Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spremni za svijet

Hrvatska dobila pobjednike u oranju s konjima i s traktorom!

oranje,prvenstvo,portal (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
03.09.2013.
u 23:02

Ukupno je sudjelovalo 14 županija, a nakon završenih županijskih natjecanja u Donjim Andrijevcima su orali njihovi najbolji orači

Na parceli obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Marka Vinarića u Donjim Andrijevcima održano je 11.Državno prvenstvo u traktorskom oranju i 2 . Državno prvenstvo u oranju konjima. Oba prvenstva organizirala je Hrvatska Udruga natjecatelja u oranju i Brodsko-posavska županija pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Ukupno je sudjelovalo 14 županija, a nakon završenih županijskih natjecanja u Donjim Andrijevcima su orali njihovi najbolji orači. U pomalo zaboravljenom oranju konjima najbolji je bio Josip Dorić iz Svilaja, pa je proglašen i pobjednikom 2. Državnog prvenstva, a u kategoriji traktorista na 11.Državnom prvenstvu u traktorskom oranju s premetnjakom najbolji je bio Zoran Pistać iz Bjelovarsko-bilogorske županije, dok je s ravnjakom najbolji bio Željko Šebalj iz Virovitičko-podravske županije.

Timski pobjednik je Bjelovarsko-bilogorska županija, a ekipa orača Brodsko-posavske županije zauzela je peto mjesto. Jedina natjecateljica među natjecateljima koji su orali traktorima bila je Anja Kolarić iz Međimurske županije. Pobjednici će slijedeće godine nastupiti na 61. Svjetskom natjecanju u oranju, koje će se održati u Francuskoj .

- Prošle godine zabilježili smo najveći uspjeh Hrvatske u povijesti ovog natjecanja. U svjetskim okvirima naši orači su osvojili osmo mjesto u oranju plugovima premetnjacima i dvanaesto mjesto u oranju plugovima ravnjacima. Nakon samo sedam godina prisustva na svjetskim natjecanjima to je uistinu velik uspjeh, kaže Tugomir Majdak, predsjednik svjetske oračke organizacije (WPO).

Ova zanimljiva natjecanja pratila je izložba poljoprivredne mehanizacijeu sklopu Sajma poljoprivredno - prehrambenih proizvoda i prikaz rada kratke tanjurače s podrivačkim tijelima na parceli obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Petra Mudria , te prikaz sklapanja kola, vezanja konjskog repa i vožnja na \"paliji\", a u revijalnom dijelu posjetitelji su imali priliku vidjeti dvije sportske konjičke utakmice , pokazno natjecanje s fijakerima i tekličko jahanje u organizaciji Zaprežnog kluba \"Slavonac\" i Konjičkog kluba iz Donjih Andrijevaca.

>>Izabrani najbolji orači bjelovarsko-bilogorske županije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije