Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o prekidu trudnoće

Pobačaj mora biti dostupan bez savjetovanja i komisija

Zagreb: Okrugli stol "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće - Vjerujemo ženama"
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/10
01.03.2019.
u 09:12

Stručnjaci predlažu da se u novom Zakonu o prekidu trudnoće termin “priziv savjesti” zamijeni prikladnijim

Pobačaj na zahtjev izvodi se ako trudnoća ne traje dulje od 12 tjedana (deset tjedana gestacijske dobi), čime se usklađuje računanje perioda trudnoće s praksom velikog dijela država članica EU. Ne predviđa se nikakvo posebno savjetovanje, periodi čekanja ni odobrenja komisija, a postupak bi trebao biti besplatan, tj. u cijelosti na teret HZZO-a.

Prijedlog je to novog Zakona o pobačaju što ga je izradila grupa stručnjaka koji se bave reproduktivnim pravima žena, edukacijom mladih, prevencijom spolnih bolesti i neželjene trudnoće pomoću zdravstvenog odgoja, a uputit će ga Vladi.

Zagreb: Okrugli stol "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće - Vjerujemo ženama"
1/10

Pojednostavnio bi se prekid trudnoće u slučaju medicinskih indikacija i do navršena 22 tjedna – odobravao bi ga samo ginekolog, bez komisije. Maloljetnice s navršenih 16 godina na zahvat mogu bez suglasnosti roditelja, što je standard i u sadašnjem zakonu.

Termin “priziv savjesti” zamijenio bi se terminom “odbijanje obavljanja legalnog prekida trudnoće zbog vlastite savjesti i religioznih uvjerenja”, koji bi pak bio pokriven posebnim zakonom, a u ovom se prijedlogu propisuje obveza osiguravanja ginekologa koji provode postupak prekida trudnoće te se institucijama odbijanje pobačaja zabranjuje. Predlažu se novčane kazne u slučaju kršenja ovih odredbi, ali i ako nije osiguran neometan pristup ustanovama i ako se ne spriječi pritisak i zastrašivanje žena koje dolaze na pobačaj, kako je to slučaj s već ustaljenim moliteljskim “špalirima” pred bolnicama.

– Predlažemo da prekid trudnoće bude dostupan u svim ordinacijama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, jasno uz sve uvjete koje propisuje Ministarstvo zdravstva na malim kirurškim zahvatima. To je i sadašnjim zakonom dopušteno, a važno je jer tada više nećemo imati sivu zonu, prekidi trudnoće bit će prijavljeni, cijena zahvata bit će unificirana i na nju će biti plaćen porez – kaže ginekolog dr. Dubravko Lepušić iz KBC-a “Sestre milosrdnice”, koji je podsjetio na to da je i Ustavni sud u svojoj odluci naveo da novi Zakon o pobačaju ne smije ići ispod stečenih prava, već može biti istih ili većih prava.

Predlagatelji velik naglasak stavljaju na prevenciju neželjene trudnoće pa se predviđa legalna kontracepcija. Dr. Jasenka Grujić istaknula je da traže da se omogući i medikamentozni pobačaj.

Protivnici pobačaja tvrde da on ne spada u ljudska prava pa im dr. Ivana Radačić s Instituta Ivo Pilar i predsjednica UN-ove radne skupine koja se bavi diskriminacijom žena poručuje da postoji pravo na reproduktivno samoodređenje u okviru prava na privatnost i podsjeća na kritiku međunarodnih pravnih tijela upućenu državama s restriktivnim zakonom o pobačaju.

VIDEO Konferencija SDP-a na temu Zakona o pobačaju:

Komentara 19

MH
Max.hr
09:37 01.03.2019.

Stručnjaci ozakonjuju ubojstva.Njihova je struka dakle ubijanje.

NI
NikoCro
09:48 01.03.2019.

Tko ubije zna se da ide u zatvor, ne smije se ubiti psa, a evo smije dijete, gdje ide ovaj svijet

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
09:30 01.03.2019.

Ludilo. Ubijanje nevinog djeteta koje ima svoj DNK, krvnu grupu i otisak prsta kao da se radi o otklanjanju madeža koji jest dio tijela žene. Halo, kuc-kuc, ima li koga, halo, to NIJE ISTO! Govorimo o ubijanje NEKOGA! "Pravo" navo" na ubojstvo. U 21. stoljeću?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije