Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolazi u Peking

Hongkonški aktivisti pozivaju Merkel da se prisjeti života u diktatorskoj Istočnoj Njemačkoj

Prosvjedi u Hong Kongu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
04.09.2019.
u 07:24

"Iskusili ste iz prve ruke strahote diktatorskog režima. Želimo da pokažete hrabrost i odlučnost protiv autoritarnih i nepravednih režima koji su zahvatili Njemačku i Europu prije kraja hladnog rata"

Par dana uoči najavljenog odlaska Angele Merkel u Peking ugledni hongkonški aktivisti pisali su njemačkoj kancelarki pozivajući je da se u odnosima s Pekingom vodi svojim sjećanjima na život u diktatorskoj Istočnoj Njemačkoj.

U otvorenom pismu Merkel, objavljenom u srijedu u dnevniku Bild, aktivisti, među kojima je i voditelj prodemokratskog pokreta Demosisto Joshua Wong, ističu da bi Njemačka trebala biti oprezna u poslovnim odnosima s Kinom.

Hong Kong potresaju višemjesečni nemiri otkako je lokalna vlada najavila pokušaje olakšavanja izručenja osumnjičenih Kini, što je potez koji se doživljava kao uvod u približavanje te pluralističke autonomne regije ostatku Kine.

"Kancelarko Merkel, odrasli ste u Istočnoj Njemačkoj", napisao je Wong. "Iskusili ste iz prve ruke strahote diktatorskog režima. Želimo da pokažete hrabrost i odlučnost protiv autoritarnih i nepravednih režima koji su zahvatili Njemačku i Europu prije kraja hladnog rata".

"Njemačka bi trebala biti na oprezu kada posluje s Kinom, jer se Kina ne pridržava međunarodnog prava i više puta je prekršila svoja obećanja", napisao je Wong u pismu koje su potpisali i Joephy Wong i Alice Yu, umjetnici iz Hong Konga koji žive u Njemačkoj.

Ključne riječi

Komentara 7

ZI
zimerman
08:03 04.09.2019.

Ljudi u Hong Kongu su pod Engleskom kolijom okusili miris slobode ,sada je teško prihvatiti diktatorski komunisticki sistem . Što se Njemačke tiče mogu se Bogu moliti što su na kraju drugog svjetskog rata Ameri ušli u Zapadni dio ii što su oni oslobodili istočni dio od komunističke Rusije.

Avatar Semper5
Semper5
07:51 04.09.2019.

A jeste našli crkvu u kojoj ćete se moliti, pa Merkel je i sama diktator, a u Istočnoj Njemačkoj je radila za režim

AP
Anka partizanka
12:25 04.09.2019.

Hong Kong je bio iznajmljen Britancima na 99 godina i najam je istekao 1997g. HK pripada Kini i 95% stanovnistva su etnicki Kinezi. Niti jedna ozbiljna zemlja, niti politicar se nece zamjerati Kini radi HK-a jer Kina na osamostaljenje HK-a reagira kao sto je Spanjolska reagirala na ideju odcijepljenja Katalonije, kao sto bi RH reagirala na odcijepljenje Istre i otoka i kao sto bi reagirala svaka zemlja za ocuvanje svoga teritorija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije