Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkvena Fimi media

Hrvatski svećenik ukrao 50.000 dolara misiji u New Yorku?

'Astoria02_nnn_unu_261210'
Foto: ''
1/4
27.12.2010.
u 07:45

Robert Zubović posudio je prijateljici Nadi Bernić 50.000 $ za najamninu njezina restorana na Manhattanu, ali čini se da ga nikad nije vratio misiji

Dok policija i pravosuđe hvataju kriminalce u državnom sektoru, čini se da ni u crkvenim redovima nije baš sve čisto.

Riječ je o svećeniku Krčke biskupije don Robertu Zuboviću koji je sad župnik i dekan u gradu Krku, a bio je voditelj Hrvatske katoličke misije u Astoriji, u newyorškoj četvrti Queens. Zubović je u New York došao 1998., a otišao je odande 2007. Njegov mandat u Astoriji pratile su brojne negativne priče, što se aktualiziralo nedavno kad je župa ostala bez Zubovićeva nasljednika don Ellisa Tomassea.

N. Bernić: Novac sam vratila

Zubović je s crkvenog računa misije u Astoriji svojoj prijateljici Nadi Bernić uplatio dva puta po 25.000 dolara za najamninu njezina restorana Terrace in the Sky na Manhattanu. Redakcija posjeduje kopije dvaju čekova koje je izdao i potpisao Zubović, s time da je prvi ček napisan s računa Hrvatske katoličke misije, a drugi s računa Hrvatske zajednice Astorije. Čekovi glase na ime Morningside Heights, vlasnika zgrade na adresi 400 W 119. ulica, gdje je smješten restoran Nade Bernić.

Oba čeka nose datum 4. travnja 2007., šest mjeseci prije Zubovićeva kraja službe. Najvažnije je, međutim, da taj novac, prema našim informacijama, nikad nije vraćen hrvatskoj zajednici! Čudno je i kako se novac zajednice i s crkvenog računa rabi za plaćanje najma prostora nekog restorana jer za takvo što postoje banke. Ako je Zubović posudio novac, je li sklapao ugovor za posudbu? Je li zajednica na tome nešto zaradila? Je li posuđivao i drugim poslovnim ljudima u Astoriji?

Na ta pitanja zatražili smo odgovor od Nade Bernić i Zubovića. Gospođa Bernić priznala je da je uzela novac od Zubovića i zaprijetila odvjetnikom i tužbom ako to objavimo.

– Istina je da sam od njega u danom trenutku posudila 50.000 dolara koje sam i vratila. Njemu sam novac dala u gotovini, a on je položio ček na račun zajednice – odgovorila je N. Bernić i tako lopticu prebacila na svećenika.

Zubović nam je, pak, napisao da s N. Bernić nema nikakve poslovne odnose te da je njihov odnos uvijek bio „župnik-vjernik".

– Mnogima sam pomagao u New Yorku. Osobnim novcem ili novcem zajednice. Zajednica je novac prikupljala i darivala ga. Ja sam odlučivao kome i gdje. Savjest mi je mirna. Kada je Nadi trebala pomoć da plati mjesečnu rentu za svoj restoran, njezin se muž obratio meni za pomoć i smatrao sam poštenim pomoći onima koji su uvijek pomagali zajednici. Nisam učinio ništa tajno. Ubilježeno je u zajednici. Ali teška je laž i kleveta da novac nije vraćen zajednici. Nastojat ću što prije doći do tih kopija čekova kojima je novac uredno vraćen. Zbog vremenske razlike, možda će se to ostvariti danas kasno ili sutra – obećao je Zubović.

Odbili izdati krivotvorinu

No prošlo je nekoliko dana, ali Zubović svoje tvrdnje nije potkrijepio čekovima o povratu novca. Dapače, dobili smo informacije da je tražio od članova hrvatske zajednice u Astoriji da mu napišu i potpišu potvrdu kako je on taj novac vratio, ali mu to nitko nije htio učiniti. Jer bi bila riječ o krivotvorini! Što zaključiti nego da 50.000 dolara nije vraćeno na račun hrvatske zajednice i katoličke misije! Tko je profitirao, N. Bernić, Zubović ili netko treći, treba istražiti, ali očito i hrvatska zajednica u New Yorku ima svoju Fimi mediju.

Ključne riječi

Komentara 253

Avatar Ogulinac Kitarović
Ogulinac Kitarović
17:24 20.01.2015.

Don. Robert Zubović je imao spolni odnos sa časnama iz New Yorka i sa Krka.

EU
eurobanana
09:42 27.12.2010.

Gdje ima boga ima i PRAVDE . nije to izjavio nas kardinal . Crkva sama sebi skace u usta . jer prvde nema nigdje a to znaci nema niti BOGA . a da ima BOGA on bih sebi stvorio duge duge ruke pa nebih imao konkurenz HDZ

EU
eurobanana
13:49 27.12.2010.

dao sam ti odgovor da trofazni nisam bio pa me ne interesira . ali sigurno da ima i tamo mozda ne u ovakom razmjeru . ne interesira me srbija jer u Hr zivim . dali srbi imaju sta da jedujedu to je njihov problem. Ja sam davao Caritasu ,pa smo jednom 90tih godina pratili Konvoj za Zagreb,skladiste do trgovine a kljuceve od skladista imao vlasnik trgovine od toga dana nedam niti jednu lipu Caritasu zastupniku crkve za pomoc jer ta pomoc nikad nije stigla ljudima koji su je trebali . vlasnik te doticne trgovine posjeduje lanac trgovina iako se 90tih izjadao da je pred bankrotom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije