Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAKNULI GA

Internetom kruži deepfake Zelenskog koji poziva Ukrajince da polože oružje: 'Očekujte ih još'

Foto: Facebook screenshot
1/6
16.03.2022.
u 22:25

Iako je ovaj deepfake očigledno bio namješten, stručnjaci upozoravaju kako bi uskoro mogli osvanuti puno soficiraniji deepfakeovi

S društvenih je mreža danas maknut 'deepfake' predsjednika Zelenskog koji je kružio internetom već nekoliko dana. 

U obraćanju naciji, Zelenski na snimci govori ukrajinskim vojnicima da ''polože oružja'', no pokreti usta imitiraju riječi koje se izgovaraju na snimci, brojni korisnici ubrzo su uočili da se radi o lažnom videu. 

O svemu se oglasio i šef sigurnosne politike u Meti Nathaniel Gleicher. 

''Naši timovi su identificirali i maknuli deepfake snimku na kojoj Zelenski daje izjave koje nikada nije izrekao. Navodno je objavljena na 'kompromitirajućoj' stranici, a potom krenula kružiti internetom'', objasnio je Nathaniel Gleicher na Twitteru. 

''Brzo smo maknuli ovaj video jer krši naša pravila te smo obavijestili kolege i na drugim platformama'', dodao je.

Deepfake je pojam kojim se inače definira korištenje umjetne inteligencije kako bi se zamijenila sličnost jedne osobe s drugom u videima

Iako je ovaj deepfake očigledno bio namješten, stručnjaci upozoravaju kako bi uskoro mogli osvanuti puno soficiraniji deepfakeovi. 

- Očekujete da će lažne snimke poput ove biti puno jednostavnije za kreirati, a bit će puno autentičnije, kazala je autorica knjige 'Deepfakes' Nina Schick za Reuters.

>> VIDEO Ukrajinka (18) pobjegla od rata, u objektu za izbjeglice silovala su je dvojica muškaraca

Komentara 1

JU
jumbojet747
23:19 16.03.2022.

Internet je postao opasno mjesto kako se evidentno vidi zadnjih par godina u SVIM segmentima. NE VJERUJ NIKOME na prvu - selektiraj info, provjeri i onda zaključi. Na tom govnu od svih društvenih mreža koje je trebalo isključiti davnih dana, kako i tipkam već dugo, velikim crvenim gumbom, i ja mogu izgledati ko Ronaldo, a ono NE, škemba visi i tak.... Dajte ljudi vratite se u realan svijet - gasiti sve to pod hitno jer jedinu korist imaju oglašivači i pozeri koji nemaju lipe u džepu, a ono eto ih u Dubaiu na kupancu.... Bolest današnjeg doba i to teška

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije