Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspleće se klupko

Istražuje se i Sanaderova imovina u inozemstvu

ivo sanader (1)
Pixsell
Autor
Ivanka Toma
13.12.2010.
u 19:05

USKOK uz pomoć FBI-ja te tijela kaznenog progona u Austriji i drugim europskim zemljama već dulje vrijeme pokušava ući u trag Sanaderovoj imovini koja je pohranjena u inozemstvu

Istraga protiv bivšeg premijera Ive Sanadera dobila je, barem u jednome svome dijelu, međunarodni karakter.

Tvrtka u Innsbrucku

USKOK uz pomoć FBI-ja te tijela kaznenog progona u Austriji i nekim drugim europskim zemljama već dulje vrijeme pokušava ući u trag Sanaderovoj imovini koja je, kako sumnjaju istražitelji, pohranjena u inozemstvu.

S Amerikancima se, navodno, provjerava je li Sanader dio novca uložio u nekretnine u SAD-u, o čemu su domaći mediji ljetos vrlo ozbiljno nagađali. Tako se u lipnju spekuliralo o tome da je bivši premijer kupio stan u New Yorku te nagađalo da bi se mogao i trajnije nastaniti u SAD-u, posebice zato što mu je starija kći Petra već godinu dana tamo na studiju glume. S ovime se poklapa informacija da USKOK pokušava ući u trag imovini bivšeg premijera u SAD-u te vijest koju je prije nekoliko dana objavio WikiLeaks da je Bajić još lani potvrdio američkom veleposlaniku Jamesu Foleyu da se istražuje upletenost bivšeg premijera u korupcijsku aferu vezanu za Hypo Alpe Adria bank. Provjeravanje je li dio imovine sklonjen u SAD-u te prijašnje informacije o istrazi u vezi s Hypo bankom objašnjavaju i zašto je SAD trenutačno Sanaderu ukinuo vizu – čim su dobili obavijest da je USKOK donio rješenje o otvaranju istrage protiv njega. Viza mu je, podsjetimo, bila ukinuta odmah u četvrtak, tako da Sanader nije mogao kupiti avionsku kartu od Münchena u Washinghton te u petak odletjeti u Sjevernu Ameriku, kako je planirao.

Daljnji detalj koji je istražiteljima sigurno zanimljiv odnosi se na podatak javnosti poznat još iz Sanaderove imovinske kartice, a to je nedavno osnovana tvrtka u Innsbrucku nominalne vrijednosti 33.250 eura. Budući da je tamo osnovao tvrtku, očekivati je da ga s Innsbruckom, odnosno Austrijom, veže još materijalnih interesa koje nije prijavio u imovinskoj kartici.

Dok je u Austriji, nakon Sanaderova uhićenja, u tijeku ekstradicijski postupak, za to vrijeme u Zagrebu se protiv njega vodi istraga za koju je USKOK još u srijedu izdao nalog. Da Sanader nije pobjegao, vjerojatno bi već bio ispitan pred uskočkim kamerama, no kako se odlučio na drugu taktiku, ta će faza biti ostavljena potkraj istražnog postupka, odnosno kada bude izručen. Do tada se ispituju svjedoci, pretražen je njegov stan, a također se produbljuju i informacije o drugim akterima koji su pod sumnjom zajedno s njim.

Fimi media i Dioki

Drugim riječima, interes istražitelja je i dalje na Fimi mediji, svima koji su sudjelovali u izvlačenju državnog novca preko te marketinške tvrtke, a u organizaciji Sanaderova prijatelja i bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića. Istraga se produbljuje i u odnosu na Dioki, tvrtku drugog Sanaderova prijatelja, Roberta Ježića, kojemu se uz poticaj bivšeg premijera pogodovalo preko HEP-a, i to davanjem jeftinije struje i kreditiranjem.

Svojim bijegom Sanader je na neki način čak i pomogao istražiteljima jer sada više nema nikakve dvojbe da ga, nakon što ponovno kroči na hrvatsko tlo, treba pospremiti u Remetinec.

Podsjetimo, kada je USKOK prošlog četvrtka tražio od Sabora ukidanje imuniteta Sanaderu kako bi mu se mogao odrediti pritvor, kao pritvorsku osnovu naveli su opasnost od utjecaja na svjedoke. S mogućnošću bijega nije se računalo, no policija je, na zahtjev USKOK-a, ipak motrila Sanaderov stan od trenutka kada je Saboru poslan zahtjev za ukidanje imuniteta, ali toga dana nije bilo osnove za uhićenje.

Ključne riječi

Komentara 71

OB
-obrisani-
19:19 13.12.2010.

Ivek sine hrvatski, di si naš Ivek, javi se jer se brinemo, mi te volimo... HRVATSKA ZAJEDNICA DOMOLJUBNO HENDIKEPIRANIH

OB
-obrisani-
21:11 13.12.2010.

splitskaljeta, i Broz je bio u zatvoru.

JU
Jurišić40
17:48 14.12.2010.

Bojim se da nakraju nece od ovoga biti nista. Nakraju ce ispast da je bio SAMO u sukobu interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije