Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

INA u Srbiji izgubila spor i ostala bez imovine vrijedne 200 milijuna eura

Bez obzira na odluku suda, u Ini i dalje tvrde da je privatizacija provedena na nezakonit način pa je uložila reviziju na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu
09. veljače 2015. u 11:20 14 komentara 2578 prikaza
Ina
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ina se od svoje imovine u Srbiji se, barem zasad, može oprostiti. Riječ je o 167 benzinskih crpki i 11 skladišta ukupne procijenjene vrijednosti od čak 200 milijuna eura. Tom je imovinom nakon raspada Jugoslavije raspolagala tvrtka Beopetrol, koju je Srbija 2003. prodala tvrtki Lukoil. Dvije godine kasnije Ina je pred sudom tražila poništavanje ugovora između Agencije za privatizaciju i srpskog pandana, Akcijskog fonda, i  izgubila, piše RTL.

Odvjetnik Akcijskog fonda Republike Srbije Sava Anđelković kaže da Ina nije pravno dobro postavila svoju legitimaciju, odnosno da poništavanje nekog ugovora može tražiti samo ona pravna osoba koja je sudjelovala u sastavljanju tog ugovora, dok se Ina pojavljuje kao neka treća osoba.

No, u Ini ne odustaju te i dalje tvrde da je privatizacija provedena na nezakonit način. Presuda Višeg privrednog suda u Beogradu je pravomoćna, no u Ini tvrde da je postupak za povrat imovine još u tijeku.

"Iako je Ina postupak izgubila, protiv presude je uložila reviziju na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu", stoji u priopćenju Ine.

Bivši generalni direktor Ine Davor Štern smatra da se Inu ne može obeštetiti u naturalnom obliku, ali bi nekakvu odštetu morala dobiti.

A ta odšteta ne bi trebala biti zanemariva. Srbija je za BeoPetrol od ruskog ulagača dobila 117 milijuna dolara, a u Ini tvrde da su, pored toga, ostali bez još barem 90 milijuna dolara na račun izgubljene dobiti.

>> MOL očekivano odustao od isplate dividende dioničara INA-e od 2 milijarde kuna

Pokrenuli dva postupka

INA koristi sva pravna sredstva za povrat svoje imovine. S tim ciljem, kompanija je pokrenula dva postupka vezana uz imovinu u Srbiji: postupak za povrat Inine imovine te postupak za pokušaj poništenja ugovora o privatizaciji, priopćili su iz kompanije.

- Postupak za povrat Inine imovine u Srbiji pokrenut je 2001. te je još uvijek u tijeku. Usto, a s obzirom da je Inina imovina u Srbiji nezakonito privatizirana 2003. godine, INA je 2005. godine također pokrenula i drugi postupak. Taj se postupak odnosi na poništenje ugovora između Agencije za privatizaciju Republike Srbije i Lukoil Europe Holdings BV. INA je tijekom tog spora isticala ništavnost ugovora i provedene privatizacije, pri čemu se kao osobito sporna isticala odredba ugovora kojom se Republika Srbija obvezala Lukoilu kako će učiniti sve moguće i koristi sva raspoloživa pravna sredstva kako bi onemogućila Ini povrat vlasništva nad imovinom. Iako je INA taj postupak izgubila, protiv presude uložila je reviziju dana 23. srpnja 2014. na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, a što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu - poajsnili su iz INA-e.

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • tracy:

  sve ce to narod pozlatiti , bitno je da je neko to lapio, oprostite privatizirao!

 • Avatar whitesox
  whitesox:

  uzeti tuđu stvar i prodati je pljačka!

 • balic:

  Jos nije nista izgubljeno nece srbija odlucivat o INI ima i visa instanca a onda ce odgovarat tko je njima Inine udjele prodavao i zasto..