Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ina - MOL i Hypo

Ina je potkraj 2008. naftu kupovala za 140, a prodavala po 40 dolara

sanader (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
11.05.2012.
u 08:35

Pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda ponovno se nije pojavio Miro Brkić, Sanaderov prijatelj iz Splita

U nastavku suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu za slučajeve Ina – MOL i Hypo danas se pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda ponovno nije pojavio Miro Brkić, Sanaderov prijatelj iz Splita, koji je poručio da je spriječen poslovnim obvezama.

Stoga je na klupu za svjedoke obrana pozvala pozvan Gabora Giona, financijskog revizora koji je trebao potvrditi teze braniteljskog tima Ive Sanadera kako je izdvajanje plinskog biznisa iz Ine, odnosno potpisivanje ugovora o izdvajanju bio potez koji je "spasio" tu naftnu kompaniju.

– Ina je bila na rubu propasti krajem 2008. godine kada su financijski pokazatelji bili toliko loši da je prijetilo naplaćivanje kredita od milijardu dolara koji Ina ne bi mogla vratiti – smatra Gion. Uzrok tome bili su, navodi, svjetska kriza, pad cijene nafte i gubici plinskog poslovanja. Stoga je i potpisan ugovor o izdvajanju tog poslovanja.

Ugovor je, naime, omogućio da se u financijsko izvješće za 2008. godinu ne uvrste gubici od plina te su financijski pokazatelji za Inu, a koje banke prate da bi mogle vidjeti hoće li dužnik i dalje moći otplaćivati kredit, ostali neugroženi. Da su financijski pokazatelji bili prekršeni, banka bi naplatila sindicirani kredit.

MOL je, kaže Gion, konsolidirao Inu i to tako što je preuzeo upravljačka prava. Na primjeru je svjedok objasnio što je to točno značilo za Inu.

– Na primjer, ja sam tvrtka, Ina, imam sto posto vlasništva u npr. Croscu, standardi računovodstva kažu da Ina mora uvrstiti i poslovanje svih tih društava, financijski se prikazuje kao da je sve jedna grupa. Nije bitno u koliko društava posluje jedna grupa, to se u izvještaju mora pokazati kao cjelina – objasnio je Gion pojam konsolidacije i međunarodne računovodstvene standarde koji ju propisuju dodajući: Ako je MOL stekao upravljačka prava, ima profit od 100, Ina ima od 10, a konsolidirana MOL grupa ima profit od 110. Ako Ina ima minus, onda je profit 90.

Jučer su svoje iskaze dali mađarska svjedokinja Ilona Fodor, koja je sudjelovala u donošenju dioničarskog ugovora te Gyorgy Bacsa, pravni savjetnik u MOL-u koji je sudjelovao u zaključenju međudioničarskog ugovora.

Svjedočili su kako prema njihovom mišljenju hrvatska strana nije mogla dobiti boljeg partnera od MOL-a. MOL je, kazali su, u pregovore ušao kako bi konsolidirao Inu do stabilnog poslovanja, a hrvatska je strana htjela povećati efikasnost i naći stabilnog partnera te ostvariti vlasništvo nad strateškim zalihama ugljikovodika.

Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan kada bi trebali svjedočiti Imre Fazekas i M. Gucerijev.

Pratite detaljan tijek suđenja:

9.35 sati Današnje suđenje počelo je svjedočenjem svjedoka Gabora Giona, financijaša iz Mađarske.

Jadranka Sloković: Što ste po zanimanju?

Gabor Gion: Ja sam financijski revizor, od 2004. godine jedan sam od vođa revizorskog tima Ine. Mi revidiramo financijski izvještaj Ine. Prvi put došao sam u kontakt 2004. godine, i stručnjak sam za revizije u energetskoj industriji. Hrvatski Deloitte zamolio me da se priključim timu zbog znanja jezika i industrije. Revizor se bira na skupštini. Ina je bila 2008. u lošem stanju, bilo je nelikvidnosti. Velik gubitak i dosta teška financijska situacija. Te godine bila je kriza. Ina je gubila na padu cijena nafte. U osmom mjesecu cijena nafte je bila 140 dolara po barelu, a dok se to procesuiralo i stiglo na tržište cijena nafte je pala na 40-50 dolara. Cijela industrija bila je u krizi, a drugi gubitak bilo je plinsko poslovanje. Ina je svake godine kupovala plin po većoj, tržišnoj cijeni, a prodavala je po nižoj reguliranoj cijeni.

9.39 sati GG: Što se tiče bankarskih pokazatelja, oni se utvrđuju kod pregovora između banke i klijenta. Ti financijski pokazatelji ne smiju se kršiti. Npr. pokazatelj da dužnik ne može biti u gubitku svake godine ili da prihodi ne mogu pasti ispod neke mjere.

GG: U slučaju Ine bili su omjeri između neto profita i neto zaduženja. Kršenje tih pokazatelja daje pravo bankama da povuku ugovor o kreditu i naplati cijeli kredit. Ina je u to vrijeme imala kredit od milijardu dolara koji bi u slučaju kršenja tih financijskih pokazatelja morala odmah platiti. Ina je 2008. bila likvidna, a 2009. počeli su problemi s likvidnošću. Nije više mogla plaćati ni svoje porezne obveze.

9.47 sati GG: Globalna kriza došla je u zadnjem kvartalu 2008. i to je bio početak krize za Inu. Banke nisu dale ni jedan novi kredit čak ni bankama, bojale su se bankrota. Bilo je jako teško doći do financijskih sredstava.

Ina sigurno nije bila u mogućnosti da otplati iznos kredita, ako bi sindicirani kredit dospio na plaćanje u cijelosti. Ina nije prekršila pokazatelje krajem 2008. i jedni razlog za to je što se potpisao ugovor o prodaji plinskog poslovanja između Ine i Vlade, odnosno državne tvrtke.

9.53 sati GG: Tvrtka se konsolidira ako se stekne kontrola nad upravljanjem.

Na primjer, ja sam tvrtka, Ina, imam sto posto vlasništva u npr. Croscu, standardi računovodstva kažu da Ina mora uvrstiti i poslovanje svih tih društava, financijski se prikazuje kao da je sve jedna grupa. Nije bitno u koliko društava posluje jedna grupa, to se u izvještaju mora pokazati kao cjelina – objasnio je Gion pojam konsolidacije i međunarodne računovodstvene standarde koji je propisuju.

GG: Ako je MOL stekao upravljačka prava, ima profit od 100, Ina ima od 10, a konsolidirana MOL grupa ima profit od 110. Ako Ina ima minus, onda je profit 90.

9.57 sati Počinje unakrsno ispitivanje.

Tužiteljica Tamara Laptoš: Koji je točno zadatak revizora kad se obavljaju revizije tvrtke kao Ina?

GG: Naš zadatak je da revidiramo konsolidirane i nekonsolidirane izvještaje i da ocijenimo daju li fer prikaz poslovanja tokom godine i fer prikaz poslovanja na kraju godine.

10.00 sati TL: Kada počinjete reviziju, tijekom godine ili tek na kraju?

GG: Tijekom godine revidiramo različite financijske poslove, neke transakcije koje se događaju tijekom godine, a na kraju godine dođemo i revidiramo.

TL: Tijekom 2008., jeste li imali kakve primjedbe, jeste li tražili objašnjenje uprave?

GG: Mi obično imamo puno pitanja. U naftnoj industriji postoje neki kritični teritoriji računovodstva. I naravno, u zadnjem kvartalu godine, kad je došla kriza ključno je pitanje bilo kakav je utjecaj te krize na naše klijente.

TL: Kakvi su rezultati bili za prvih devet mjeseci 2008.?

GG: Koliko se sjećam, Ina je bila u profitu. Velik gubitak nastupio je u posljednjem kvartalu.

TL: Jeste li dali pozitivno mišljenje na kraju godine?

GG: Mi obično dajemo pozitivno mišljenje. Ono se odnosi na to prikazuje li se poslovanje fer, a ne je li tvrtka poslovala dobro ili ne.

10.03 sati TL: Kako bi se posljedice izdvajanja plinskog poslovanja odrazile na MOL grupu?

GG: Ja nisam revizor MOL grupe, pa ne mogu dati mišljenje. Ali, izdvajanje tog biznisa rezultiralo je u pozitivnom profitu već na nivou Ine, pretpostavljam i na MOL Grupu, iako ja nisam revizor te grupe.

Sudac Turudić: Suđenje se nastavlja 17. i 18. svibnja kada su za svjedočenje predviđena gospoda Fazekas i Gucerijev.

 

Komentara 2

DU
Deleted user
08:46 11.05.2012.

I nakon svih tužbi ovaj će biti oslobođen, jer eto za njega se nije upalila lampica u poreznoj službi.

Avatar florenz
florenz
11:14 11.05.2012.

Grandiozna glupost! Mađari su sebi tako organizirali dobit na naftnoj komponenti (i bez INI-nih naftnih polja u Libiji koja su još trenutno upitna) a deficitarno poslovanje s plinom \"naprtili\" Hrvatskoj. Da se dobit na nafti mogla koristiti za saniranje plinskog poslovanja, danas građani ne bi morali otkidati od usta da plaćaju plin. Nisam ni ekonom ni energetski stručnjak, ali znam zbrajati i oduzimati kao i menađment MOL-a. Očito, naši su u Vladi tada bili spremni samo oduzimati građanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije