Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dhmz izdao upozorenja

Hrvatska se priprema za vodni val; Šef Hrvatskih voda otkrio kada stiže vrhunac u Zagrebu

Raste vodostaj rijeke Save u Zagrebu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
04.08.2023.
u 10:35

Prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske mogle bi tijekom vikenda u Hrvatskoj prouzročiti naglo i znatno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina, itd.), na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu, stoji u posebnom priopćenju DHMZ-a

Sloveniju je poharalo jako nevrijeme, a obilna kiša izazvala je bujanje rijeka i velike poplave. Nevrijeme danas stiže i u Hrvatsku, kako su najavili prognostičari. Izdano je i posebno priopćenje DHMZ-a. Prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske mogle bi tijekom vikenda u Hrvatskoj prouzročiti naglo i znatno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te u slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina itd.), na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu (Bednja, Plitvica itd.).

Hidrološke postaje na navedenim rijekama mogle bi doseći značajne stupnjeve obrane od poplava. To će ponajprije ovisiti o oborinama koja će pasti na pojedinim slivovima te o operativnom radu hidroelektrana, navode.

Video: Dramatično spašavanje žene zarobljene u autu koji nosi bujica u Sloveniji: 'Preživjela je horor'

Zbog porasta vodostaja Save, Kupe i Odre otvorena je ustava Prevlaka, priopćili su iz Hrvatskih voda. Zbog otvaranja ustave Prevlaka doći će do punjenja retencija Lonjsko i Odransko polje te retencije Žutica, stoga se pozivaju stočari i drugi korisnici da kontroliraju i na vrijeme povuku stoku iz tih područja.

Noćas se očekuje vrhunac vodnog vala na zagrebačkom području. Prema prognozama, Sava bi mogla dosegnuti 388 cm, a po potrebi će se otvarati odteretni kanal Sava – Odra, rekao je za N1 generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

GALERIJA Dramatične snimke iz Slovenije: Srušeni mostovi, poplavljene ceste, nema pitke vode ni signala za mobitel

Raste vodostaj rijeke Save u Zagrebu
1/33

“Kako nam iz Slovenije dolazi povećani protok, da bi se situacija regulirala, pomagat će nam prirodna retencija Lonjsko polje. Veliki, moguće i rekordni vodostaji očekuju se na rijeci Muri, gdje se ne može isključiti niti mogućnost proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava, no sve ovisi kako će se situacija razvijati noćas i sutra. Ovo bi nam mogao biti najveći izazov”, rekao je Đuroković.

VEZANI ČLANCI:

Karlovac je već jučer objavio da se priprema za obilnu kišu i nevrijeme najavljeno za vikend. Dostavljaju se vreće s pijeskom u ugrožene dijelove grada, upozoreni su Vodovod i kanalizacija da su odgovorni za slivnike, a izvođači radova za gradilišta. Održan je i sastanak karlovačkog Stožera civilne zaštite te je rečeno da se potencijalno najugroženijim dijelovima grada, u koje se dostavljaju vreće s pijeskom, smatraju Borlin i Velika Jelsa.

"Sve službe poduzet će sve preventivne mjere iz svojih nadležnosti da eventualne posljedice budu što manje", poručili su iz Grada dodajući da će građanima na raspolaganju biti povjerenici Civilne zaštite u mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić pozvao je građane na područjima koja su do sada bila izložena odronima, klizištima i bujičnim poplavama da dodatno zaštite imovinu, a sve građane da vode brigu o vlastitoj sigurnosti, ne izlažu se nepotrebno nevremenu i poštuju privremenu regulaciju prometa.

Komentara 8

BR
Brdo
13:47 04.08.2023.

Ne pripremam se ni zakakav vodeni val, javite svojim nalogodavcima da se nisam niti uplasio niti uspanicio!

Avatar KalebJosua
KalebJosua
14:17 04.08.2023.

Proširio se Piranski zaljev bar na kratko!

AK
Aka
12:34 04.08.2023.

Jesen je uranila, a nije ni bilo nekog ljeta. N sjeveru EU ljudi već nose jakne, zahladilo im.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije