počele konzultacije

Između vlasti i oporbe još nema dogovora oko obuke ukrajinskih vojnika

Zagreb: Sabor raspravlja o dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.12.2022.
u 15:20

Socijaldemokrati danas nisu bili na konzultacijama jer su oni konzultacije s HDZ-om imali još u ponedjeljak, a Nino Raspudić (Most) ponovio je kako je Most već ranije najavio da neće sudjelovati u pregovorima s vladajućima

Danas su u Saboru započele najavljene konzultacije koje je HDZ pokrenuo s oporbom kako bi do glasanja, koje će se održati idućeg petka 15. prosinca skupila dvotrećinska potpora ili 101 zastupnički glas za podršku misiji EUMAM. U ovom trenutku dogovora između vlasti i oporbe nema. 

- Konzultacije traju i dalje. A kada se izjavi da konzultacije traju, to je ljepši način da se kaže da još nema dogovora -  kratko je kazao Arsen Bauk (SDP) nakon izlaska s konzultacija. Kada su mu novinari rekli da se neslužbeno doznaje da će vladajući podržati zaključak SDP-a i Zeleno-lijevog bloka o civilnoj komponenti pomoći Ukrajini, Bauk je uzvratio da to ne može niti komentirati niti demantirati. Ali je ipak dodao kako to vjerojatno neće biti u formi zaključka. 

Danijel Spajić (DP) obznanio je pak da on i nakon konzultacija ostaje kod svoje odluke da obuku ukrajinskih vojnika neće podržati. 

- Ukrajini treba pomoći na sve moguće načine, ali ne na taj da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj i da ugrožavamo svoju zemlju. Mi iz više razloga nismo spremni podnijeti tako nešto, pa i iz ekonomskih razloga. Ne možemo se mi siliti da pomognemo Ukrajini. To mi je neprihvatljivo. Mi se kao država nismo spremni obraniti od jednog jačeg kolumbijskog kartela. Pa mi nemamo deset tisuća ljudi pod oružjem i koga mi onda možemo nešto naučiti?! Oružane snage su nam u rasulu - ustvrdio je Spajić. 

I Marijan Pavliček (HS) ustrajan je u svom odbijanju davanje podrške obuci ukrajinskih vojnika. 

- U ovom trenutku na našem teritoriju nije potrebna nikakva strana vojska koja je u sukobu. Time ugrožavamo vlastitu sigurnost, a mi nikada nismo bili niti možemo biti Njemačka ili Poljska. Mi moramo biti svjesni da smo država s manje od četiri milijuna stanovnika, država koja dobar dio svog BDP-a gradi na turizmu. I na zanima nas je li ova odluka u skladu s Ustavom ili nije. Mi vodimo računa o sigurnosti naših građana. Svi koji će prodržati dolazak ukrajinske vojske moraju preuzeti odgovornost na sebe jer ako u budućem razdoblju dođe do nekog incidenta ili terorističkog napada, oni će biti suodgovorni - poručio je Pavliček.

O tome kako je prošao današnji početak konzultacija novarima je otkrila i Sandra Benčić (Možemo!)

- Naš stav se zna. Dali smo prijedlog i danas smo imali konzultacije oko toga. Naš je prijedlog bio da se u odluku stave neborbene djelatnosti kako bi se time otklonili neki rizici koje vidi i javnost. Dali smo i prijedlog da se odluka mora donijeti u konzultacijama između premijera i predsjednika države. Naš konkretan prijedlog je da njih dvojica zajednički sazovu sjendicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i na njoj dogovore i taj sadržaj i daljnju proceduru. A konzultacije su još uvijek u tijeku i nastavit će se jer danas ništa nije zaključeno. Danas smo se tek dogovarali što je čija pozicija. No mi i dalje ustrajemo na tome da ti naši sadržajni prijedlozi uđu u odluku te da procedura mora uključivati suglasnost i predsjednika države i premijera jer se radi o bitnim pitanjima - kazala je Benčić. 

Socijaldemokrati danas nisu bili na konzultacijama jer su oni konzultacije s HDZ-om imali još u ponedjeljak, a Nino Raspudić (Most) ponovio je kako je Most već ranije najavio da neće sudjelovati u pregovorima s vladajućima jer ne želi biti dio protuustavne procedure. 

>> VIDEO Pad MiG-a 21 kod Voćina: Vojska ogradila mjesto nesreće, počinje istraga

Komentara 6

HR
Hrvoje5
15:55 07.12.2022.

Političari bi se za promjenu trebali baviti hrvatskim interesima a ne eu ili američkim. I fokusirati se na hrvatske probleme a prestat tupit o ukrajini i obukama!

VI
vito100
15:23 07.12.2022.

Političari čine sve što je u njihovoj moći kako bi se pokrenuo III svjetski rat. Nije to slučajno. Razlog tome je što je ovakav financijski sustav došao do svog kraja, dugovi su pregolemi, i sada je potrebno ljudima dati opravdanje za sprovođenje bankrota država (za koji će okriviti rat). Globalna mafija vlada svijetom. Sve vlade svijeta su potčinjene i infiltrirane njihovim kadrom. Ucjena im je omiljeno sredstvo zastrašivanja. Svatko je ucjenjiv, a ako i nije onda im se može podmetnuti. Tako globalna mafija radi. To im je modus operandi. Tko izdaje novac taj vlada svijetom. Zato su se vodili svjetski ratovi . Zato se i danas ratuje. Uvijek je to bila borba za pravo kreiranja novca iz ničega. Današnji financijski sustav sa dolarom kao rezervnom svjetskom valutom je došao do svog kraja i sada se stvara novi digitalni financijski sustav. U tu svrhu koristit će energiju i hranu kao metodu ucjene. Sjetite se ovoga kada vas budu slali u rat!

HO
Horóathos
06:56 08.12.2022.

slušao Raspudića. Sjećate li se kad je bio prosvjed antivaksera na trgu? Svi mostovci su bili tamo, ali nijedan nije htio reći je li za cijepljenje ili protiv. Populisti olvejz žele grabiti široko. Sad kad se bira jesi li zai za Putina ili za Zapadne saveznike, nitko se od njih ne želi izjasniti. Naravno, onaj tko ih malo bolje prati zna da o tom misle ko mađarski Fidesz, a ustavna maska pala im je ko duja na tricu u trešetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije