Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.10.2017. u 08:40

Na Hrvatskim studijima došlo je do sukoba zbog pitanja tko bi se trebao obratiti brucošima

Kad bi se u tri riječi trebala opisati prošla akademska godina na Sveučilištu u Zagrebu, tu nažalost ne bi bila postignuća studenata, domaće i međunarodne nagrade, inovacije, uspjesi profesora... Umjesto toga – policija, prosvjedi i sukobi. Crnu godinu Sveučilišta u Zagrebu, kako su je mnogi nazvali, obilježili su skandali na Filozofskom fakultetu, Hrvatskim studijima, Tekstilno-tehnološkom fakultetu...

A nada da će u novoj akademskoj godini biti bolje rasplinula se poput mjehurića od sapunice već njezina prvog dana. Novi, a zapravo stari sukob dogodio se na Hrvatskim studijima. Poput munje proširila se vijest da je uprava zabranila predstavnicima Studentskoga zbora da se obrate okupljenima tijekom uvodnoga predavanja za studente prve godine. To je odmah demantirao pročelnik Mario Grčević.

– Nismo onemogućili predstavljanje Studentskoga zbora. Njihov novi sastav još nije konstituiran, a mandat prošlome istekao je 30. rujna i zato nemaju predsjednika – objasnio je Grčević te dodao da se brucošima obratio najstariji izabrani student Vladimir Šumanović. Međutim, dio studenta okupljenih u inicijativu “Studenti govore” i dalje tvrdi da je prekršena demokratska procedura te da je trebao govoriti njihov odabranik Duje Kovačević.

A sve je to tek vrh sante leda. Da bi se objasnila srž problema na Hrvatskim studijima, a i na cijelom Sveučilištu, trebalo bi nekoliko stranica novina. No zato je veoma jasan rezultat cijele drame, a to je poražavajuća činjenica da su se na Sveučilištu stvorile “dvije strane”. Ona još tužnija jest da su studenti na jednoj, a uprava Sveučilišta na drugoj, iako ona postoji baš zbog studenata. Problem je što Sveučilište neće moći još dugo tako funkcionirati.

Stoga je krajnje vrijeme da se pojavi i odgovornost preuzme rektor Damir Boras koji je do sada sve više-manje pratio iz daljine i čija se reakcija još čeka. A blago je reći da bi bilo kasno da je reagirao još jučer, ma još lani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije