Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova drama s Hrvatskim studijima. Studenti: Nećemo izaći iz prostorija

Studenti već godinu dana znaju da se trebaju iseliti, no nisu znali da im je rektor pronašao nove prostorije i dao novac za uređenje
03. studenoga 2017. u 15:39 6 komentara 3550 prikaza
Zagreb: Provaljeno u prostore kampusa na Borongaju
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pet prostorija kojima se koriste studenti iz ukupno osam studentskih udruga koje djeluju na Hrvatskim studijima, opljačkane su jučer – baš na dan kada su članovi udruga morali napustiti objekte i predati ih DHMZ-u, novom vlasniku Borongajskog objekta 60.

U tijeku rušenje Provaljeno u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima

Iako glavna vrata objekta nisu provaljena, iz prostorija udruga ukradena su računala, zvučnici, skener, ali i poneke knjige i skripte, pa je već jučer, policija utvrdila da je šteta koju su provalom prouzročili lopovi, premašila iznos od deset tisuća kuna.

Nisu znali za 250.000 kuna

Ključeve od ulaza u zgradu u kojoj su prostorije udruga, kako doznajemo od studenata, imaju predstavnici udruga, jedan je ključ na porti fakulteta, a jedan ključ ima tajnik Hrvatskih studija, no unatoč provali, vodstvo fakulteta studentima je tijekom jučerašnjeg dana osiguralo i vozilo kako bi preostale stvari koje im lopovi nisu otuđili, iznijeli iz prostorija koje su ionako trebali napustiti.

Zagreb: Provaljeno u prostore kampusa na Borongaju
1 / 5
Zagreb: Provaljeno u prostore kampusa na Borongaju

No oni tome zahtjevu, kažu, neće udovoljiti.

Studentska je to odluka odaslana kao njihov jasan odgovor na problem kojeg se trude riješiti posljednjih godinu dana.

Naime, da se trebaju iseliti iz objekta 60 predstavnici studentskih udruga znaju odavno, no tek nedavno su saznali da je još prije godinu dana odlukom rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa za njih na Borongaju osiguran zamjenski – objekt 38. Dapače, u spomenutoj rektorovoj odluci ujedno je odobreno i 250 tisuća kuna za adaptaciju novih prostorija, no tu odluku, od pročelnika Hrvatskih studija Marija Grčevića, studenti su doznali tek nedavno.

– Pročelnik Grčević pozvao je predstavnike udruge da obiđu objekt 38 i razgledaju ga jer će tamo biti smješteni. No od toga razgledavanja otprije godinu dana do danas nije se promijenilo ništa. Dapače u međuvremenu smo saznali da će se i iznos koji je odobren za adaptaciju vratiti Sveučilištu ili se prenamijeniti jer su s fakulteta kazali da taj iznos nije dovoljan za adaptaciju. No to smo saznali tek nedavno, a sve do sada ta nam je rektorova odluka bila zatajena – kazali su tako predstavnici studentskih udruga.

Požar, Kalifornija Kalifornija gori Hrvatski studenti u paklu požara: 'Probudili su nas vriskovi ukućana!'

Budući da problem nije riješen, studenti sada i ove opljačkane prostorije ne planiraju napustiti dok im fakultet ne osigura novo mjesto za rad. Dapače, jučer su studenti ponovno pisali rektoru Sveučilišta Damiru Borasu tražeći ga hitan sastanak iako su molbu za sastanak na njegovu adresu poslali i prije provale, još 31. studenog kada su s njim željeli raspraviti budućnost svojih odluka i upozoriti ga na suprotne informacije koje im daje pročelnik studija Grčević.

Od najboljeg učilišta do odjela

A protiv njega se studenti, ali i pojedini profesori, bune već dulje vrijeme. Dapače Hrvatski studiji jedini su fakultet koji se nekoliko godina unatrag spominje samo po problemima. U ožujku ove godine tražili su ostavku članova uprave fakulteta kada je donesena odluka o ukidanju studija filozofije. I tada su svi uprli prstom u Marija Grčevića jasno poručujući kako pročelnik rektoratu nije prenio volju Vijeća, već je na sjednici Senata glasao za ukidanje filozofije.

Studenti su i tu odnijeli pobjedu i vratili upisne kvote. No prava se vatra razbuktala još početkom ove godine kada su Hrvatski studiji i njegovi studenti degradirani – naime od Sveučilišnog centra transformirani su u odjel.

Damir Boras STELA LECHPAMMER Tužno je kada akademska godina počne sukobom studenata i uprave Počela akademska godina Svaki deseti student živi u domu, nedostaje im kampus i žele bolju hranu u 12 menzi Hrvatski studiji Uskraćeno pravo? Predstavnici Studentskog zbora Hrvatskih studija nisu smjeli pozdraviti studente

Problemi na Hrvatskim studijima samo u ovoj godini

Siječanj 2017. studenti su se pobunili i tražili od Senata da s dnevnog reda skine odluku o Hrvatskim studijima kojom bi ga transformirali od sveučilišnog centra u odjel. Još tada su upozoravali da bi takva administrativna transformacija mogla dovesti do ukidanja pojedinih odjela.

Ožujak 2017. Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da se studenti više neće upisivati na filozofiju. Studenti su i tu izborili pobjedu – upisne su kvote vratili.

Listopad 2017., prvi je put predstavnicima studentskih udruga zabranjen govor pred brucošima u povodu nove akademske godine     

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar grbadeva
  grbadeva:

  Vjerojatno su to sve studenti strojarstva i brodogradnje, ferovci, pbfovci, matematičari, kemičari i sl. Oni jedini imaju vremena za prosvjede i neodlazak na kolokvije i redavanja.

 • zarac:

  Hahaha, "Hrvatski studiji". Pa nije niti čudo da se krade....

 • ObrenM:

  Pokvareni prodavatelji magle.