Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicijski proizvodi

Zaštitit ćemo rogač, šurlice...

Tomislav Tolušić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
26.11.2017.
u 09:03

Još 18 naših proizvoda u nekoj je od faza zaštite – istaknuo je jučer ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Do kraja ove godine Hrvatska bi u EU mogla zaštititi i međimursko meso ‘z tiblice i slavonski med, a bude li sve išlo prema planu, već 2019. mogli bismo se pohvaliti s najmanje 33 zaštićena autohtona proizvoda, kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dajući zeleno svjetlo pokretanju procedure zaštite izvornosti ili zemljopisnog podrijetla za još šest naših originalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Preskupa zaštita

S jučer potpisanim ugovorima vrijednima ukupno 447 tisuća kuna, kojim će šest udruga proizvođača pokriti 80% troškova, Ministarstvo će, naime, sufinancirati izradu specifikacije za komiški rogač, istarsku kobasicu, dalmatinsku janjetinu, čepinski kupus, krčke šurlice i meso turopoljske svinje, koja je preduvjet zaštite tih specijaliteta, kako na nacionalnoj tako i na razini EU. Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede, kaže kako Ministarstvo treću godinu zaredom potiče zaštitu domaćih proizvoda, a novim bi se zakonom o poljoprivredi taj postupak, koji je u pravilu skup i dugotrajan, trebao pojednostaviti i olakšati. Zaštita nekih naših proizvoda, poput slavonskog kulena ili istarskog pršuta, trajala je, podsjetimo, više od desetljeća i stajala više stotina tisuća, pa i milijuna kuna, te je svaka financijska injekcija koja im olakšava start bitna.

Dodana vrijednost nosi više

Ministar Tolušić ističe kako zaštićeni proizvodi imaju dodanu vrijednost i donose ozbiljne dodatne prihode proizvođačima. Postupak zaštite je dugotrajan, no vrijedi ga provesti jer oznaka zaštićenog zemljopisnog porijekla ili izvornosti nije samo točka ili krug na pakiranju nekog proizvoda već ima težinu koju kupci na razini EU prepoznaju. Naravno, takve proizvode mora pratiti i dobar marketing za što također postoji mogućnost sufinanciranja.

Tomislav Tolušić
1/18

– Svako naše mjesto ima neku svoju specifičnost, neku tradiciju pripreme hrane i sve to treba staviti na papir i sačuvati od zlouporabe imena i od zaborava. Do sada smo zaštitili 17 proizvoda na EU razini, a još 18 ih je u nekoj od faza zaštite – istaknuo je Tolušić. U protekle tri godine ukupno je dodijeljeno 1,7 mil. kuna za 31 projekt zaštite naziva proizvoda. Zaštićene oznake na EU razini do sada imaju ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, krčko, korčulansko i šoltansko maslinovo ulje, neretvanska mandarina, ogulinski kupus, istarski, krčki, dalmatinski i drniški pršut, paška janjetina, varaždinsko zelje, baranjski i slavonski kulen, lički krumpir, poljički soparnik te zagorski puran. U postupku su još zagorski mlinci, paška sol, lička janjetina...

Komiški rogač
Proizvod se dobiva od autohtone

Istarska kobasica
Kao i rogaču, cilj je zaštita njezina

Dalmatinska janjetina
Riječ je o mesu janjadi izvorne

Čepinski kupus
Povrtna kultura dobivena

Krčke šurlice
Tjestenini s jajima, tankim, šupljim

Meso turopoljske svinje
Stara izvorna pasmina svinja

Komentara 3

AD
adrad
08:58 26.11.2017.

Kasno, Slovenci su to već zaštitili.. Isto kao i makedonsku mastiku, srpski kačkavalj, bosanski ćevap........

DR
Drekavac
06:48 27.11.2017.

ministre treba obraditi miĺijun hektara drzavnog zemljista zastita rogaca vrijedi toliko da nije vrijedna ni spomena to je isto kao da ste uzjavili da ce te zastiti obadanje goveda premjestite ministarstvo poljoprivrede u osijek gdje mu je i mjesto......

DU
Deleted user
08:26 26.11.2017.

.....i kestiti ćemo jariće !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije