka" koji ima veliki doseg i usmjeren je na veliki spektar ciljeva. Moramo biti svjesni da će ovi sustavi koje sada kupujemo biti u uporabi sljedećih 40-50 godina – rekao je Klasan.

VIDEO Stručnjak objasnio kakav bi trebao biti hrvatski protuzračni sustav: 'Savjetujem Davidovu praćku...'

"Davidova praćka" (David's Sling ili Kela David) sustav je namijenjen obaranju projektila srednjeg dometa. On presreće zrakoplove, bespilotne letjelice, taktičke balističke projektile, rakete srednjeg i dugog dometa i krstareće projektile. Odnosno, sve ono što dolazi kao prijetnja na udaljenosti od 40 do 300 kilometara.

Zajednički su ga razvili izraelska tvrtka Rafael i američki Raytheon, a Izrael je njime osnažio svoju obranu protiv projektila u travnju 2017. godine. Tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je sustav te kazao: "Izraelsku snagu dižemo na još višu razinu".

"Davidova praćka" dodana je tada sustavu raketne obrane u kojem su otprije bili "Željezna kupola" za presretanje raketa kratkog dometa iz Pojasa Gaze i obrambeni sustav "Strijela" za obaranje raketa dugog dometa.

U listopadu ove godine, Večernji list pisao je kako je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rekao kako će Kijev poslati službenu notu Izraelu kojom će zatražiti protuzračno oružje i suradnju u tom sektoru te kako je zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio Izrael da će uništiti odnose s Moskvom ako pošalje oružje Ukrajini.

Izrael je, naime, jedan od najvećih vojnih izvoznika na svijetu i svake godine izveze oružja za oko 10 milijardi američkih dolara. Razvio je vjerojatno najbolje protuavionske i proturaketne sustave te posjeduje one koji mogu poskidati sve vrste iranskih dronova, koji se sada čine gotovo neuništivima.

Komentara 14

DU
Deleted user
21:08 27.12.2022.

25 godina se spava ."Stručnjaci" u MORH misle da će nas braniti NATO (vidjeli smo kako po ukro dronu u ZG).Po stručnjacima u MORH u, naoružane bespilotne letjelice su misaona imenica, a prastari M84 ,zolja i tandžara su im valjda dovoljni.

OD
Ostanite_doma
21:39 27.12.2022.

Vidimo unukrajiji da nitko nije spreman na rat, čak ni oni koji ga pokreću a kamoli oni koji nisu uključeni. Također vidimo da pzo nema adekvatan odgovor ni na jednoj strani. Zato moja preporuka, najmudrije je ne ratovati. Budite pametni ne agresivni

Avatar Hazl113
Hazl113
22:56 27.12.2022.

Na žalost, vidljivo smo izabrali Francuski PZO. Razumljivo, ali opet ne najbolje. Godinama pišem da izraelci imaju najbolje PZU sustave, ustvari cijelu lepezu njih što dokazuju svako malo. Jasno kada ti netko pošalje stotine raketa odjednom na tebe, da nešto mora i proći tu zavjesu, ali velik broj njih biva oboren. Samo mogu reći šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije