Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proizvodnja mlijeka

HSS upozorava: Hrvatskoj prijeti enzootska leukoza goveda

mlijeko
Jurica Galoić/Pixsell
25.10.2013.
u 15:01

Prvi rezultati provedbe pokazuju da se ELG proširio na mala gospodarstva, na male uzgajivače koji imaju do pet grla, uglavnom krava

Nova prijetnja proizvođačima mlijeka u Hrvatskoj je enzootska leukoza goveda (ELG) odnosno njen način provedbe, napominje HSS u priopćenju koje je danas poslao medijima.

ELG je kronična virusna bolest s vrlo dugom inkubacijom koja može trajati od najmanje 200 dana pa sve do sedam godina, a mogu se zaraziti goveda svih dobnih kategorija. ELG je prvenstveno značajna zbog velikih ekonomskih gubitaka, nastalih prilikom odbacivanja trupova s tumoroznim promjenama na liniji klanja, kao i zbog velikog smanjenja mliječnosti (i do 50%) i smanjene plodnosti u zaraženih životinja. U Hrvatskoj trenutno nemamo stada rasplodnih goveda službeno slobodnih od ELG-a, te zbog toga nije moguće prometovanje živih goveda iz Hrvatske na EU tržište.

Virus nije patogen za čovjeka

Važno je istaknuti da virus ELG nije patogen za čovjeka i ne postoji nikakva mogućnost oboljenja ljudi putem konzumacije mesa ili mlijeka goveda pozitivnih na ELG. U cilju iskorjenjivanja ELG pokrenut je \'\'Program iskorjenjivanja i nadziranja enzootske leukoze goveda (ELG) u RH u 2013. godini. Cilj provođenja programa je iskorjenjivanje bolesti, ostvarivanje statusa pojedinih stada na početku provođenja odnosno ostvarivanje statusa cijele države službeno slobodne od ELG-a.

Za ostvarivanje statusa treba provesti dvokratnu pretragu svih rasplodnih goveda u stadu starijih od 24 mjeseca, s razmakom između testiranja od najmanje četiri, a najviše dvanaest mjeseci. Prva akcija uzimanja uzoraka provodi se u razdoblju rujan-prosinac 2013., a druga će akcija uslijediti tijekom proljeća 2014. Za ostvarivanje statusa zemlje službeno slobodne od ELG u prosjeku je potrebno od sedam do 10 godina sustavne provedbe naređenih mjera. Predmetnim programom obuhvaćena su sva rasplodna goveda starija od 24 mjeseca, na području čitave RH. U slučaju pozitivnog nalaza na ELG, u predmetnom stadu bit će pretražena i sva rasplodna goveda starija od 12 mjeseci, koja nisu bila prethodno testirana.

Već se proširio

Prvi rezultati provedbe pokazuju da se ELG proširio na mala gospodarstva, na male uzgajivače koji imaju do pet grla, uglavnom krava. Na primjeru od pedesetak gospodarstava na 23 obiteljska poljoprivredna gospodarstva je pronađeno 85 krava zaraženih ELG-om. Slijedi klanje tih krava i dobivanje neodgovarajuće naknade što će imati za posljedicu da će svih 23 OPG-a napustiti držanje krava i proizvodnju mlijeka, a za nekoliko godina s tih gospodarstava će radno sposobni članovi napustiti gospodarstvo i selo. HSS-a stoga predlaže niz mjera za zaustavljanje navedenog.

Stranka se zalaže za punu provedbu programa kojim će Hrvatska dobiti status države službeno slobodne od ELG-a te drži da Ministarstvo poljoprivrede mora osigurati sve potrebne tehničke preduvjete, kao i financijska sredstva za provedbu programa. Bitno je i , napominju, o stanju i posljedicama vezanim uz ELG obavijesti i educirati uzgajivače goveda kao i potrošače mlijeka i mesa te da se svaka životinja izlučene iz stada rješenjem nadležnog veterinarskog inspektora u svrhu iskorjenjivanja ELG-a pravično financijski obešteti posjedniku životinje. Obeštećenje mora biti jednako tržišnoj vrijednost pojedine izlučene životinje i mora biti isplaćena posjedniku životinje u roku od osam dana od dobivanja rješenja nadležnog veterinarskog inspektora. Kod provedbe Programa mora se, napominje HSS, uvažiti činjenica da su dvije trećine ukupnog broja goveda u tovu iz uvoza, odnosno nisu iz hrvatskog uzgoja.

>>Mliječna industrija u najlošijem je stanju u zadnjih deset godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije