Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Horvat dobio zadatak izračunati koliko može koštati stečaj Uljanika

Odluka o sanaciji Uljanik grupe odgođena za idući utorak do kada bi se trebale izraditi detaljne tablice o troškovima restrukturiranja
13. ožujka 2019. u 12:23 4 komentara 359 prikaza
Koalicijski partneri žele donijeti konačnu odluku na temelju točnih izračuna o tome koliko će stajati stečaj, a koliko restrukturiranje Uljanik grupe
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Na sjednici Vlade u petak, suprotno najavama, neće biti odluke o Uljaniku, odnosno o tome hoće li tvrtka koja upravlja sa dva škvera otići u stečaj ili će se spašavati restrukturiranjem. Tako su odlučili koalicijski partneri koji su inzistirali da se odluka donese na osnovi preciznih izračuna o tome koliko će stajati stečaj, a koliko restrukturiranje Uljanik grupe. Ministar Darko Horvat u ponedjeljak je istaknuo da je riječ o iznosu od oko 900 milijuna eura i u jednom i drugom slučaju, ali sada je dobio zadatak da do idućeg utorka izradi konkretniji prikaz troškova u dva scenarija.

Uljanik Prezaduženost Privremeni stečajni upravitelj: Postoje razlozi za stečaj Uljanik Brodogradilišta

Vlada, odnosno Andrej Plenković kao premijer, mora donijeti odluku, ali kako je riječ o milijardama kuna koje će se sliti u Pulu i Rijeku, HDZ želi podršku koalicijske većine za donošenje odluke s financijski zahtjevnim posljedicama. Informacije govore o tome da će se u izradu planova uključiti i ministar financija Zdravko Marić, koji ima najbolji pregled potencijalnog utjecaja Uljanika na proračun. Dosad je, podsjetimo, plaćeno 2,8 milijardi kuna državnih jamstava iz poreznih prihoda, a za ovu je godinu u proračunu rezervirano još 1,75 milijardi kuna bude li trebalo platiti još neke dubioze.

I Brodosplit, odnosno strateški partner Tomislav Debeljak, procijenio je troškove saniranja Uljanik grupe i stečaja, a one govore o tome da bi izravni i posredni troškovi stečaja bili veći od milijardu eura. Ipak, u te su procjene uključeni svi neuplaćeni doprinosi u proračun, gubitak uplata u budućnosti, isplata naknada za nezaposlenost i pad osobne potrošnje radnika koji gube posao te svi neizravni negativni efekti poput krize u tvrtkama kooperanata i dobavljača škverova. Utoliko je ta procjena troškova na gornjoj razini, dok je planirani iznos u proračunu ipak vrlo optimistična procjena.

3. maj SLOM BRODOGRADNJE Zašto umire industrijska grana koja je hranila 100 tisuća ljudi

Stvarni trošak negdje je u sredini, a hoće li biti jasniji u utorak, tek će se vidjeti. Zasad je jedino sigurno da nikakve odluke o Uljanik grupi neće biti do idućeg tjedna. Trgovački sud u Rijeci dobio je vrijeme za odluku s obzirom na to da je ponovno odgođena odluka o pokretanju stečaja pa je novo ročište sazvano za 28. ožujka, do kada će se pričekati dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje, koji pokušavaju postići resorna ministarstva, odabrani strateški partner i Uljanik.

Sutkinja Ljiljana Ugrin kazala je da je jutros dobila podatke od Fine po kojima račun 3. maja nakon 200 dana blokade ima dug od 91 milijun kuna, od kojih se 18,7 milijuna kuna odnosi na plaće radnika. Radnicima nije isplaćeno čak šest plaća koje djelomično potražuju, a sindikati upozoravaju da više nema prostora za odgađanje njihove isplate. Uljanik grupa je na početku krize imala 4400 zaposlenika, a po procjeni sindikata, u njoj je ostalo oko 3000 radnika. Škverove su napustili uglavnom proizvodni radnici.

Pula: Uljanikove dizalice obasjane plavim svijetlom Novi plan za uljanik Ministar Horvat: Kredit spasa neće opteretiti ni proračun ni Brodosplit

Strateški partner Tomislav Debeljak više je puta isticao da neće dati novac za sanaciju starih dugova, ali je u ponedjeljak nakon sastanka s ministrom Horvatom i upravom Uljanik grupe kazao da je spreman s 35 milijuna eura financirati nastavak proizvodnje brodova koji su ostali na dokovima. Ne traži državno jamstvo za taj novac, ali traži kolateral kroz garanciju u brodovima, što je i prije najavljivao. U slučaju da se Vlada odluči na stečaj Uljanika, morat će podmiriti sve dugove i platiti sva jamstva bankama, ali će se vjerovnici bez državnih jamstava, a to su radnici i dobavljači, naplatiti iz stečajne mase. Ako se Vlada odluči spašavati Uljanik grupu, morat će podmiriti veći dio dugova koje su kreirale nesposobne uprave jer to Debeljak ni Fincantieri neće platiti. Oni će osigurati dovoljno poslova za oba brodogradilišta i radnike da se nastavi proizvodnja i ubuduće isplaćuju plaće.

Odluka je, naravno, politička, a ne financijska, ali je dobra stvar da su koalicijski partneri inzistirali da se o njoj odlučuje na osnovi konkretnih brojki.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Uopće me ne zanima koliko će koštati ta rupa bez dna... zatvoriti to ili pod hitno u stečaj , a IDS mafiju i direktore u Remetinec

 • Avatar comandante
  comandante:

  jeli ovo onaj "stručnjak" koji je nakon srebra u Rusiji izjavio da će sada zbog nogometa hrpa investitora navaliti na Hrvatsku ali da mi moramo biti pametni i izabrati samo najbolje!!! Pa ga priupitajte..jeli izabrao te najbolje, klaun bjelosvjetski!!!

 • hbhr:

  za milijardu eura možete kupiti 3 Podravke koja je 100%tni vlasnik Belupa i Žita iz Ljubljane