Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavnici Studentskog zbora Hrvatskih studija nisu smjeli pozdraviti studente

Sloboda govora je vrlo jasno ustavno definirana odredba i apeliramo da se legitimno izabranim studentskim predstavnicima na svim visokim učilištima dopusti jednako obraćanje studentima prvih godina , poručila je ministrica Divjak
02. listopada 2017. u 16:15 0 komentara 609 prikaza
Hrvatski studiji
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Predstavnicima Studentskog zbora Hrvatskih studija danas je za službenog početka nove akademske godine uskraćena mogućnost da tradicionalno pozdrave studente prve godine i ujedno ih informiraju o svome radu.

Filozofski fakultet Sveučilište Nakon zabrane na Hrvatskim studijima, novi štrajk na Filozofskom

To im je pravo uskraćeno iako je ono ranije bilo dogovoreno s upravom fakulteta, pod objašnjenjem da Zbor nije konstituiran, iako su njegovi predstavnici izabrani još u svibnju. Da se legalno izabranim predstavnicima treba dopustiti obraćanje studentima smatra i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

– Sloboda govora je vrlo jasno ustavno definirana odredba i apeliramo da se legitimno izabranim studentskim predstavnicima na svim visokim učilištima dopusti jednako obraćanje studentima prvih godina sukladno uvriježenoj studentskoj praksi i dosadašnjem radu studentskih zborova – poručila je tako ministrica obrazovanja Blaženka Divjak . 

Naglasila je da je Zakonom o studentskom Zboru i drugim studentskim organizacijama definirana obveza visokih učilišta koja se odnosi na njihove dužnosti prema studentskom zboru.

- Naglašavamo kako je podupiranje rada studentskih organizacija i studentskog zbora jedno od ključnijih načela. Također, Ministarstvo u planu normativnih aktivnosti za 2018. godinu planira izradu novog Zakona o studentskom predstavljanju i organiziranju koji će dodatno precizirati određene situacije koje se pojavljuju u djelovanju studentskih zborova, ali i drugih studentskih organizacija, naročito o dijelu koji se odnosi na izborni postupak studentskih predstavnika te njihovo sudjelovanje u tijelima upravljanja visokim učilištima. Između ostalog, cilj je povećati transparentnost rada studentskih organizacija i provedbu izbora predstavnika- poručili su iz Ministarstva.

Objašnjenje Hrvatskih studija ipak nismo dobili. Na naše pozive tijekom jučerašnjeg dana na Hrvatskim studijima nije se javio nitko.

Hrvatski studiji Hrvatski studiji Blokada se nastavlja, kao i pregovori sindikata sa Sveučilištem hrvatski studiji štrajk I PROFESORI PODRŽALI STUDENTE Koji problemi muče Hrvatske studije već 20 godina i zašto se ukida studij filozofije? 20.03.2017., Zagreb - Zbog izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, dio studenata odlucio je krenuti u blokadu nastave. Oko 350 okupljenih studenata tu je odluku donijelo jutros na Studentskom saboru. U kampusu je i pol Blokada Hrvatskih studija Prosvjednici s bubnjevima i loncima upali na predavanja
Optička iluzija
Silueta, drvo ili ptice? Prva stvar koju vidite otkrit će najveću grešku koju radite u vezama
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.