Naslovnica Vijesti Svijet

Hong Kong povukao zakon o izručenju

Upraviteljica grada, koja je nedavno priznala da bi “dala ostavku da ima izbora”, pristala je na ispunjavanje ključnog zahtjeva prosvjednika.
05. rujna 2019. u 09:00 4 komentara 189 prikaza
Prosvjed u Hong Kongu
Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Čelnica Hong Konga Carrie Lam popustila je pod pritiskom prosvjednika ispunivši njihov glavni zahtjev: jučer je rekla da potpuno povlači kontroverzni zakon o izručenju koji je, kako se pribojavala oporba, mogao voditi izručivanju političkih zatvorenika Pekingu.

KONAČNI KRAJ PROSVJEDA? Honkonška čelnica će objaviti službeno povlačenje kontroverznoga prijedloga zakona o izručenju

Donošenje tog zakona pokrenulo je prije više mjeseci najveću političku krizu u gradu otkako je 1997. vraćen pod upravu Pekinga prema modelu ‘jedna zemlja, dva sustava’ koji Hong Kongu jamči visoki stupanj autonomije.

Tijekom građanskih prosvjeda formirala se snažna opozicijska fronta, i to liberalna, demokratska te, do neke mjere, separatistička. Vladu na čijem je čelu Lam nazivaju agentima Pekinga. Najviše je stanovnika u Hong Kongu prosvjedovalo u prvoj polovici lipnja kada je na ulice izašlo i do dva milijuna ljudi.

Sukobi u Hong Kongu | Autor : Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL

Kako su njihovi zahtjevi uključivali i onaj za univerzalnim pravom glasa i slobodnim izborima, a Lam je već odgodila donošenje zakona, nije sigurno da će njegovo jučerašnje povlačenje definitivno ugasiti prosvjede. Oporbeni aktivisti već su na internetskim mrežama pozvali kolege da ne odustanu dok se Hongkonžanima ne ispune svi zahtjevi.

Prošla subota bila je jedan od dana s najviše nasilja jer su se najradikalniji među aktivistima sukobili s policijom, a bacali su i cigle te molotovljeve koktele na zgrade vlade. Taj je prosvjed bio zabranjen, ali dio se demonstranata svejedno odazvao što pokazuje da njihov otpor prema vlastima samo raste. No i vlada u Pekingu pritom najavljuje oštre korake prema suzbijanju prosvjeda.

Između ostalog u zapadnim se medijima pojavio strah i od moguće vojne intervencije. No kako je Hong Kong financijsko središte regije, i Peking je vrlo oprezan. Xi Jinping, lider Kine, prekjučer je u Pekingu rekao da Komunistička partija mora “u taktičkim pitanjima” biti fleksibilna, čak i ako zadrži zadani smjer u pitanjima principa.

Prosvjedi u Hong Kongu Dolazi u Peking Hongkonški aktivisti pozivaju Merkel da se prisjeti života u diktatorskoj Istočnoj Njemačkoj

Carrie Lam ovih se dana našla u drugoj vrsti kontroverze nakon što je u javnost procurila snimka sastanka s poslovnim ljudima u kojoj se čuje da krivi sebe zbog štete koju je njezina politika prouzročila gradu te da bi dala ostavku da je imala izbora.

Njezino priznanje da ne odlučuje o svojoj sudbini, što je kasnije opovrgnula, navelo je mnoge da lidericu grada još jednom opišu tek kao puku marionetu vlade Xi Jinpinga.

Pogledajte video Kaos u Hong Kongu: Razbijena stakla na zgradi Vlade

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  privremeno rješenje. kad prođe obljetnica 70. godina partije, stiže val promjena, koje ovi glodavci neće zaustaviti. početkom nove kineske godine, znači za pola godine, stiže taj val, koji pred sobom neće stati dok ne počisti ove filozofe. ako netko ne ... prikaži još! zna, vrijeme je da sazna, da kinezi imaju najbolju opremu za prepoznavanje lica i identifikaciju. hong kong je prožet kamerama. sve se zabilježilo, i centrala užurbano radi na identifikaciji ovih papagaja. u roku od godine dana vjerujem da će svi upleteni u ove prosvjede osjetiti kako dugu ruku ima njihova zemlja, kina. sve dok te ne opale po džepu, ili ti negdje ne postave minu, misliš da si šerif. sve u svemu, očekivano. nikad kinez ne radi velike stvari najednom, ne reagira odmah na prvu, već ide duljim putem, gdje te dobije na svoju izdržljivost. inače, kome je zakon koji je sad povučen bio prijetnja? onome koji vrijedno radi, ili onome koji muti vodu?

 • herold:

  Hongkong je duboko razočaran odlaskom velike Britanije. Od njih su sve naučili što danas znaju a to je puno. Oni bi htjeli VB nazad jer osjete da se crveni kineski obruč sve više steže. Kina bi dobro napravila kada bi ... prikaži još! Hong Kong vratila nazad Britaniji i time pokazala da je demokratska zemlja a narod bi bio zadovoljan

 • Avatar TheJack
  TheJack:

  Hongkong, ili kineska Hercegovina.