Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 1. travnja iduće godine

Novi zakon u Litvi: Zabranit će posjedovanje vatrenog oružja ruskim i bjeloruskim državljanima

Pištolj - ilustracija
Pixabay
23.12.2022.
u 02:00

Nakon što zakon stupi na snagu, imat će godinu dana da oružje prodaju ili ga predaju policiji. Dozvole će se ukinuti

Litva će ruskim i bjeloruskim državljanima zabraniti posjedovanje vatrenog oružja prema novom zakonu koji je usvojio parlament u glavnom gradu Vilniusu u četvrtak. Cilj novog zakona, koji stupa na snagu 1. travnja iduće godine, je spriječiti osnivanje oružanih skupina koje bi se protivile vlastima u slučaju nemira u zemlji, koja dijeli granicu s Bjelorusijom i ruskom eksklavom Kalinjingradskom oblasti.

Prema informacijama predstavljenim parlamentu, 294 ruskih i 46 bjeloruskih državljana trenutno ima dozvolu posjedovanja ili nošenja vatrenog oružja. Nakon što zakon stupi na snagu, imat će godinu dana da oružje prodaju ili ga predaju policiji. Dozvole će se ukinuti.

Litva, članica Europske unije i NATO saveza, snažno podržava Ukrajinu od početka ruske invazije, a Rusiju smatra prijetnjom vlastitom suverenitetu.

Ključne riječi

Komentara 9

HO
Homophob
02:16 23.12.2022.

Drzava, hram prava gradana na neosporivo posjedovanje i nosenje oruzja, USofA, ne dozvoljava posjedovanje oruzja u rukama ne-drzavljana! Dvojno drzavljanstvo je nemogucnost. Mnogi "napredni" se u taj zakon oglusuju, za sada, se aktivno ne trazi kao povod za kaznjavanje ali ako se netko dovede u situaciju da je eksponiran i onda na povrsinu ispliva jos neko drzavljanstvo to postaje vrlo neugodno jer je povezano s mandatornim visegodisnjim zatvorom.

Avatar nekakav
nekakav
07:28 23.12.2022.

ovakva odluka pada na ustavnom sudu prosječno uređene države. na svakom sudu. diskriminacija po nacionalnoj pripadnosti, nešto što u svakoj iole uređenoj državi nikome ni ne pada na pamet uvoditi. ali baltičke države imaju slobodu da 40% svog stanovništva diskriminiraju 30 godina bez ikakvih posljedica, čak su ušle u nato i eu. primjer kako treba s drugima. i vi se onda čudite ruskoj reakciji.

SP
Stari panj
08:30 23.12.2022.

Hoće li nositi žute zvijezde ili neko drugo obilježje? Da ne bi bilo zabune, protivnik sam nošenja oružja za bilo koga, ali ovo je čista diskriminacija. Što je sljedeće, zabrana vožnje autobusima, oduzimanje imovine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije