Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zračna luka Franjo Tuđman premala! Premalo stajanki za zrakoplove, izlaza manje nego na starom terminalu

Naši sugovornici upućeni u testiranje kažu da je stari terminal ljeti pucao po šavovima, a da će na novom terminalu biti još gore.
07. ožujka 2017. u 13:00 146 komentara 105327 prikaza
Zračna luka Franjo Tuđman
Foto: Josip Škof/MZLZ
Pogledajte galeriju 1/21

“Trenutačno stanje novog terminala izaziva duboku zabrinutost, i to prije svega zbog održavanja kvalitete postojećeg reda letenja Croatije Airlinesa, s pripadajućim operativnim troškovima”, navedeno je u preliminarnom izvještaju hrvatske nacionalne aviokompanije za 2016. godinu koje je izrađeno u veljači ove godine.

U izvještaju se još navodi da su potkraj 2016. provedena prva testiranja prometnih procesa na novom terminalu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman.

Zračna luka Franjo Tuđman Sudjeluje 50-ak profesionalaca Pogledajte kako su izgledala prva testiranja pristajanja zrakoplova na novi putnički terminal zagrebačke zračne luke zlz POSTAVLJA SE RAMPA Upitan datum otvorenja terminala Zračne luke Franjo Tuđman – otkriven sigurnosni problem! Zračna luka Franjo Tuđman ZL Franjo Tuđman Približava se otvorenje: Novi natpis na zagrebačkoj zračnoj luci

CA: Uskoro službena izjava

Svrha tih testiranja je ispitivanje upravljanja operacijama zrakoplova te usklađivanje s regulatornim sigurnosnim standardima i standardima operativne učinkovitosti dogovorenih između Croatije Airlinesa i MZLZ-a. Ta su testiranja očito pokazala da novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman, čije se otvaranje planira za 20-ak dana, ima dosta problema s kojima bi se avioprijevoznici i putnici mogli suočiti. U CA su na pitanje da nam pojasne svoju zabrinutost zbog novog terminala, poručili da su testiranja u tijeku i da će o tome uskoro dati službenu izjavu.

No od dobro upućenih u tijek testiranja novog terminala, vrijednog više do 300 milijuna eura, mogu se čuti vrlo pesimistične prognoze kako će sve to funkcionirati kad se terminal otvori. Tako navode da novi terminal ima 13 stajanki za zrakoplove, dok ih stari ima 22. Nadalje, novi terminal ima 14 izlaza, a stari 18. Na novome su samo tri izlaza za ukrcaj u autobuse pa zatim u avione, a na Plesu u isto vrijeme ima pet letova sa zrakoplovima tipa dash koji ne pristaju na aviomostove nego se putnici do njih moraju prevoziti autobusima. Usto, ističu naši sugovornici, parkirne pozicije za avione na novom terminalu su dosta uske, tako da će servisna vozila morati čekati red da dođu do zrakoplova.

[video: 17051 / ]

Pri tome, kad na Pleso sleti širokotrupni avion, on će zauzimati dvije parkirne pozicije. Naši sugovornici upozoravaju i na usko grlo u zgradi terminala pri prolasku transfernih putnika jer oni moraju prijeći preko uskih stuba i zatim proći sigurnosnu kontrolu koja je opremljena samo jednim uređajem za detektiranje metala. – Novi terminal prostire se na 66.000 četvornih metara, a ima toliko uskih grla. Ljeti, kad je najveći promet, stari terminal pucao je po šavovima, a na novom terminalu bit će još gore – tvrde naši dobro upućeni sugovornici i dodaju da će to za posljedicu imati velika kašnjenja.

Premalo vremena za transfer

Oni smatraju da se do otvaranja terminala ti problemi ne mogu riješiti jer bi za to trebale velike intervencije. Koliko će putnici, pogotovo transferni, imati kompliciran put do zrakoplova na novom terminalu, naši sugovornici opisuju na primjeru putnika iz Sarajeva koji će imati u Zagrebu 30 minuta da stigne na vezani let u Amsterdam.

Pleso grafika | Autor :

Zrakoplov iz Sarajeva sletjet će na staru stajanku, koja će se i dalje koristiti zbog malo mjesta ispred novog terminala. Putnik će potrošiti tri minute na izlazak iz aviona i još 10 do 15 da autobusom dođe do novog terminala, što znači da će mu ostati samo 12 minuta da prođe sigurnosnu kontrolu, kontrolu putovnica i da nađe izlaz za let u Amsterdam.

>>Međunarodnim putnicima pristojbe skuplje za 2, a domaćim za 0,50 eura

>>Nova zračna luka u Zagrebu mogla bi nositi ime Franje Tuđmana. Uskoro konačna odluka!

Elipso

 • carlo20:

  Još jedna kriminalna afera u režiji Milanovića o kojoj se mediji ne usude govoriti. Na projektu zračne luke Zagreb, pojedinci su zgrnulu milijune na kriminalni način. Čovjek koji je bio pomoćnik u agenciji povisio je pristrojbe za putnike za međunarodni ... prikaži još! let s 10 na 15 eura, domaći sa 3 na 7 eura i onda ode raditi u tu francusku tvrtku. Hrvatska oštećena za 300 milijuna eura., a radi se o tvrtki ZAIC koja je osnovana za 3 eura u Britaniji, ima veze i sa Panamom, a s tom lovom od povećanja pristrojbi i taksi smo mogli sami uz pomoć strukturnih fondova EU financirati izgradnju zračne luke i otplaćivati. Svi u dorh-u znaju o kakvom kriminalu se radi, ali se prave svi mutavi. To je još jedna mutna afera Milanovića o kojoj javnost nema pojma. Kad kontroliraš dorh i medije, možeš raditi što hoćeš.Mediji bi trebali pisati o tragediji koncesioniranja zračne luke Zagreb. Uvidom u anex 1, ali i dio odredbi anexa 2, vidljivo je da je koncesionar uspio poskupiti projekt sa planiranih 195 na čak 365 milijuna EUR. Bivši ministar Dončić je proveo taj natječaj. Da u Hrvatskoj postoje neki pošteni mediji, Dončića bi uništili bez problema, ali o kriminalu sdp-ovaca je zabranjeno pisati!

 • Avatar kriticko_razmisli
  kriticko_razmisli:

  Hvala "velikom" Hajdašu, Francuzima i Milančetu na "super" poslu!

 • dopizdilomi:

  Pa hoće li se u ovoj Državi više išta napraviti smisleno i sa svrhom a ne samo za izvlačenje novaca?