Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štednja u mvp-u

Hrvatska i Litva dijelit će zajedničko veleposlanstvo

vesna pusić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
13.12.2014.
u 18:20

S Litvom se pregovara o sličnim aranžmanima i u drugim državama

Od početka sljedeće godine na zgradi litavskog veleposlanstva u glavnom gradu Letonije Rigi, bit će izvješena i hrvatska zastava. Bit će to znak da u istom prostoru sjedi i hrvatski diplomat. Prvi je to put da Hrvatska s jednom državom dijeli prostor veleposlanstva, što je praksa koju već dugo i uspješno provode skandinavske države. Pritom nijedna država ne gubi ni djelić svog suvereniteta ni učinkovitost, ali zato troškovi misije drastično padaju. Tako će – umjesto da plaćaju najamninu ili kupe prostor za diplomatsko predstavništvo – jedini troškovi Hrvatske u Rigi biti telefon i internet.

Dobra suradnja

Dijeljenjem veleposlanstava pojačava se nazočnost u državama u kojima ne postoje predstavništva, kao što je slučaj s Hrvatskom u Letoniji, koja je do sad bila nerezedencijalno pokrivena iz Švedske. Diplomatska nazočnost u Letoniji važna je jer ta država od 1. siječnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU pa je ugovorom između MVP-a Hrvatske i Litve, odakle je – što je kuriozum – i suprug hrvatske ministrice Vesne Pusić – dogovoreno da za to vrijeme veleposlanstvo Litve ugosti hrvatskog predstavnika. Bit će to mlađi diplomat iz Ministarstva vanjskih poslova koji će biti akreditiran pri hrvatskom Veleposlanstvu u Švedskoj. Troškovi MVP-a se svode na minimum – uz telefon i internet koji će se plaćati Litavcima, trebat će izdvojiti još samo za plaću i smještaj za diplomata. Iz MVP-a objašnjavaju da je ugovor između Hrvatske i Litve nastavak dobre suradnje dvaju ministarstava, od zajedničkog Twinning light projekta, preko brojnih konzultacija, pa se pregovara i o formi zajedničkog korištenja prostora i u drugim državama radi uštede. Osim Litve, s drugim državama se ne pregovara o sličnim aranžmanima.

Razni modeli

Hrvatska je svojedobno zatražila od Finske da izvide postoji li mogućnost takvog aranžmana za neke glavne gradove izvan Europe, najviše u Aziji, a nedavno je i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u Zagrebu spomenuo mogućnost takve suradnje. Suradnja država u zajedničkim veleposlanstvima pragmatična je i konkretna. Postoje različiti modusi suradnje, a sve ovisi o tome kako se države dogovore. Suradnja je u rasponu od toga da veleposlanstvo “domaćina” predstavniku druge države iznajmi sobu do toga da veleposlanstvo obavlja i neke od konzularnih poslova za koje ne postoji ograničenje Bečkom konvencijom. Ušteda je znatna, ali se na taj način izbjegava i zatvaranje predstavništava, što nikada ne bude dobro primljeno u državi iz koje se povlači misija te se koristi i za dnevnopolitičke obračune, kao što je prije nekoliko godina bilo slučaj u Sloveniji nakon što je Švedska zatvorila svoje veleposlanstvo.

>> Ulazak u EU nije pomogao: Vratili smo se u 2007.

Komentara 4

RA
ravko1952
18:34 13.12.2014.

I sve to samo da imaju opravdanje za osnivanje zajedničkih veleposlanstava sa srbijom.. Nikad ne spavaju i nikada ne staju....

BA
bakulušić
19:17 13.12.2014.

Javno, preko Litve. Tajno, preko Londona. Dok su ovi na vlasti.

MX
MXLCLGTG
19:30 13.12.2014.

Kad cemo sa srbijom dijeliti veleposlanstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije