Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umirovljenik iz Koprivnice:

HZZO mi je nezakonito uzeo 20 kuna iako je polica uredno plaćena

Josip Barčanec
Foto: Hrvoje Šlabek
22.08.2016.
u 20:03

HZZO je 2013. cijenu police povisio s 50 na 70 kn i to je Josipu Barčancu naplatio, no nakon nekoliko mjeseci od mirovine mu je uzeo još 20 kn

Koprivnički umirovljenik Josip Barčanec već više od dvije godine vodi rat s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvjeren da mu je nezakonito uzeo 20 kuna.

Pomalo bizarna priča počinje u listopadu 2013. kada HZZO povisuje cijenu police dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike s 50 na 70 kuna.

Upoznat s birokracijom

– Meni je rok dospijeća za to plaćanje 30. u mjesecu, a iznos se iz moje mirovine isplaćuje 15. dana idući mjesec. Međutim, iako mi je 15. listopada “skinuta” nova cijena police, dakle 70 kuna, u HZZO-u su se za sedam mjeseci, u svibnju 2014. godine, sjetili da sam im tobože dužan 20 kuna razlike između stare i nove cijene police i taj su mi iznos uskratili iz mirovine, iako je bio plaćen. Nevjerojatno – ispričao je Barčanec.

Mirovinu je dočekao radeći u administraciji kao upravni pravnik pa su mu poznata bespuća hrvatske birokracije. Krenuo je u borbu za svojih 20 kuna. – Podnio sam zahtjev za povrat nezakonito ustegnutog iznosa, ali me HZZO odbio tvrdeći u rješenju da sam zatražio povrat cijelog iznosa od 70 kuna, što je potpuno netočno. I takvo rješenje potvrđeno je i nakon moje žalbe. Obratio sam se i Ministarstvu zdravlja, ali ono se stavilo u ulogu glasnogovornika HZZO-a. Čak sam se učlanio u Hrvatsku stranku umirovljenika, ali tamo su rekli da je to za njih premali iznos da bi se bavili mojim slučajem – kaže Barčanec.

Ipak, posredstvom HSU-a došao je do podatka da je HZZO na istovjetan način oštetio oko 13.000 umirovljenika u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna. – To je pljačka hrvatskih umirovljenika. Tko zna, možda je taj iznos dobro došao HZZO-u za uređenje ureda u Zagrebu – ljutit je Barčanec, koji je rat nastavio zahtjevom za obnovu postupka te novim zahtjevom za povratom preplaćenog iznosa police u 2013. godini, ali nije, tvrdi, dobio nikakav odgovor.

HZZO: Žalba je priznata

– Nije stvar u tih 20 kuna, nego u principu. Ostaje mi, izgleda, samo sudska tužba. Umirovljenici su dobrovoljno pristupili dopunskom zdravstvenom osiguranju, a HZZO se prema njima odnosi maćehinski – rezigniran je koprivnički umirovljenik.

U HZZO-u potvrđuju da je Barčancu u svibnju 2014. uskraćen iznos od 20 kuna koji je nastao zbog povećanja cijene police sedam mjeseci prije. Također navode da se žalio te mu je “priznato traženo pravo u ukupnom iznosu od 11,19 kuna, dok je u preostalom dijelu zahtjeva odbijen”. Ako time nije zadovoljan, zaključuju u HZZO-u, umirovljenik može pokrenuti upravni spor, što on dosad nije učinio.  

>>e-karton s podacima pacijenta kreće s primjenom 1. rujna

>>Nakić odbio prijedlog obiteljskih liječnika da uvedu liste čekanja

Komentara 28

EI
eightball09
20:20 22.08.2016.

Daj nek mi netko objasni sad ovo. Oni su njemu bespravno uzeli 20kn, i onda mu priznali da su mu to uzeli greskom i vracaju mu ne 20kn + kamatu, nego 11kn uz poruku:"TUZI NAS AK NISI ZADOVOLJAN" A tii nek njima ne platis 50kn, sjedaju ti na racun za 50kn plus kamate plus odvjetnicka naknada.

DU
Deleted user
20:28 22.08.2016.

HZZO je jedan od gl. uzroka egzodusa liječnika iz Hrvatske, pitajte one koji su otišli koliko "krvi na slamčicu" su im ispili npr. kontrolori HZZO. Ovo gore je divan primjer njihove "logike" - čak i kad je druga strana u pravu i kad je nedvojbeno da su pogriješili (i oteli novac ljudima s računa), nitko njima ništa ne može - a niti se bilo tko od njih "sekira" zbog toga. Nego spremni na nova sadistička iživljavanja! Kafkina djela su čaj od kamilice za HZZO!

DU
Deleted user
20:44 22.08.2016.

Bravo deda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije