Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beopetrol

INA u Srbiji izgubila spor i ostala bez imovine vrijedne 200 milijuna eura

Ina
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
09.02.2015.
u 11:20

Bez obzira na odluku suda, u Ini i dalje tvrde da je privatizacija provedena na nezakonit način pa je uložila reviziju na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu

Ina se od svoje imovine u Srbiji se, barem zasad, može oprostiti. Riječ je o 167 benzinskih crpki i 11 skladišta ukupne procijenjene vrijednosti od čak 200 milijuna eura. Tom je imovinom nakon raspada Jugoslavije raspolagala tvrtka Beopetrol, koju je Srbija 2003. prodala tvrtki Lukoil. Dvije godine kasnije Ina je pred sudom tražila poništavanje ugovora između Agencije za privatizaciju i srpskog pandana, Akcijskog fonda, i  izgubila, piše RTL.

Odvjetnik Akcijskog fonda Republike Srbije Sava Anđelković kaže da Ina nije pravno dobro postavila svoju legitimaciju, odnosno da poništavanje nekog ugovora može tražiti samo ona pravna osoba koja je sudjelovala u sastavljanju tog ugovora, dok se Ina pojavljuje kao neka treća osoba.

No, u Ini ne odustaju te i dalje tvrde da je privatizacija provedena na nezakonit način. Presuda Višeg privrednog suda u Beogradu je pravomoćna, no u Ini tvrde da je postupak za povrat imovine još u tijeku.

"Iako je Ina postupak izgubila, protiv presude je uložila reviziju na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu", stoji u priopćenju Ine.

Bivši generalni direktor Ine Davor Štern smatra da se Inu ne može obeštetiti u naturalnom obliku, ali bi nekakvu odštetu morala dobiti.

A ta odšteta ne bi trebala biti zanemariva. Srbija je za BeoPetrol od ruskog ulagača dobila 117 milijuna dolara, a u Ini tvrde da su, pored toga, ostali bez još barem 90 milijuna dolara na račun izgubljene dobiti.

>> MOL očekivano odustao od isplate dividende dioničara INA-e od 2 milijarde kuna

Komentara 14

TR
tracy
11:34 09.02.2015.

sve ce to narod pozlatiti , bitno je da je neko to lapio, oprostite privatizirao!

Avatar whitesox
whitesox
12:24 09.02.2015.

uzeti tuđu stvar i prodati je pljačka!

BA
balic
11:35 09.02.2015.

Jos nije nista izgubljeno nece srbija odlucivat o INI ima i visa instanca a onda ce odgovarat tko je njima Inine udjele prodavao i zasto..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije