Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajamčena sigurnost

e-karton s podacima pacijenta kreće s primjenom 1. rujna

Dario Nakic
Foto: Anto Magzan/Pixsell
19.08.2016.
u 21:40

Unosit će se podaci o posjetima liječniku, većim kirurškim zahvatima, bolovanjima, implantantima itd.

Od 1. rujna u probni rad kreće e-karton, središnji elektronički zdravstveni zapis pacijenta, najavio je jučer v. d. ravnatelja HZZO-a dr. Fedor Dorčić. Uz najvišu razinu sigurnosti svim autoriziranim zdravstvenim radnicima bit će dostupne informacije o zdravstvenom stanju pacijenta – dijagnoze, recepti, nalazi, akutna stanja, terapije, alergije, posebne napomene... Unosit će se svi podaci o posjetima liječniku, bolovanjima, većim kirurškim zahvatima, implantantima, otpusnim pismima itd.

Iz Centralnog zdravstveno-elektroničkog sustava (CEZIH) u idućih šest do 12 mjeseci bit će povučeni i svi takvi podaci od 1. siječnja 2016. naovamo, a u nekim slučajevima i stariji podaci. E-karton nadograđivat će se u 2017. godini kada će se unositi i podaci o propisanim i isporučenim pomagalima, cijepljenju, fizikalnoj terapiji i njezi u kući, trudničkoj knjižici, rođenju djeteta... Korištenjem eKartona liječnik će kroz tridesetak sekundi moći sagledati sve relevantne medicinske informacije, poput onih o alergijama, implantatima ili lijekovima koje pacijent trenutno koristi i potom, sukladno tome, efikasnije pružiti pomoć. Istovremeno u probni rad kreće i eHZZO-portal za pacijente, dostupan putem sustava e-Građani, preko kojeg će pacijenti moći vidjeti sve svoje propisane i izdane lijekove i nalaze. Moći će vidjeti tko je i kada pristupao e-kartonu te upravljati pravima pristupa i zaštititi svoju privatnost.

Za godinu dana u primjeni bi trebali biti i jedinstveni kalendar naručivanja (e-naručivanje), bolnički informatički sustavi (BIS), e-račun te aplikacija m-zdravlje. To će smanjiti vrijeme potrebno za obradu pacijenta, jer će liječnici primarne zaštite imati više vremena da se posvete svojim pacijentima. Suradnja različitih zdravstvenih djelatnika pomoći će im jer će imati sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, ističe Dorčić. Istaknuo je da jamče najvišu razinu zaštite sigurnosti pacijentovih podataka. Podaci će se prikupljati kroz zaštićenu virtualnu privatnu mrežu, a maksimalnu sigurnost jamčit će čitav niz zaštitnih mjera, uključujući kriptirani promet podataka te pametne identifikacijske kartice. U svakom trenutku moći će se znati tko je imao pristup kartonu – najavio je Dorčić.

Komentara 4

FM
fmihoci1
01:06 20.08.2016.

vd Fedore, jeste li čuli za , ovaj, HealthVault?

UN
unbekant
06:05 20.08.2016.

Tacno 40 godina kako sam uveden u E-karton u Svicarskoj,a neznam dali je to i prije mog slucaja postojalo,`80 sam prebijo nozni palac,`83 sam operiso koljeno,sve u Kan.Basel,`85 sam imao manju saobracjnu nezgodu u Tesini(Belinzona),i tu sam vec znao da moj E-karton postoji,jer su ljekari to vec posjedovali u bolnici u Belinzoni na kompjuteru su imali podatke o mojim bolestima,zar smo mi toliko zaostali,ili ja ni sam dobro razumijo ovog Nakica?????

ZG
zdenko.gudlektarzan
10:58 01.09.2016.

Registrirao sam se ali još ništa ne vidim, to je trebalo biti pred 10 godina pozdravljam inicijativu. LP :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije