Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narod odlučuje

Oba pitanja za promjenu izbornog sustava skupila dovoljno potpisa

Zvonimir Troskot o referendumu za pravedniji izborni sustav
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/4
31.05.2018.
u 11:07

Za prvo referendumsko pitanje  prikupili su 397.024 potpisa, dok su za drugo pitanje prikupili 390.189 potpisa, objavili su na press konferenciji.

Građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila je dovoljno potpisa za oba referendumska pitanja koja imaju za cilj demokratizaciju izbornog sustava i saborske zastupnike odgovorne biračima.

 

Za prvo referendumsko pitanje  prikupili su 397.024 potpisa, dok su za drugo pitanje prikupili 390.189 potpisa, objavili su na press konferenciji.

'Prešli smo prag koje je zadalo Ministarstvo uprave. Smatramo da se radi o povijesnoj brojci, unatoč opstrukcijama i koordiniranom bojkotu, uspjeli smo prikupiti preko 374.740. To je povijesni trenutak za građane koji su srušili nakaradni politički sustav koji je postavljen za političke kaste kako bi dobro bilo njima, a ne građanima koji su ih izabrali', rekao je u srijedu Zvonimir Troskot, predstavnik Građanske inicijative 'Narod odlučuje'.

Upitan ko su glavni financijeri inicijative za referendum Troskot je rekao: 'Građani koji su svojim donacijama omogućili plaćanje korištenja javne površine na kojoj su se skupljali potpisi.'

Zvonimir Troskot o referendumu za pravedniji izborni sustav
1/8

Podsjetimo, prvo referendumsko pitanje glasilo je: 'Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: 'Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva'. 

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: 'Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna'.

 

 

Ključne riječi

Komentara 127

GO
Gomila
11:18 31.05.2018.

Cestitam svima koji su ucestovali u skupljanju potpis Cestitam Zvonimiru Troskotu

DU
Deleted user
11:14 31.05.2018.

Bravo! Sad najveći mogući pritisak na političke elite da im NA PAMET ne bi palo opstruirati referendum!

HR
Hrvatska
11:22 31.05.2018.

Kakav divan i prelijep dan. Idemoo referendum. Tko bude sabotirao odmah pada vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije