Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vilko Klasan za VEČERNJI TV

Stručnjak objasnio kakav bi trebao biti hrvatski protuzračni sustav: Osobno bih savjetovao i nabavu Davidove praćke...

Zagreb: Vilko Klasan, vojni obavještajac i raketni inženjer
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/5
27.12.2022.
u 13:33

Smatra i kako bi s nabavom francuskih zrakoplova Rafale trebalo ići u smjeru sklapanja strateškog vojnog partnerstva u koje bi bilo uključeno više hrvatskih tvrtki, što bi moglo ne samo osjetno pojeftiniti kupnju nego omogućiti i zapošljavanje većeg broja visoko obrazovanih stručnjaka.

U studiju Večernjeg lista danas je gostovao stručnjak za protuzračnu obranu i ravnatelj Regionalne razvoje agencije Karlovačke županije Vilko Klasan koji je s novinarkom Lanom Kovačević razgovarao o nabavi protuzračnih sustava kratkog i srednjeg dometa za potrebe Hrvatske vojske. Kako je rečeno, postupak nabave ubrzao je ovogodišnji pad drona u Zagrebu kada se počelo glasno govoriti o učinkovitosti protuzračnih sustava Hrvatske vojske.

– Pozdravljam donošenje odluke o nabavi sustava i mogu reći da se konačno krenulo s time poslije višegodišnjeg zaostatka. Nabavom ovih sustava počela je nadogradnja protuzračne obrane Republike Hrvatske koja je prije 20-ak godina naprasno prekinuta – rekao je Klasan.

Pojasnio je da se protuzračni sustav sastoji od nekoliko važnih komponenti, poput radara za otkrivanje ciljeva za koje je istaknuo da su kvalitetni uređaji. Drugi dio sustava činit će vojni zrakoplovi Rafale, za koje je naglasio da su također iznimno kvalitetni i da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, koje je uspješno sudjelovalo u Domovinskom ratu, svakako zaslužilo imati takve zrakoplove. Na kraju, tu je i kupnja prijenosnog raketnog sustava Mistral 3 za koji je rekao da brzo otkriva ciljeve, ima veliku brzinu gađanja i da se jednostavno upotrebljava. Dodatna je prednost u tome da se vojska njime može koristiti sa zemlje, s brodova, helikoptera ili pak kamiona. Napomenuo je kako je sustav Mistral Hrvatskoj ponuđen još prije 20 godina, ali se politika tada usprotivila nabavi tog sustava.  

– To je vrlo dobar protuzračni sustav dometa do sedam kilometara. Isti takav sustav kupuju Srbija i Sjeverna Makedonija. Njime se koristi i niz drugih vojski Europe i svijeta. On će u Hrvatskoj štititi zračnu luku Pleso, gdje će biti stacionirani zrakoplovi Rafale, odnosno koristit će se za neposrednu zaštitu određenih objekata – pojasnio je Klasan.

Govoreći o nabavi novih i modernih protuzračnih sustava, vratio se u prošlost rekavši kako su protuzračna obrana i ratno zrakoplovstvo sustavno bili zapostavljani te da se poslije Domovinskog rata ostalo na zastarjelim sustavima iz SSSR-a koji su ostali ili su zarobljeni od JNA. Tim sustavima došao je kraj životnoga ciklusa te je istaknuo da Hrvatska s nabavom vojnih zrakoplova i protuzračnih sustava kasni 25 godina. 

Podsjetio je i kako se nabavom raketnog sustava S300 još 1994. godine počela ustrojavati 205. raketna brigada, da su već krenule obuke, ali i da je cijeli postupak naprasno prekinut. Ostalo se na starim, zastarjelim sustavima kojima ističe uporabni vijek i koji se ne mogu nositi i uspoređivati s novim, modernim vojnim sustavima. Upravo zato je kazao i da poslije svega toga Hrvatska ne treba žuriti s nabavom raketnih sustava srednjeg i dugog dometa.

– Rat u Ukrajini pokazao je da su se prijetnje iz zraka jako promijenile. To više nisu toliko avioni i helikopteri nego su to sada krstareće i balističke rakete i dronovi. Mora se učiti iz ratova pa tako moramo učiti i mi. Trebamo vidjeti koje nam ugroze prijete jer mi smo ipak sada na drugoj crti bojišnice kada se gleda rat u Ukrajini. Iz njihovih iskustava trebamo vidjeti što nama najviše odgovara i što nam zapravo treba. Da osobno mogu odlučivati ili savjetovati poslije nabave Mistrala 3, malo bih stao i dobro razmislio što nam treba. Savjetovao bih nabavu izraelskog sustava Davidova praćka koji ima veliki doseg i usmjeren je na veliki spektar ciljeva. Moramo biti svjesni da će ovi sustavi koje sada kupujemo biti u uporabi sljedećih 40-50 godina – rekao je Klasan.

Smatra i kako bi s nabavom francuskih zrakoplova Rafale trebalo ići u smjeru sklapanja strateškog vojnog partnerstva u koje bi bilo uključeno više hrvatskih tvrtki, što bi moglo ne samo osjetno pojeftiniti kupnju nego omogućiti i zapošljavanje većeg broja visoko obrazovanih stručnjaka. Uputio je na primjer Češke koja je nabavu izraelskog sustava Spider, koji stoji oko 600 milijuna eura, platila stotinjak milijuna eura manje. Upravo stoga smatra kako je kupnja zrakoplova Rafale morala biti transparentnija jer nigdje nije našao podatak o (ne) uključivanju hrvatskih tvrtki u taj vojno-strateški sporazum. Podsjetio je i kako se za nabavu Rafala prvo govorilo da će stajati 500 milijuna eura, a da je ta cijena sada narasla ina više od milijardu eura.  

Govoreći o dijelovima HV-a koji najviše zaostaju u vojnom smislu, posebno je uz ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu istaknuo Hrvatsku ratnu mornaricu, gdje je proteklih godina bilo raznih izleta.

– Rat u Ukrajini mnogo je toga promijenio. Do ove godine razmišljalo se kako rata neće nikada više biti, da smo svi braća i slično. Ovaj rat sve je promijenio i sada se svi naoružavaju. Moramo se držati toga da se moramo moći sami obraniti jer ako to ne možemo, ne može nas ni NATO obraniti, iako smo članica NATO-a. Osloniti se na to da će nas NATO braniti nije dobro. Ako možemo sami sebe obraniti, samim time pridonijeli smo i NATO-u – zaključio je Klasan.  

Komentara 40

Avatar Besna Mirela
Besna Mirela
14:04 27.12.2022.

ovdje je i Kotromanović stručnjak

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
14:18 27.12.2022.

Jel to onaj Vilko koji je bio šef nabave u MORHu, onaj koji nije znao što ima u sefu

OL
olujasviholuja2
14:40 27.12.2022.

Koja je vlada prije 20 g prekinula nabavku prouzrčne obrane i rekla NE sustavu Mastral? SDP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije