Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi u zračnoj luci

Hrvatska morala odbiti donirane organe jer aerodrom noću nije radio

Operacija
Foto: Robert Anic/PIXSELL
22.01.2018.
u 07:31

Situacija je riješena nakon apela liječnika Ministarstvu zdravstva pa je uslijedila zajednička akcija s Ministarstvom prometa

Više organa iz inozemstva koji su bili donirani putem organizacije Eurotransplant Hrvatska je morala odbiti zbog nemogućnosti polijetanja/slijetanja zrakoplova iz zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman” u noćnim satima u prvim mjesecima nakon njezina otvaranja.

Informacija je to koju su nam potvrdili liječnici, pacijent koji je zbog toga tada ostao bez organa koji mu znači život, a potom i Ministarstvo zdravstva. Upravo su nam iz Ministarstva zdravstva neslužbeno poručili da je najvažnije da je ta mučna situacija riješena te da se danas više ne ponavlja. A riješena je nakon apela pojedinih liječnika koji su, kako doznajemo, kontaktirali i alarmirali Ministarstvo zdravstva nakon što su morali odbiti donirane organe nekoliko puta i potom je uslijedila zajednička akcija s Ministarstvom prometa.

Pacijentu nije stiglo srce

Zapis o njihovu apelu i pismo kojim su upozorili da su iz spomenutog razloga morali odbiti donirane organe za pacijente, tvrde nam liječnici, postoji u nadležnom Ministarstvu. Za nj smo službeno pitali Ministarstvo zdravstva, kao i to koliko se puta, za koje organe i odakle točno za donirane organe morala poslati odbijenica Eurotransplantu, ali odgovor nam na ta pitanja, izuzev neslužbene potvrde, nije stigao. Problemi s noćnim radom nove zračne luke, podsjetimo, postali su javni kad se zrakoplov iz Dubrovnika lanjskog lipnja zbog lošeg vremena vratio u Zagreb, no iza ponoći nije bilo moguće primiti ga te je preusmjeren na rimski aerodrom. Od Dubrovnika mimo Zagreba do Rima priča je koja je danima punila vijesti jer je uostalom novi aerodrom golema investicija i jedina hrvatska zračna luka koja bi morala biti otvorena 24 sata dnevno. Tada su uslijedili demantiji i različita tumačenja niza pravila i propisa između Croatia Airlinesa, čiji je let bio u pitanju, te Zračne luke “Franjo Tuđman”, no Agencija za civilno zrakoplovstvo utvrdila je propust Zračne luke, odnosno kršenje Zakona o zračnom prometu i sankcionirala Zračnu luku “Franjo Tuđman”.

Iskristaliziralo se tada da hrvatska glavna zračna luka nakon 22 sata nema sve osigurane propisane uvjete, poput vatrogasne zaštite, da može primiti sve tipove zrakoplova, ali i da nije točno definirano koje tipove zrakoplova mora moći primiti i u noćnim satima. Sindikati su se javljali da je riječ o štednji, navodili da je bitno smanjen broj zaposlenih, “trančirao” se koncesijski ugovor, a točka na i stavljena je spomenutim sankcioniranjem i definiranjem noćnog rada te nacionalne zračne luke. Uglavnom, kroz tu situaciju ispod radara događalo se i to da su morali biti odbijeni donirani organi pa tako konkretno spomenutom pacijentu nije moglo stići potrebno srce.

Aerodrom bez odgovora

U ovom je slučaju poziv za doniranje novog organa stigao i nedugo poslije te je pacijentu uspješno transplantiran, ali ne treba posebno opisivati kako je to čekati organ za novi život i potom se, zapravo, zbog tehničkog razloga razočarati i iznova skupljati strpljenje za novu rundu čekanja. Koliko je ljudi tih prvih kritičnih mjeseci nakon otvaranja nove Zračne luke prošle godine prošlo isti scenarij, može odgovoriti samo Ministarstvo zdravstva, ali taj odgovor nismo dočekali do zaključenja ovog izdanja.

Neslužbeno su otamo samo naglasili da je po pritužbi liječnika ta situacija riješena i da im je najvažnije da se to više ne ponavlja. Inače, avion Vlade RH najčešća je opcija za takve donacije organa pa je tako nedavno, podsjetimo, njime dopremljeno srce za četverogodišnju djevojčicu Ritu na zagrebačkom Rebru. Najkritičnija je situacija upravo kada je u pitanju taj organ jer on nema, poput primjerice bubrega, kako kažu liječnici, mogućnost dužeg čekanja od eksplantacije do presađivanja. Iz istog, dakle vremenskog razloga od eksplantacije srca do njegove transplantacije primatelju nekad se taj organ mora odbiti, primjerice kad je riječ o udaljenijim gradovima donora. U Hrvatskoj se godišnje transplantira od 30 do 40 srca u dvije bolnice, KBC-u Zagreb i KB-u Dubrava. Telefonski smo kontaktirali odnose s javnošću ZL “Franjo Tuđman” tražeći njihov komentar te situacije, no uputili su nas da moramo poslati pisani upit na koji do zaključenja ovog broja nisu odgovorili.

Hrvatska je apsolutni šampion, prema opisu Eurotransplanta, kad je riječ o doniranju organa. Ta međunarodna organizacija, čiji je Hrvatska punopravni član posljednjih deset godina, takvu je “titulu” dala uime 35,8 donora na milijun stanovnika što je tri puta više nego po učlanjenju u tu organizaciju. Prema podacima Eurotransplanta, prošle godine u Hrvatskoj su transplantirana 33 srca od kojih su 30 donirani organi preminulih donora u Hrvatskoj, a na kraju godine na aktivnoj listi čekanja nalaze se imena 35 pacijenata. Prema njihovim podacima, nadalje, piše da je većina tih transplantacija bila visoko urgentna. Inače, ukupno su lani transplantirana 322 organa što je najmanji ukupan broj transplantiranih organa od 2010., a s liste čekanja za transplantaciju srca u nas je lani preminulo pet pacijenata.

Pogledajte galeriju: 10 vrsta bolova koje nikad ne smijete ignorirati

Operacija
1/9

Komentara 43

EL
EldersRealm
09:06 22.01.2018.

Sramota je da aerodrom dere avio kompanije toliko da Croatia Airlines ne koristi rampe za iskrcaj i ukrcaj putnika nego autobuse.... kao nekad. Taj koncesijski ugovor je ocito isao na ruku koncesionaru. Da imamo istrazivacko novinarstvo, umjesto ovih prepisivaca, vjerojatno bi iskopali tko je pokupio proviziju i koliku.

Avatar Dobri Darko
Dobri Darko
08:34 22.01.2018.

Razlog je u uvjetima koncesije koju je potpisala Milanovićeva vlada još početkom 2012.

DO
domxerex
10:02 22.01.2018.

Očito imaju vrlo sposobnog direktora zaostalog iz doba Zoke. Možda je i za to kriv HDZ jer ga nije maknuo kako se očekivalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije