Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pat-pozicija koja ne mora biti loša. vrijeme curi samo Sloveniji

RH može očekivati pritiske, ali kada ih nije bilo – cijeli EU put obilježen je ucjenama.
13. srpnja 2017. u 13:10 4 komentara 3532 prikaza
Savudrijska vala
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ova pat-pozicija u kojoj su se našle i Hrvatska i Slovenija u vezi s arbitražnom odlukom ne mora nužno biti i jako loša.

Andrej Plenković i Miro Cerar NAKON ARBITRAŽE Cerar: Zagreb će presudu s vremenom prihvatiti. Plenković: Nema mehanizma

Upravo bi ograničeni manevri koje imaju i hrvatski i slovenski premijer, jer prvoga na stav o nepriznavanju odluke veže odluka Sabora, a drugog na inzistiranje na njoj referendum kojim je u Sloveniji prihvaćen sporazum s Hrvatskom, mogli uroditi dogovorom. No za to treba imati itekako političke snage, mudrosti i vještine jer (politička) javnost obiju država na svako će spominjanje odstupanja od početnih točaka najvjerojatnije reagirati optužbama o izdaji.

Savudrijska vala
1 / 16
Andrej Plenković i Miro Cerar

Sloveniju će na rješavanje pitanja konstantno pritiskati rok iz arbitražnog sporazuma

A situacija iz ove perspektive izgleda zaista beznadežno. Apsurd da Arbitražno vijeće, iz kojeg je istupio i predsjednik Međunarodnog suda Ronny Abraham, samo odlučuje je li kompromitirano teškoća je međunarodnog prava. Nekakva odluka jest donesena, no Hrvatsku nitko ne može natjerati da je provede. Slovenija skuplja partnere koji će je podržati, no nije ni Hrvatska usamljena u svom stavu da je granica bilateralno pitanje i da se one ne bi miješale u spor.

teran žestoka borba Hrvatski europarlamentarci spriječili Slovence u posljednjoj akciji protiv hrvatskog terana

Politički pritisci na Hrvatsku mogu se očekivati, ali kada ih nije bilo – pa cijeli EU put obilježen je ucjenama i sa slovenske strane da se tako, preko koljena, riješe pitanja zaostala iz bivše države. A granica je jedno od njih. Iz Slovenije se u posljednje vrijeme čuju optužbe da Hrvatska, osim s Mađarskom, nema riješeno granično pitanje ni s jednom susjedom, točnije ni s jednom državom bivše Jugoslavije. Slovenija ima samo jednu – onu s Hrvatskom – pa ni nju nije riješila.

Sloveniju će na rješavanje pitanja konstantno pritiskati rok iz arbitražnog sporazuma koji kaže da se odluka, koju priznaju, mora implementirati u šest mjeseci od njezina donošenja. Ne dogodi li se to, tamošnju vladu očekuju veliki problemi. Hrvatsku, s druge strane, ništa ne sprečava da ovakav status zadrži i godinama. Stoga je i u interesu Ljubljane da se dogovori sa Zagrebom jer čak i taj arbitražni sporazum daje mjesta opciji da se države dogovore mimo suda. Ali za takvu odluku treba imati i državničke hrabrosti. A vrijeme Ljubljani curi.  

Karl Erjavec Sastanak ministara Slovenija tvrdi da je i Mađarska za poštivanje arbitražne presude    gilbert guillaume Krojači hrvatskih granica Sudac Guillaume rekao mi je 2009.: Arbitraža će biti kompromis Karl Erjavec PRIJE POSJETA Slovenski ministar Erjavec: da sam Cerar, ne bih ni primio Plenkovića
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • mikrogrizzly:

    Ispod medijskih radara je prošlo teško kršenje arb. sporazuma koje nisu suci ni spočitnuli SLO, odnosno sjetite se onog čl. da ni jedna strana neće poduzimati korake itd. itd. E pa, SLO od 2015. godine sustavno podiže ogradu duž hipotetske ... prikaži još! granične linije s RH i već je nekoliko stotina km žice tamo postavljeno, vidi se bukvalno iz aviona i oni koji ne vjeruju mogu ići tamo i opipati pod rukom. Znači, ni tako flagrantno kršenje im nisu uzeli ni u razmatranje...

  • kamenjar0404:

    Slovenija se sve vise ponasa kao velikosrbi s pocetka 90-tih!!! Pazite komsije Slovenci da ne zavrsite kao i oni !!!!

  • objektivnobiće:

    majstori, trebat cete poceti spremati neke odluke europskih sudova. nije to vise texas balkan express