Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mihael Zmajlović

'Istina je, kao ročnik sam bio direktor javne tvrtke'

'SPECIJAL OBZOR 14.06.2012., Zagreb - Mihael Zmajlovic, novi ministar zastite okolisa i prirode.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
1/3
03.07.2012.
u 12:00

U vojsci potpisivao ugovore za Komunalno Jastrebarsko, ali za to, tvrdi, nije primao plaću

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović civilnu vojnu službu odradio je na mjestu direktora Komunalnog Jastrebarsko, tvrtke u vlasništvu Grada Jastrebarskog, u kojem je kao ročnik bio i član Gradskog poglavarstva!

Tako je Zmajlović presedan u civilnom služenju vojnog roka jer su ostali civilni ročnici uglavnom tu dužnost prema domovini odrađivali u domovima za djecu, starije osobe i drugim sličnim ustanovama, dok je Zmajlović kao ročnik bio direktor i član Gradskog poglavarstva. On je te funkcije obnašao i prije odlaska na civilno služenje vojnog roka iako je Zakon o civilnoj vojnoj službi (koji više ne vrijedi jer je u međuvremenu ukinuto obvezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj) jasno određivao da se "civilnog obveznika ne smije uputiti u pravnu osobu ili tijelo gdje je u vrijeme upućivanja bio zaposlen ili gdje je radio godinu dana prije upućivanja u civilnu službu".

Povjerenstvo za civilnu službu odobrilo je Zmajlovićev zahtjev da civilni vojni rok od osam mjeseci odradi u Gradu Jastrebarskom od lipnja 2005. do ožujka 2006. godine. Zmajlović je pak član Poglavarstva grada, u koji je upućen na služenje civilnog vojnog roka, postao 2001. godine, kada je imenovan i direktorom Komunalnog. Na tim funkcijama bio je sve do 2009. godine neprekidno, što svjedoči i u svom životopisu sam Zmajlović.

Karijera bez pauze

Dakle, bez pauze od osam mjeseci dok je bio civilni vojni ročnik.

Zmajloviću tako služenje civilnog vojnog roka nije poremetilo političku i profesionalnu karijeru. Obični "smrtnici" ročnici zbog odlaska na odsluženje vojnog roka morali su raditi upravo to – prekidati svoje karijere na tih osam mjeseci kako bi odradili svoju obvezu prema državi.

On pak tvrdi da je kao civilni ročnik obavljao administrativno-tehničke poslove iz nadležnosti Upravnog odjela za stambeno-komunalne poslove, prostorno uređenje, zaštitu okoliša i geodetske poslove Grada Jastrebarskog. No nekoliko naših sugovornika dobro upoznatih sa zbivanjima u Gradu Jastrebarskom posvjedočilo nam je da Zmajlović, dok je bio ročnik, nije radio u Upravnom odjelu i tamo odrađivao poslove koje bi ročnici obično radili – fotokopirao, kuhao kave, raznosio poštu... – nego je i dalje obavljao poslove direktora Komunalnog i člana Poglavarstva.

Zmajlović nam je pak prvo rekao da mu je, dok je bio ročnik, bio prekinut radni staž u Komunalnom. Na naša dodatna pitanja tko je bio direktor te tvrtke dok je on bio ročnik (naime, u sudskom registru od 2001. do 2009. godine samo se on navodi kao direktor Komunalnog), priznao je da je

istodobno bio i ročnik i direktor.

– Dok sam služio civilni vojni rok, i dalje sam bio odgovorna osoba u Komunalnom. Stav vlasnika Komunalnog - Grada Jastrebarskog bio je da i dalje zastupam poduzeće kako bi se zadržao kontinuitet poslovanja i na taj način uštedjelo oko 100.000 kuna – kazao nam je Zmajlović.

Tvrdi da nije ništa sporno u tome da je odradio civilni vojni rok u Gradu Jastrebarskom gdje je bio član Poglavarstva te se poziva na to da funkcija člana Poglavarstva tada nije bila profesionalna, već politička. Smatra da time nije izigrao zakon.

Iako je kao ročnik morao raditi osam sati dnevno na administrativno-tehničkim poslovima na koje je bio raspoređen u Upravnom odjelu, Zmajlović tvrdi da je istodobno odrađivao te poslove, direktorske poslove u Komunalnom te poslove člana Poglavarstva, a zbog čega je, tvrdi, radio 10-12 sati dnevno. Zmajlović je tako kao ročnik sudjelovao u donošenju odluka Gradskog poglavarstva i potpisivao ugovore za Komunalno iako za civilne vojne službe nije bio ni zaposlen u tom poduzeću.

Iako neki tvrde da je Zmajlović kao ročnik primao plaću ili naknadu za direktorski posao, on to opovrgava.

Tražilo se očitovanje

Zmajlovićevo služenje civilnog vojnog roka pobudilo je interes i oporbe u Gradskom vijeću Jastrebarskog pa su oporbeni vijećnici potkraj 2005. godine Povjerenstvu za civilnu službu pisali o tome.

Povjerenstvo je od Grada Jastrebarskog tako zatražilo očitovanje, a tadašnji gradonačelnik Jaske Boris Klemenić u dopisu povjerenstvu ustvrdio je da Zmajlović kao ročnik radi na administrativno-tehničkim poslovima u Upravnom odjelu za stambeno-komunalne poslove. Klemenić je HSS-ovac s kojim je tad Zmajlović bio u koaliciji na vlasti u Jastrebarskom, ali ga je 2009. godine sadašnji ministar zaštite okoliša smijenio s tog mjesta.

Komentara 174

ZE
zes87
14:57 03.07.2012.

chemica sudeći po broju civilnih nazovi ročnika koliko smo ih tada imali, mi imamo Gandhija koliko hoćeš, ha,ha,ha prevaranti

ZE
zes87
18:01 03.07.2012.

IDujas ma da Franjo nije spasio Mostar 1993, to bi mu bio grijeh, to što ga je spasio mu je na ponos, a oni nek lažu kolko im drago

HE
hellbani
13:35 03.07.2012.

ukratko : posla nikad nije vidio i zivi na racun naroda ;).. idemo dalje hdz+sdp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije