Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Tužno je kada akademska godina počne sukobom studenata i uprave

Na Hrvatskim studijima došlo je do sukoba zbog pitanja tko bi se trebao obratiti brucošima
04. listopada 2017. u 08:40 0 komentara 758 prikaza
Damir Boras
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Kad bi se u tri riječi trebala opisati prošla akademska godina na Sveučilištu u Zagrebu, tu nažalost ne bi bila postignuća studenata, domaće i međunarodne nagrade, inovacije, uspjesi profesora... Umjesto toga – policija, prosvjedi i sukobi. Crnu godinu Sveučilišta u Zagrebu, kako su je mnogi nazvali, obilježili su skandali na Filozofskom fakultetu, Hrvatskim studijima, Tekstilno-tehnološkom fakultetu...

Počela akademska godina Svaki deseti student živi u domu, nedostaje im kampus i žele bolju hranu u 12 menzi

A nada da će u novoj akademskoj godini biti bolje rasplinula se poput mjehurića od sapunice već njezina prvog dana. Novi, a zapravo stari sukob dogodio se na Hrvatskim studijima. Poput munje proširila se vijest da je uprava zabranila predstavnicima Studentskoga zbora da se obrate okupljenima tijekom uvodnoga predavanja za studente prve godine. To je odmah demantirao pročelnik Mario Grčević.

– Nismo onemogućili predstavljanje Studentskoga zbora. Njihov novi sastav još nije konstituiran, a mandat prošlome istekao je 30. rujna i zato nemaju predsjednika – objasnio je Grčević te dodao da se brucošima obratio najstariji izabrani student Vladimir Šumanović. Međutim, dio studenta okupljenih u inicijativu “Studenti govore” i dalje tvrdi da je prekršena demokratska procedura te da je trebao govoriti njihov odabranik Duje Kovačević.

A sve je to tek vrh sante leda. Da bi se objasnila srž problema na Hrvatskim studijima, a i na cijelom Sveučilištu, trebalo bi nekoliko stranica novina. No zato je veoma jasan rezultat cijele drame, a to je poražavajuća činjenica da su se na Sveučilištu stvorile “dvije strane”. Ona još tužnija jest da su studenti na jednoj, a uprava Sveučilišta na drugoj, iako ona postoji baš zbog studenata. Problem je što Sveučilište neće moći još dugo tako funkcionirati.

Stoga je krajnje vrijeme da se pojavi i odgovornost preuzme rektor Damir Boras koji je do sada sve više-manje pratio iz daljine i čija se reakcija još čeka. A blago je reći da bi bilo kasno da je reagirao još jučer, ma još lani.

Hrvatski studiji Uskraćeno pravo? Predstavnici Studentskog zbora Hrvatskih studija nisu smjeli pozdraviti studente Blaženka Divjak Blaženka Divjak Tko je ministrica obrazovanja: Praktična vjernica kojoj su strast matematika i knjige 27.09.2015., Zagreb - Povorkom od Sveucilista do Hrvatskog narodnog kazalista pocela svecana promocija doktora znanosti i umjetnosti Sveucilista u Zagrebu. Rektor prof. dr. sc. Damir Boras promovirao je nova 292 doktora znanosti i umjetnosti Sveucilista u NAJNOVIJA LJESTVICA Splitsko sveučilište preteklo Zagrebačko
jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.