Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

Hrvatska jamčila, Prlić će privremeno biti na slobodi

'08.01.2011., Zagreb - Jadranko Prlic i kcer Matea secu Cvjetnim trgom u pratnji tjelohranitelja.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
28.11.2011.
u 19:35

Prlić je prvi zatražio privremeno puštanje, sudsko vijeće to je odobrilo, ali se haaško tužiteljstvo žalilo na tu presudu

Suci Haaškoga suda u idućih desetak dana donijet će odluku o puštanju na privremenu slobodu Jadranka Prlića, a uskoro će biti odlučeno i o privremenoj slobodi za ostalu petoricu optuženika u slučaju Herceg Bosna.

Nedavno su, naime, promijenjena pravila Haaškoga suda i postoji mogućnost puštanja na privremenu slobodu nakon što je rasprava završena, a presuda nije izrečena i kad nema nikakvih osobnih razloga za slobodu. Do donošenja tog novog pravila pritvorenici su puštani kad je bio posrijedi neki razlog, poput bolesti, a sad ih sud može pustiti i kad takvog razloga nema. Otkriva to zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić, koja brani Milivoja Petkovića, za kojeg je zatražila privremenu slobodu. Prema posljednjim informacijama koje imaju branitelji, presuda u ovom predmetu neće biti izrečena prije 2013. godine!

Prlić, Petković, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Valentin Ćorić i Berislav Pušić u Haagu su od 5. travnja 2004., suđenje je počelo u travnju 2006., završeno je u ožujku 2011., a izricanje presude očekivalo se iduće godine, ali je ovih dana najavljeno tek za 2013. godinu! Bit će to devet godina od pritvaranja i sedam godina od početka suđenja. Prlić je prvi zatražio privremeno puštanje, sudsko vijeće to je odobrilo, ali se haaško tužiteljstvo žalilo na tu presudu. Kad bude donesena konačna odluka za Prlića, bit će jasno i kakvi su izgledi i ostale petorice. Za Prlića je jamstvo dala Hrvatska, boravio bi na području Zagreba.

Šestoricu lidera Herceg Bosne tužiteljstvo tereti za zločine etničkog čišćenja radi stvaranja ‘velike Hrvatske’, u sklopu udruženog zločinačkog pothvata na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Za Pušića su tužitelji tražili 25 godina zatvora, za Ćorića 35, a za četvoricu ostalih po 40 godina zatvora.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
19:43 28.11.2011.

haški sud služi isključivo zaposlenicima toga suda i njima je u interesu da to potrajealosno je što građani europe plaćaju taj ološ koji si mjesečno naplaćuje i po 30 000 eura

CH
chemica
20:51 28.11.2011.

Zar je Zagreb postao stanište HDZ-ovskih ratnih zločinaca? Već drugi u par dana. Ovaj čak nije ni rođen u Hrvatskoj, a živjet će na našoj grbači....

OB
-obrisani-
20:55 28.11.2011.

h***e da nam je MAMIC predsjednik drzave on bi sve generale izvuko van iz Haaga,hehehehehheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije