Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer u oslu

I Milanović će biti među primateljima Nobela za mir

'16.11.2012., Zagreb - Docek na pisti u zracnoj luci Zagreb za oslobodjene generale Antu Gotovinu i Mladena Markaca koji ce sletjeti drzavnim zrakoplovom. Generali sletjeli u zracnu luku i pozdravljaj
'Goran Stanzl/PIXSELL'
02.12.2012.
u 17:00

Samo nekoliko tjedana nakon što je oslobođena svake sumnje da je nastala na zločinu, Hrvatska se našla u prilici da je njezin premijer predstavlja kao jednu od zemalja Europe zaslužnih za mir

U reakciji na oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču, poznati redatelj Emir Kusturica predložio je da bi, nakon slobode, trebali dobiti i Nobelovu nagradu za mir. Iako se samoproglašeni Nemanja trudio biti ironičan i apsurdan, vjerojatno misleći da predlaže nešto što se nikad ne može dogoditi, njegova ideja nije daleko od stvarnosti: 10. prosinca na svečanosti uručivanja Nobelove nagrade za mir Hrvatska će imati svoga službenog predstavnika, premijera Zorana Milanovića.

Svi premijeri ili predsjednici zemalja Europske unije pozvani su da na ceremoniji u Oslu predstavljaju svoje zemlje kojima je, kad je dodijeljena cijeloj EU, Nobelova nagrada za mir ove godine na neki način i namijenjena. A među njima je i Hrvatska pa je, kako su nam potvrdili iz Banskih dvora, dogovoreno da 10. prosinca u Oslu bude upravo premijer Milanović.

Cameron bi poslao samo djecu

U institucijama EU dogovoreno je da nagradu fizički prime trojica Unijinih predsjednika: Herman Van Rompuy (predsjednik Europskog vijeća), Jose Manuel Barroso (predsjednik Europske komisije) i Martin Schulz (predsjednik Europskog parlamenta), s još četvero djece koji se upravo biraju na javnom natječaju na kojem su odgovarali na pitanje: "Što za tebe znači mir u Europi?"

Dogovoreno je također da premijeri i predsjednici koji predstavljaju svih 28 zemalja na sjednicama Europskog vijeća bude prisutni na ceremoniji u Oslu.

Vjerojatno će se nakon svečanog uručivanja svi zajedno, "obiteljski" fotografirati s nagradom. Za sve europske lidere to će biti trenutak velike časti i ponosa.

Jedino britanski premijer David Cameron pokazuje dvojbe o tome hoće li doći u Oslo ili ne. Njegova je ideja bila da Europska unija, umjesto visokih dužnosnika, pošalje po jedno dijete iz svake zemlje članice. Ali ta ideja nije naišla na odobravanje ostalih.

Povijesna prilika

Za Hrvatsku je to povijesna prilika da njezin državnik bude na svečanosti uručivanja Nobelove nagrade za mir i da se još pritom tretira kao jedan od dobitnika. Nikad dosad takve prilike nije bilo, a velika je vjerojatnost da je neće ni biti.

Kako neslužbeno doznajemo, premijer Milanović veseli se tome što će biti na dodjeli nagrade u Oslu. Nije poznato je li predsjednik Josipović žalostan što će to propustiti.

Iz Ureda predsjednika samo nam je potvrđeno da predsjednik Ivo Josipović ne namjerava ići u Oslo jer je dogovoreno da ide premijer Zoran Milanović.

Komentara 22

PE
perozagreb
19:01 02.12.2012.

EU dobila nobela za mir?! To je ona EU koja je razvalila Libiju, zaboravila dug, preotela naftu i raketirala gradove???

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
17:05 02.12.2012.

Ova bi nagrada bar za nas bila zaslužena za razliku od one koju su dali Obami prije 2 godine!

Avatar El Indio
El Indio
19:01 02.12.2012.

Da mi je znat na koju foru je drug Zoky dospio tamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije