Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
meteoalarm za cijelu zemlju

Olujno nevrijeme stiže u Hrvatsku: Prijete pijavice, tuča, poplave... DHMZ objavio gdje će biti najgore

Grmljavinsko nevrijeme iznad Zagreba
Josip Regovic/PIXSELL
04.08.2023.
u 11:16

Za pet regija izdan je narančasti meteoalarm. Ostatak Hrvatske pod žutim je upozorenjem

Snažna promjena vremena stiže u Hrvatsku koju će obilježiti česta i obilna kiša, grmljavina, ponegdje i olujno nevrijeme, tuča, na moru gdjegod i pijavice. Zbog jače promjene vremena koja dolazi DHMZ je izdao posebno priopćenje u kojem se ističe da su izgledni visoki vodostaji rijeka. U petak se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će prvo zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana postupno će se proširiti i na veći dio zemlje. Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom, upozoravaju iz DHMZ-a. Na Twitteru su apelirali da se prate radari i upozorenja DHMZ-a.

Mjestimice će pljuskovi biti jače izraženi i obilniji, a ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, uz izraženije pljuskove jak i olujan. Na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu popodne u okretanju na sjeverozapadnjak i sjeverni vjetar. Najniža temperatura zraka od 17 do 21, na moru između 21 i 26°C. Najviša dnevna od 25 do 29°C, na istoku i u Dalmaciji od 30 do 34°C, prognoza je DHMZ-a za petak.

VEZANI ČLANCI:

Za pet regija izdan je narančasti meteoalarm. Ostatak Hrvatske pod žutim je upozorenjem. "Mjestimice je moguća obilna kiša. Moguće su i bujične i urbane poplave. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", stoji u upozorenju. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, navodi se u upozorenju.

Foto: DHMZ

Sa zapada nam stiže nova promjena vremena – česta i obilna kiša, grmljavina, ponegdje i olujno nevrijeme, tuča, na moru gdjegod i pijavice. I pad temperature zraka, koji će još zamjetniji biti u subotu, tijekom koje također prijete opasne vremenske pojave, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

VEZANI ČLANCI:

U subotu će biti umjereno do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom, obilnije i izraženije u prvom dijelu dana, a lokalno je u Dalmaciji moguće i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne na Jadranu i predjelima uz njega smirivanje uz češća sunčana razdoblja, no i dalje ponegdje kiša i pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, lokalno i jak, poslijepodne i zapadni. Na Jadranu umjeren i jak sjeverozapadnjak u slabljenju, na jugu u okretanju na jugo. Najniža temperatura zraka od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 23°C. Najviša dnevna od 21 do 24°C na kopnu, na moru između 25 i 27°C.

Foto: DHMZ

Prema DHMZ-u, u subotu će biti promjenjivo, na kopnu i pretežno oblačno s povremenom kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, u prvom dijelu dana obilnijim, moguće i jače izraženim. Od nedjelje češća sunčana razdoblja, osobito na moru, no i dalje nestabilno uz mjestimičnu kišu i grmljavinu. Vjetar na kopnu slab, u subotu i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz pljuskove prolazno i jak, a od nedjelje povremeno umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati većinom umjereno jugo, povremeno i jako, u subotu i ponedjeljak u okretanju na sjeverozapadnjak. Osjetno svježije.

"Nestabilno će biti i sljedećih dana, također uz mjestimična nevremena, a valja računati i na često obilniju kiša koja će dovesti do porasta vodostaja, posebice u zapadnim krajevima unutrašnjosti. Temperatura zraka bit će osjetno niža nego prošlih dana, poslijepodnevna često i za oko 10°C u usporedbi s četvrtkom. I na Jadranu svježije, uz često jake pljuskove s grmljavinom, gotovo sigurno lokalno i pijavice, a moguća je i tuča. Jugo će oslabjeti, najkasnije u subotu na jugu, a ponegdje će prolazno zapuhati bura i tramontana", javlja HRT. 

Video: Tornado u blizini hrvatske granice: Slovenci snimili manji vrtlog, jak vjetar savijao stabla

Komentara 15

DE
Dex
10:10 04.08.2023.

ako bude kod nas kao u Sloveniji onda će ovi sad koji se smiju kmečati kako nisu znali i vrijeđati sve oko sebe

VE
Verwoerd
10:06 04.08.2023.

Živila Oluja!

YE
Yeah
12:57 04.08.2023.

Zakaj mi brisete komentar ak pitamo zasto se to dogadja i kako to da nevrijeme ne slabi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije