Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINU DANA OD IZBIJANJA RATA

Ivanković: Što su Rusi više upozoravali na 'crvenu liniju', to je više oružja upućivano u Ukrajinu

Davor Ivanković
Foto: Večernji TV
1/6
20.02.2023.
u 11:52

Davor Ivanković ističe kako je svaka ukrajinska akcija bila dobro pripremljena te su se koristili varkama i dobrim manevrima. Smatra da sada Ruse koji ne stoje dobro s brojnosti svojih vojnika svjesno iscrpljuju. Također napominje kako Rusi gube strahovito mnogo vojnika pri malim pomacima.

Godinu je dana od izbijanja rata u Ukrajini. O tome što smo naučili i kakve su šanse za postizanje mira u studiju Večernji TV-a Iva Boban Valečić razgovarala je s novinarom Večernjeg lista specijaliziranim za obrambena pitanja Davorom Ivankovićem. Ivanković je uvodno komentirao izjavu bivšeg izraelskog premijera Naftalija Bennetta o tome kako je vrijeme da se krene u mirovne pregovore te kako su Rusi i Ukrajinci davno bili na tragu trajnoga rješenja.

"Ta njegova izjava je čudna. On ju je očito sada plasirao jer više nije izraelski premijer. On govori o razdoblju prije godinu dana kada je navodno uspio ostvariti neki početak posredovanja. Očito nije smio reći sve do kraja pa je rekao samo to da bi Ukrajinci odustali od članstva u NATO-u, a Rusi bi priznali teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. To je sve nemoguće. Bilo je nemoguće onda, nemoguće je i sada zbog ratnih ciljeva koji nisu ostvareni", kazao je Ivanković te, govoreći o Rusima, naveo: "Oni žele cijelu Ukrajinu i dalje, to je potpuno nerealna želja. Godinu dana u međuvremenu je prošlo, mirovni pregovori su nemogući jer se ne mogu naći da barem stvore atmosferu za početak pregovora. Rusi misle da će uspjeti iscrpiti Ukrajince, Zapad i NATO prije nego što oni iscrpe njih, a Ukrajinci nemaju što izgubiti."

 

Posjetio je kako su mnogi analitičari na ljeto 2022. komentirali kako je Ukrajini jedina mogućnost kapitulacija, no kako je nakon toga uslijedilo vojno iznenađenje. Naime, Ukrajinci su uspjeli osloboditi golema područja.

"Ukrajinci su svaki put iznenadili, u svakoj toj akciji. Svaka akcija bila je jako dobro pripremljena, mudro, koristili su se varkama, dobrim manevrima. Pokazali su umijeće ratovanja i sve odlike po NATO standardu. U ovom trenutku svi čekaju. Rekao bih da se radi o svjesnom iscrpljivanju Rusa koji ne stoje dobro s brojnosti svojih vojnika, strahovito mnogo vojnika gube u tim malim pomacima. Zato izgleda da uspijevaju i oni već mjesec-dva potiskivati, ali gledajući cijeli teritorij Ukrajine, radi se o malom djeliću i jasno je da iza toga stoji neka taktika. U isto vrijeme dobivamo glasove kako ukrajinska vojska postaje sve moćnija i profesionalnija. U zadnjih godinu dana obuku NATO-a prošlo je više od dvije tisuće ukrajinskih časnika, pa čak i najviši generali, te više od 100.000 ukrajinskih vojnika koji u ovom trenutku čekaju i nisu uključeni u aktualne borbe. Čekaju, po meni, svoju Oluju", navodi pa komentira razgovore na razini Europske unije o zajedničkoj nabavi municije.

"Privatni kapital neće ići u nesiguran posao. Oni traže, pretpostavljam, jamstvo ako dignu kapacitete za proizvodnju, što je izvedivo. Vlasnik kompanije mora biti siguran da to neće biti jednokratno, da neće jednom proizvesti milijun granata i onda ugasiti proizvodnju. Pretpostavljam da traže jamstvo da je to dugoročan posao. Kada se to riješi, a riješit će se, onda će krenuti masovna proizvodnja", navodi. 

"Ovaj rat od početka je dosta čudan što se tiče informiranja. Nikad manje informacija nismo imali s bojišta nego u ovom ratu, a to znači da svi skrivaju prave informacije. Od tisuću snimljenih sati prikazat će pet minuta. Puštaju samo što žele", dodaje. Osvrnuo se i na dopremanje oružja Ukrajini.

"Što su Rusi više upozoravali da se ne prelazi crvena linija, to je više oružja bilo upućivano u Ukrajinu. Ta crvena linija se pomicala. Na početku su i sredstva za protuoklopnu borbu bila crvena linija", navodi te pojašnjava kako crvena linija znači da će se Rusija braniti svim sredstvima. 

"Ta crvena linija stalno se pomicala. Došao je HIMARS, onda su rekli za tenkove istu stvar. Tenkovi stižu, opet se pomaknula crvena linija. Sada tvrde da je doprema borbenih aviona prelazak. I to će se dogoditi", dodaje te ističe kako je najveća crvena linija Krim. 

Vezano uz isporuku oružja iz Hrvatske, ističe kako je poznato da je prva isporuka prije godinu dana bila prilično vrijedna, oko 20 milijuna dolara. 

"Zemlje se tu različito ponašaju. Neke na sva zvona oglašavaju što šalju, čak i vrijednosti, to služi njima za promociju. Postoji i dio zemalja koje šute kao zalivene, poput Hrvatske, što mislim da je bolje. Ako najaviš da šalješ oružje, daješ protivniku vremena da se pripremi. Može biti posljedica, bolje je to skrivati", kaže. 

"Sada je konačno vrijeme da se počnemo rješavati ruskog naoružanja. Problem je što mi ne želimo poslati oružje koje imamo odjednom jer bismo se razoružali. Možemo dio po dio, a da znamo kada stiže zamjena. Recimo, znamo da uskoro dolaze prvi Bradleyi. Znači, možemo otpustiti oklopna vozila jugoslavenske proizvodnje koja su u dobrom stanju. Sve to može koristiti ukrajinskoj vojsci", dodaje Ivanković. 

Zaključno se osvrnuo na Srbiju te kazao kako će ona "ostati sjediti na dva, tri, četiri stolca, dok ne bude pritisnuta". 

"Vučić to jako mudro zapravo radi. Pitanje je koliko će ga stisnuti, mislim da nikada neće do kraja, da će on uspjeti u održavanju te pozicije. Meni bi bilo jednostavno, dok je takva vlast u Srbiji – oni nisu naši partneri i saveznici na papiru zato što im ne vjerujem. Neka sjede na više stolaca, koliko god mogu, a mi učimo iz iskustva ukrajinskog rata."

Dronovi su, ističe, sve manje učinkoviti, osim u izviđanju. "Dekodirani su, hakirani, to nije nikakvo čudotvorno oružje. Oni smanjuju izloženost vojnika, ali su, osim u izviđanju, dosta neefikasni. Ja bih da mi razvijamo signals intelligence, kao mala zemlja, pa da znamo prizemljiti, recimo dronove, a imati svoje dronove, naravno, u izviđačke svrhe. To je neki budući smjer, a ne uludo trošiti novac", kazao je.

VIDEO Zelenski nenajavljeno posjetio UK: Znamo da će sloboda pobijediti, a Rusija izgubiti

Komentara 8

Avatar crni_karton
crni_karton
13:45 20.02.2023.

Analiticar, i to vojni!? Ima vise istine i logike u onim crtanim romanima... "Pazi Mirko, metak! Ohhh, hvala ti Slavko!"

AT
atlantisind
15:59 20.02.2023.

Amerikanci su dugo radili na tome da dodje do rata .Kad su konacno uspjeli sa Majdanom onda su doveli covjeka na vlast(zidov) koji ce izvrsvati njihove zelje .Otvoreno govore kako im je cilj sji Rusiju i kako neko normalan moze da optuzuje Ruse za sve ovo sranje.Kkakva bezbjedonosna prijetnja za Ameriku je bi Avganistan ,Irak na izmisljotine ,Libija .Tu se radi o porobljavanju ili unistenju drzava koje nisu htjele da rade po Americkim naredbama.Ukrajina je bila spremna na dogovor ali im nije dozvoljeno a i sama Merkel je izjavila da su Minski sporazumi bili sami varka za Ruse da Ukrajina dobije na vremenu.Nisu Ukrajinci toliko sposobni nego sve to vode Amerikanci i Englezi.Sto nekritizirate Izrael ,sta radi od Palestinaca 70 god i svi sute ko pi.. O tome se nesmije pricati jer ce se dobiti po nosu.Daj barem budite objektivni.Ovakav svijet sa vodstvom Amerike se mora srusiti,globalizacija mora propasti i suverenitet i samostalnost drzava se mora obnoviti,dosta je vise diktature mocnih i kad se to postigne svijet ce biti bolji.Dolar mora propast a svi koji su nesto pokusli su mrtvi ili imaju rat.Amerikanci nisu nikakvi borci ,imaju naoruzanje to je istina ali su pobjegli od Talibana ko najvece kukavice.

LU
luftbrenzzer
15:27 20.02.2023.

Dobro je procijenio Zapad da još uvijek ima podosta topovskog mesa za ukrajinsku flajšmašinu. Cilj je jasan, oslabiti ili još bolje slomiti Rusiju što je prnimarni problem, a ako se usput oslobodi dio Ukrajine tim bolje. Naročito ako će imatii koga osloboditi. Poginuli, ranjeni i iseljeni broje se na milijune pa je vrlo upitno koliko će jadnih Ukrajinaca uživati u slasti pobjede nakon što Zapad baci Rusiju na koljena, a ni to nije 100 % sigurno jer još uvijek postoji pričuvni plan B ako nešto pođe do kraja po krivom, a plan se sastoji od paprene juhe s gljivama koje su nekoć davno dobrano prisjele Japancima. Savjetujem oprez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije