Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG ZLATA VRIJEDAN

Imaju hotel, još si nabavili i goveda: 'Govorili su da smo mogli kupiti jahtu, a mi si kupili još posla'

Duga Resa: Izbor za najbolji OPG - Zlata vrijedan- Sajjoma, vl. Josip-Marko Butina
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/12
01.08.2023.
u 14:00

Braća Josip-Marko i Saša Butina te njihov otac Darko bave se stočarstvom, ratarstvom i vinogradarstvom. U svemu uvijek želi pomoći Markov sin Rok. Na Stražniku imaju 4000 čokota crnog pinota. Grožđe trenutačno prerađuju za osobnu potrošnju a planiraju i komercijalizaciju

Na mjestu gdje je Marija Terezija mijenjala konje kad je išla u Opatiju, na Vinskom Vrhu okruženom fascinantnom prirodom ponad rijeke Dobre, nalazi se ekološko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Butina. Iz smjera Karlovca put do njega vodi pokraj impozantnog staroga grada Novigrada na Dobri u općini Netretić i kamenog mosta podignutog u vrijeme kad je sagrađena Karolina, prva moderna cesta 18. stoljeća.

Bolji život za radnika Nijemca

Na gospodarstvu smještenom u idiličnom kraju oplemenjenom poviješću i nazvanom Sajoma po početnim slovima imena braće Saše i Josipa-Marka obitelj Butina uzgaja goveda francuske pasmine salers i proizvodi ekološku hranu za njih. Malo dalje, na najstarijem pisanom lokalitetu Karlovačke županije za uzgoj vinove loze, Stražniku, imaju 4000 čokota crnog pinota. Grožđe trenutačno prerađuju za osobnu potrošnju, no planiraju komercijalizaciju i gradnju podruma kapaciteta 20.000 litara koji bi trebao biti u funkciji već sljedeće godine.

Butine su inače poznati ugostitelji, a na staroj cesti Zagreb - Rijeka, na Petrakovu brdu kod Duge Rese, imaju hotel Frankopan koji je bio i razlog što su se prije sedam godina odlučili pokrenuti i poljoprivrednu proizvodnju:

Obiteljski hotel imamo već tridesetak godina, a za poljoprivredu smo se odlučili kad smo uvidjeli da nedostaje kvalitetnih namirnica, naročito mesa – junetine, teletine i govedine. Zato smo kupili ovo imanje i počeli se baviti uzgojem. Uzeli smo francusku pasminu salers i za svu tu stoku koja je u slobodnom ekološkom uzgoju proizvodimo vlastitu hranu, od žitarica do sijanih trava lucerni. Hranu skladištimo na lokaciji i stoka se hrani na svome mjestu – kaže Josip-Marko Butina dok se njegovi otac Darko i stariji brat Saša dogovaraju što će se taj dan na gospodarstvu raditi, što s pozornošću prati Markov sin Rok, ljutit na djeda ako bez njega ode na imanje jer mu silno želi pomoći.

Nekad poznato imanje Strahovnjak Butine su kupili u derutnom stanju, na javnoj dražbi za 400 tisuća eura:

- Govorili su da smo ludi, da smo mogli kupiti jahtu. A mi smo sebi kupili još posla - govori Marko vodeći nas prema staji kojom dominira bik Leader.

VEZANI ČLANCI:

- On je hrvatski šampion, star je osam godina i teži oko 1300 kilograma. Među najboljim je bikovima te pasmine u Europi - ističe Marko.

Na gospodarstvu su trenutačno 102 grla, godišnje bude oko 25 telića, a obrađuju 40 hektara zemlje:

- To vam je kao 80 nogometnih igrališta - slikovito objašnjava Darko.

Butine na imanju imaju i stan za radnika. U vrijeme kad Hrvati masovno odlaze na rad u Njemačku, jedan je Nijemac krenuo u suprotnom smjeru, prema Vinskom Vrhu:

GALERIJA Ekološko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Butina

Duga Resa: Izbor za najbolji OPG - Zlata vrijedan- Sajjoma, vl. Josip-Marko Butina
1/11

- Kod nas je već četiri godine, odličan je - hvali ga Darko Butina dodajući kako je jako teško pronaći ljude koji žele raditi, zbog čega će morati tražiti prenamjenu izdane dozvole za nabavu 60 muznih krava i preinačiti je u uzgoj u sustavu krava - tele.

U planu kamp uz Dobru

Butine su na imanju uredili i stan za radnika koji bi ovamo došao s obitelji, no još ga nisu našli.

- Tko god želi raditi, kod nas su mu vrata otvorena - dodaje 39-godišnji Marko pričajući nam kako se on ženio nedjeljom, "da si ne 'raskopa' vikend" koji mu je otkako je počeo raditi u obiteljskom hotelu svaki bio radni.

Što se tiče daljnjih poslovnih planova, obitelj Butina ima ih za nekoliko života, a troje Markovih i četvero Sašine djece jamac su da ih ima tko provesti u djelo. Jedan od planova je i kamp uz rijeku Dobru za koji im je projekt napravio autor zadarskih morskih orgulja, arhitekt Nikola Bašić. No u investiciju se ne žele upuštati sami jer bi projekt dobrobit donio i drugima.

Sajoma d.o.o., vl. Josip-Marko Butina, Petrakovo Brdo

Pod livadama i pašnjacima imaju oko 22 hektara, na četiri je hektara zob, na jednom kukuruz, travne smjese na osam... 1900 stabala šljiva je na 3,75 hektara, 4000 čokota crnog pinota na jednom hektaru. Kada su kupili derutno imanje, prijavili su se za mjeru iz programa ruralnog razvoja i dobili 200 tisuća kuna za čišćenje zapuštenih pašnjaka. Ekološki su proizvođači, uzgajaju francuska goveda pasmine salers, a meso koje proizvedu plasiraju ugostiteljskom ponudom u svom hotelu. Imaju 102 goveda.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Stradun
Stradun
14:26 01.08.2023.

Bravo. Eto primjera kako teški rad, uloženi trud, znanje i volja moraju u konačnici završiti uspješno i plodonosno. A najlakše je ležati doma i kukati.. Želim toj obitelji puno zdravlja . Neka i dalje nastave tako.

ZJ
Zjako
15:56 01.08.2023.

Ovi zaslužuju potucaje sve moguće x2 Ali netko uživa više na traktoru nego na yahti. Netko vozi bic po cijeli dan netko čita knjige.

DR
Draconic5
15:53 01.08.2023.

Ne može se, ništa ne valja, poljoprivredna politika nije dobra, cijene ovoga su previsoke, cijene onoga su preniske...upropaštava nas uvoz, poticaji nisu dostatni, poticaji su štetni...ovo, ono... hm, da.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije