Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Inspekcija vratila pse lovcu koji ih je tukao i gazio nogama

Pregledom nisu pronađeni dokazi koji bi upućivali na zlostavljanje, a zbog snimke zlostavljanja iz 2016. godine protiv B. O. pokrenut je kazneni postupak
04. ožujka 2019. u 00:05 7 komentara 2556 prikaza
Foto: Arhiv
Pogledajte galeriju 1/3

Psi koju su po nalogu veterinarske inspekcije oduzeti lovcu B. O. iz Donje Postinje, i to nakon što se na društvenim mrežama pojavila snimka na kojoj ih tuče i gazi nogama, vraćeni su mu odlukom iste inspekcije.

– Nakon podnošenja kaznene prijave i kaznenog postupka po podnesenoj prijavi Općinsko državno odvjetništvo nije zahtijevalo da se psi dalje zadržavaju  za potrebe vođenja kaznenog postupka, niti je zahtijevalo trajno oduzimanje navedenih pasa, te su psi vraćeni posjedniku – odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede.

Veterinarska inspekcija obavila je nadzor nakon prijave udruga za zaštitu životinja i dan nakon što se snimka pojavila na Facebooku. Kako kažu, nadzor je 22. studenog 2018. obavljen u suradnji s policijskim djelatnicima.

– Na psima nisu pronađeni tragovi dokaza koji bi upućivali na zlostavljanje pasa u smislu ranjavanja ili ožiljaka.  U postupku je utvrđeno da je predmetna snimka koja se odnosila na zlostavljanje pasa snimljena dvije godine ranije. Utvrđeno je i da vlasnika životinja prije navedenog događaja, a niti nakon tog događaja, policija i druga nadležna tijela nisu evidentirali kao zlostavljača – pojašnjavaju u svom odgovoru na naša pitanja zašto su psi vraćeni.

UŽASNE SCENE Protiv zlostavljača podignuta kaznena prijava, psi oduzeti i smješteni u sklonište

Dodaju i kako je pet pasa privremeno oduzeto i smješteno u sklonište za životinje Animalis Centrum d.o.o. u Kaštel Sućurcu jer je utvrđeno da B. O. nije osigurao provedbu mjera zaštite zdravlja životinja, odnosno nije proveo propisanu mjeru označavanja pasa mikročipom i cijepljenja pasa protiv bjesnoće u propisanom zakonskom roku.

– U skloništu su psi pregledani i na njima nisu uočeni klinički znakovi i dokazi koji bi upućivali na zlostavljanje. Protiv posjednika je temeljem navedene snimke podignuta kaznena prijava zbog kaznenog djela (čl. 205. stavak 1. Kaznenog zakona) zbog nanošenja nepotrebne boli, te izlaganja nepotrebnim patnjama u listopadu 2016. godine na području južnog Velebita. Zbog neprovođenja mjera zdravstvene zaštite cijepljenja pasa i neprovođenja označavanja pasa u propisanom zakonskom protiv njega podignuta je i prekršajna prijava – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Na naš upit nastavlja li veterinarska inspekcija nadzor s obzirom na informacije da zabilježeno zlostavljanje ipak nije i jedino, odnosno da se B. O. znao ponekad fizički obračunati sa psima, te tko je platio boravak pasa u skloništu, iz Ministarstva odgovaraju:

– Inspekcija provodi nadzor nad daljnjim držanjem i eventualnim postupcima sa psima. Troškove cijelog postupka, provedbe mjera zdravstvene zaštite, označavanja  i  boravka pasa u skloništu snosi posjednik B. O – objašnjavaju i dodaju kako navedeni troškovi nisu plaćeni jer je u postupku žalbeni postupak stranke, koji se među ostalim odnosi i na navedene troškove.

Lov ili krivolov U lov odlazio s necijepljenim psima, a lovoovlaštenik kaže – imao je valjane dokumente zlostavljanje životinja Zbog ubojstva i mučenja psa podignuta optužnica protiv 63-godišnjaka Ubijeni psi Počinitelj nepoznat, a policija podnosi kaznenu prijavu odvjetništvu
 
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Mislim da u Hrvatskom riječniku postoji imenica za ovakve nadanove zlotvore koje ja u ovom tekstu ne smijem spomenuti a bila bi doista nakićena ljudskoj maloumnosti dotične lovačke kaste, pa kako vas nije sramota ubijat i prebijat nedužne životinje sramoto ... prikaži još!oto ljudskog roda, eto onako ukratko.

 • ObrenM:

  Obzirom na vracanje neduznih zivotinja manijaku,pomoc mirise na -Zna se.

 • Avatar crvenikartonzbogistine
  crvenikartonzbogistine:

  Ja mu ih ne bi vratio, pa nek se zali !