Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitke se pojačavaju

Napeta situacija u Bahmutu, Zelenski: 'Silina borbe samo se pojačava'

Local residents look at a buildings damaged by a Russian military strike in Chasiv Yar
Foto: Stringer/REUTERS
1/14
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.02.2023.
u 22:57

Putin, koji je naredio rusku invaziju na susjednu Ukrajinu u veljači prošle godine, bio je ruski predsjednik od 2000. do 2008. te od 2012. godine. Zbog amandmana na ruski ustav, zakonski bi mu bilo dopušteno ponovno se kandidirati za predsjednika sljedeće godine. Prema navodima iz Moldavije u skladišta oružja odcijepljene regije postavljene su bombe koje će biti aktivirane ukoliko dođe do vojnih operacija. Informacija nije službeno potvrđena

Ruske snage već tjednima pokušavaju okružiti Bahmut i uspjele su presjeći nekoliko glavnih cesta za opskrbu ukrajinske vojske. Zapovjednik ruske paravojne skupine Wagner, Jevgenij Prigožin ustvrdio je u subotu da su njegovi ljudi ušli u selo Jahidnje, u sjevernom predgrađu Bahmuta. Vođa Narodne Republike Donjeck, Jan Gagin, tvrdi kako se ruska vojska već bori za središte grada.

Video: Prizor obišao svijet: Zelenski nije mogao ostati ravnodušan, oči su mu bile pune suza

Izvještavanje o tijeku rata za ovaj dan je završeno. Novi live možete pratiti ovdje

Tijek događaja:

22:52 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da se "silina borbe samo pojačava" oko grada Bahmuta, na istoku Ukrajine, za koji se već mjesecima bore ukrajinske i ruske snage. "Najveće teškoće, kao i ranije, su u Bahmutu (...). Rusija uopće ne broji svoje ljude, već ih neprestano šalje u napad na naše položaje. Silina borbe samo se pojačava", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju. Ukrajinski zapovjednik rekao je ranije u utorak da je stanje u Bahmutu "iznimno napeto".

>> VIDEO Skup podrške Ukrajini

Rusija pokušava presjeći opskrbne linije branitelja grada, koji je poprište jedne od najžešćih borbi u ratu, kako bi ih prisilili na predaju ili povlačenje. Time bi Rusija ostvarila prvu veću pobjedu u više pola godine, dok bi se otvorio put osvajanju preostalih urbanih središta u regiji Donecka.


21:59 - Novim amandmanima ruskog zakona javnim službenicima zabranjuje se upotreba većine stranih riječi tijekom obavljanja dužnosti, nakon odluke koju je u utorak potpisao predsjednik Vladimir Putin. Putin od početka ruske invazije na Ukrajinu ponavlja kako želi zaštititi Rusiju od onoga što naziva degeneriranim zapadom koji pokušava uništiti zemlju. 

Amandmani na zakon iz 2005. godine, potpisani u utorak, osmišljeni su kako bi zaštitili status Rusa, stoji u tekstu objavljenom na stranici vlade. „U korištenju ruskog jezika kao državnog jezika Ruske Federacije nije dopušteno koristiti riječi i izraze koji ne odgovaraju normama suvremenog ruskog jezika, osim stranih riječi koje nemaju ekvivalente u širokoj uporabi na ruskom", stoji u tekstu. Popis stranih riječi koje se još mogu koristiti bit će objavljeni zasebno. U amandmanima se ne spominju nikakve kazne za one koji neće poštivati izmijenjeni zakon. 


20:26 - Posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je u utorak da očekuje da će se Rusija pokušati umiješati u kampanju za predsjedničke izbore u Crnoj Gori. Escobar je na on-line brifingu s novinarima sa zapadnog Balkana rekao da vjeruje da će Rusija to pokušati učiniti kroz uobičajene kanale medijskih dezinformacija.

>> VIŠE OVDJE


19:43 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u utorak poziv Turskoj i Mađarskoj da omoguće Finskoj i Švedskoj da se pridruže zapadnom vojnom savezu. "Vrijeme je za ratifikaciju i punu dobrodošlicu i Finskoj i Švedskoj kao članicama", rekao je Stoltenberg u Helsinkiju, govoreći zajedno s finskom premijerkom Sannom Marin.

Stoltenberg je rekao da je postignut napredak s Turskom i da će se predstavnici Ankare, Stockholma i Helsinkija sastati idući tjedan u Bruxellesu. Dvije nordijske zemlje podnijele su zahtjev za članstvo u obrambenom savezu u svibnju, nakon ruske invazije na Ukrajinu. Pristupanje novih članica moraju ratificirati svi saveznici, a Turska već nekoliko mjeseci blokira taj proces i traži zakonske izmjene jer, kako tvrdi,  Švedska simpatizira i podržava kurdske teroriste.

Stoltenberg je rekao da su oba kandidata za NATO ispunila uvjete iz sporazuma s Ankarom od prošlog ljeta. Nordijske zemlje bit će "na puno boljem mjestu nego prije nego što su se prijavile", rekao je šef NATO-a, dodavši da je "nezamislivo da će postojati bilo kakva prijetnja protiv Finske ili Švedske bez reakcije NATO-a". Finska s Rusijom dijeli više od 1300 kilometara dugu granicu.

Marin je rekla da je Finska odlučila podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u zato što je granica saveza "jedina crta koju Rusija ne bi prešla". Finska premijerka je rekla da se nadala da će Finska već biti članica, a sada očekuje da će se proces pristupanja dovršiti prije idućeg samita NATO-a u Vilniusu u srpnju. Marin je istaknula da mađarski parlament tek treba odobriti proširenje NATO-a, no Budimpešta je izrazila podršku pristupanju i nije postavila nikakve zahtjeve.

Parlament u Helsinkiju trebao bi raspravljati i glasati o tom pitanju u srijedu. Stoltenberg je rekao da su se članice NATO-a složile da će Ukrajina "postati članica našeg saveza" u budućnosti, ali da je sada fokus na pružanju pomoći Kijevu u obrani od ruske invazije. Ruska invazija na Ukrajinu trajno je promijenila odnos NATO-a s Moskvom. "Nema povratka", rekao je. Stoltenberg je pozvao saveznike da izvuku pouke iz europske ovisnosti o ruskom plinu i upozorio ih da ne postanu previše ovisni o Kini. "Ne bismo trebali učiniti istu pogrešku s Kinom i drugim autoritarnim režimima", rekao je.


18:28 - Finska je u utorak počela postavljati novu ogradu dugu 200 km na dijelu granice s Rusijom, a na taj se korak odlučila nakon invazije na Ukrajinu, priopćila je granična služba. Radovi obuhvaćaju pilot projekt u dužini tri km blizu grada Imatre, na jugoistoku Finske.

>> VIŠE OVDJE


17:12 - Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je u utorak sigurnosnoj službi (FSB) da pojača aktivnosti kako bi se suprotstavila "sve češćim operacijama špijunaže i sabotaže protiv Rusije" koju provode Ukrajina i zapad. U govoru dužnosnicima FSB-a, Putin je rekao da agencija mora zaustaviti "diverzantske skupine" koje ulaze u Rusiju iz Ukrajine, pojačati zaštitu ključne infrastrukture i spriječiti svaki pokušaj zapadnih sigurnosnih službi da ožive "terorističke ili ekstremističke ćelije" na ruskom teritoriju.

"Zapadne obavještajne službe uvijek su aktivno djelovale u Rusiji, a sada su upotrijebile dodatno osoblje, tehničke i druge resurse protiv nas. Moramo odgovoriti u skladu s tim", rekao je Putin. Ruski predsjednik naložio je FSB-u da spriječi dotok ilegalnog oružja u Rusiju i ojača sigurnost u četiri ukrajinske regije koje je Moskva djelomično zauzela i smatra dijelom svog teritorija, što ne priznaje većina zemalja.


16:02 - Danski parlament u utorak je donio zakon kojim se ukida državni praznik kako bi se pomoglo financirati povećana izdvajanja za obranu. Nova vlada kaže da će se tako povećati porezni prihodi kojim bi se financirao povećani vojni proračun u jeku rata u Ukrajini. Sindikati su prosvjedovali protiv ukidanja Velikog molitvenog dana, kršćanskog blagdana koji pada na četvrti petak nakon Uskrsa i datira iz 1686. godine.

>> VIDEO Neugodna scena na sastanku OSCE-a: Latvijski političar sočno opsovao Ruse, a Amerikanac se zahvalio

Vlada nastoji povećati obrambeni proračun zbog izraženije geopolitičke neizvjesnosti nakon sabotaže dvaju plinovoda za transport plina iz Rusije u Njemačku kroz danske vode. Danska će nastojati ispuniti NATO-ov cilj izdvajanja za obranu od dva posto BDP-a do 2030., tri godine prije planiranog. Vlada kaže da će većina od dodatnih 639 milijuna dolara potrebnih za postizanje cilja biti pokrivena većim poreznim prihodima koji se očekuju od ukidanja blagdana. Sindikati, oporbeni zastupnici i ekonomisti doveli su u pitanje učinak prijedloga, ali većinska vlada prihvatila je zakon s 95 glasova u parlamentu od 179 mjesta.


14:50 - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je da bi cijene prirodnog plina mogle dosegnuti nove rekordne razine, poduprte nepredvidivim tempom potrošnje u Kini. Iako su cijene pale posljednjih mjeseci, situacija bi se ove godine mogla promijeniti budući da potražnja u Aziji, a posebno u Kini, raste, navodi IEA u najnovijem izvješću o tržištu plina, objavljenom u utorak u Parizu.

Kina, najveći svjetski uvoznik prirodnog plina, nedavno je ukinula koronaograničenja koja su prošle godine pogodila domaću potražnju, navodi se u izvješću. Prema optimističnom scenariju, oporavljena potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u Kini mogla bi porasti čak 35 posto, procjenjuju u IEA. To bi izazvalo žestoku konkurenciju na međunarodnim tržištima i moglo bi dovesti ponovo podići cijene plina na neodržive razine od prošlog ljeta, što posebno brine europske kupce, upozoravaju.

"Prošla godina bila je iznimna za globalna tržišta plina. Cijene se vraćaju na podnošljive razine, posebno u Europi, gdje su blaga zima i pad potražnje pomogli 'ohladiti' tržišea", rekao je direktor IEA za energetska tržišta i sigurnost Keisuke Sadamori. "Kina će biti velika nepoznanica u 2023., a ako se globalna potražnja za LNG-om vrati na pretkrizne razine, to će samo povećati konkurenciju na globalnim tržištima i neizbježno ponovno podići cijene", dodao je Sadamori. Unatoč povećanju globalne potražnje za LNG-om u 2022., ponuda je porasla relativno skromno, za 5,5 posto, konstatiraju u agenciji.


13:45 - Vođa Donjecke Narodne Republike, Jan Gagin, tvrdi da su ruske trupe nakon prekidanja ukrajinskih linija opskrbe već ušle u Bahmut na istoku zemlje te da je samo pitanje vremena kad će grad pasti. Ove tvrdnje nije moguće potvrditi kao niti Gaginove navode da ukrajinska vojska na bojištu kod Bahmuta već koristi tenkove Leopard 2. Prema izjavama Volodimira Zelenskog situacija u gradu je iznimno izazovna, a ruske snage konstantno uništavaju sve što može pružiti zaklon i sigurnost ukrajinskim vojnicima.

Local residents look at a buildings damaged by a Russian military strike in Chasiv Yar
1/3

>> OPŠIRNIJE OVDJE

13:00 - Dron koji se srušio u moskovskoj regiji vjerojatno je bio namijenjen napadu na civilnu infrastrukturu, prema guverneru regije. Dron je srušen ranije danas u blizini plinske distribucijske postaje u blizini grada Kolomne, 110 km jugoistočno od Moskve, izvijestila je ruska državna novinska agencija Ria Novosti pozivajući se na lokalne hitne službe.

Nije bilo štete na infrastrukturi niti je bilo žrtava, rekao je guverner.

Rusko ministarstvo obrane ranije je priopćilo da je tijekom noći spriječilo dva pokušaja napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na dvije južne ruske regije. Tvrdnje nisu neovisno provjerene, javlja Guardian.

12:31 - Ukrajina je tijekom noći izvela dva neuspješna napada bespilotnim letjelicama na jug Rusije, objavilo je rusko ministarstvo obrane. U objavi na Telegramu, ministarstvo je reklo da je Kijev izveo napade na "civilnu infrastrukturu" u Krasnodaru i Adigeji u ranim jutarnjim satima, ne uzrokujući nikakvu štetu.

"Oba drona izgubila su kontrolu i skrenula s putanje leta", izvijestilo je ministarstvo. Jedna bespilotna letjelica pala je u polje dok je druga pala s ciljanog područja, rečeno je. Kijev nije odmah komentirao navode.

Foto: Reuters/PIXSELL

Ranije su ruske novinske agencije izvijestile da je izbio požar u skladištu nafte u regiji Krasnodar, koja se nalazi oko 240 km jugoistočno od poluotoka Krim. Do požara je došlo nakon što je dron navodno viđen kako leti iznad njih.

12:09 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ranije danas u zapadnom zračnom prostoru zemlje izvedene vježbe s presretačima. Kako je izvijestio Sky News, letovi u zračnoj luci Pulkovo u drugom gradu Rusije, sjeverozapadno od Moskve, jutros su obustavljeni oko sat vremena. Dužnosnici Sankt Peterburga u to vrijeme nisu naveli razloge za suspenziju.

No otkriveno je da ruske zračne vježbe stoje iza letova koji su privremeno preusmjereni i odgođeni.

Prema ruskim novinskim agencijama, ministarstvo je reklo da su tijekom neočekivanih vježbi "snage protuzračne obrane radile na otkrivanju, presretanju i identifikaciji ciljeva, kao i u interakciji s hitnim službama i agencijama za provođenje zakona".

Podaci s web stranice za praćenje letova FlightRadar24 pokazali su da se nekoliko letova koji su krenuli prema Sankt Peterburgu vraćaju na svoja odredišta dok je zračni prostor oko Pulkova bio zatvoren.

Nepotvrđena izvješća lokalnih medija rekla su da je ranije danas na nebu primijećen 'neidentificirani objekt'

11:44 - Rusija neće ponovno sklopiti veliki sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD-om ako ne posluša stajalište Moskve, rekao je Kremlj. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se "stav kolektivnog Zapada" prema Rusiji, predvođen SAD-om, mora promijeniti.

"Sigurnost jedne zemlje ne može se osigurati nauštrb sigurnosti druge", rekao je ruskim novinama Izvestija.

Peskov je rekao da pružanje podrške Ukrajini u streljivom od strane NATO-a znači da ona "djeluje kao jedinstveni blok, a ne više kao naši uvjetni protivnici, već kao neprijatelji". Također je govorio o kineskom predloženom mirovnom planu, koji, kako smo izvještavali, poziva na trenutni prekid vatre s obje strane.  Peskov je rekao da poziv iz Pekinga treba razmotriti, ali "nijanse su važne".

11:10 - Rusi su danas granatirali Herson. U napadu je poginula jedna osoba.  Andrii Yermark, šef predsjedničkog ureda, rekao je da je u napadu također uništena kuća. Zasad nema više informacija o žrtvama. 

11:06 - Zračni prostor iznad ruske zračne luke u Sankt Peterburgu ponovno je otvoren nakon što su letovi jutros privremeno obustavljeni. Bilo je izvješća o neidentificiranom objektu, kao i da su ruski vojni zrakoplovi poletjeli da istraže, ali to nije potvrđeno.

Još nema službene potvrde što se zapravo dogodilo. 

11:00 - Nakon što je Kina objavila mirovni plan od 12 točaka kojim se poziva na primirje - potez koji je Moskva jučer pristojno odbacila, Rusija je ponovila svoje stajalište o tome kako bi se rat mogao okončati. Kremlj je ponovio da je i dalje otvoren za pregovore o okončanju sukoba.

To je tvrdnja koju je Vladimir Putin već iznio u prošlosti. Još u travnju prošle godine ruski je predsjednik rekao kako se nada da bi pregovori mogli dovesti do prekida sukoba u Ukrajini. 

Foto: Reuters/PIXSELL

Rusija se neće odreći svojih zahtjeva za četiri ukrajinske regije - Luhansk, Donjeck, Zaporižja i Herson - za koje je rekla da ih je anektirala prošle godine, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajina i zapadne zemlje taj su potez smatrale nezakonitim, a bilo kakva šansa za prekid sukoba pod uvjetima Moskve malo je vjerojatna.

10:06 - Ruski televizijski i radio kanali hakirani su, a jutros su se čule sirene za zračnu uzbunu u nekoliko dijelova zemlje. Moskovsko ministarstvo za izvanredne situacije potvrdilo je hakiranje jutros u Telegram objavi. Umjesto uobičajenog programa emitirana je uzbuna za zračni napad. "Ova informacija je lažna i ne odgovara stvarnosti", priopćilo je ministarstvo.

Ljudima je rečeno da se "odmah" sklone u regijama Moskve, Lenjingrada, Sverdlovska i Belgoroda tijekom hakiranja koje je navodno trajalo oko 10 minuta. Nije prvi put da se ruski emiteri suočavaju s takvim hakiranjem. Samo prošlog tjedna, upozorenje o zračnom napadu emitirano je na ruskim radio postajama kao rezultat cyber napada.


10:02 - Zračna luka u Rusiji jutros je obustavila letove. Zračna luka Pulkovo u St Petersburgu privremeno je obustavila sve letove do 12 sati po lokalnom vremenu, priopćila je gradska vlada. Nisu naveli razlog za suspenziju. Ruska novinska stranica Baza objavila je da je na nebu viđen neidentificirani objekt te da su poslani borbeni zrakoplovi. Sky News nije uspio provjeriti izvješće.

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je da je zračni prostor u krugu od 200 km od međunarodne zračne luke zatvoren do 13.20 po lokalnom vremenu, prema nepoznatom izvoru. Web-mjesto za praćenje letova Flight Radar pokazalo je nekoliko domaćih letova koji su krenuli za St Petersburg kako se vraćaju na svoja odredišta. Zrakoplovi koji lete prema ruskoj eksklavi Kalinjingrad također izgleda pogođeni zatvaranjem zračnog prostora.

Savjetnik ukrajinske vlade Anton Geraščenko snimio je ovu snimku zaslona s Flight Radara:


10:00 - Ruska državna energetska korporacija nastavlja isporučivati ​​plin u Europu preko Ukrajine. Gazprom je danas rekao da će isporučiti 42,3 milijuna kubičnih metara plina na kontinent, prenosi Sky News. Izvoz energetskog diva u Europu značajno je pao nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. Njegovu proizvodnju otežale su i neobjašnjive eksplozije plinovoda Sjeverni tok u rujnu.


9:57 - Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirski, izvijestio je o događajima oko istočnog grada Bahmuta. Rekao je jutros da je situacija "vrlo napeta" nakon što su ruske snage pojačale svoje napade u pokušaju da opkole grad. Moskva nastoji prekinuti opskrbne linije do grada za ukrajinske trupe, kako bi ih natjerala na predaju ili povlačenje.

U današnjoj objavi na ukrajinskoj vojnoj platformi za slanje poruka, Sirski je rekao: "Unatoč značajnim gubicima, neprijatelj je poslao najspremnije jurišne jedinice Wagnera, koje pokušavaju probiti obranu naših trupa i okružiti grad." Bitka za Bahmut jedna je od najkrvavijih u dosadašnjem ratu. Kijev je ranije danas priopćio da je Rusija ojačala svoje snage u području oko grada, a njezini vojnici "odbili su više od 60 neprijateljskih napada".

Ukrajinske trupe također su branile napade u selima Jadidne i Berhivka, sjeverno od Bakhmuta. Vojni analitičar za Ukrajinu, Oleh Ždanov, rekao je da je vojska Vladimira Putina došla između dva sela u pokušaju da presječe cestu koja vodi na zapad prema obližnjem Časiv Jaru. "Južni dio Bahmuta jedino je područje koje se može opisati kao pod ukrajinskom kontrolom", rekao je. "U svim ostalim okruzima situacija je nepredvidiva. Nemoguće je reći gdje je prva crta."

VIDEO Dokumentarac 'Ukrajina: Godina dana poslije'

9:50 - Prema lokalnim vlastima, dvije osobe su poginule, a 16 ih je ranjeno u ruskim napadima u protekla 24 sata. Ubijen je jedan civil u Kurakhivki, a ozlijeđeno još devet u Donjeckoj oblasti, izvijestio je 28. veljače guverner Pavlo Kirilenko. U Sviatohirsku su ruske snage u noći pogodile odjel Državne hitne službe, ubivši jednog radnika hitne pomoći i ranivši još četiri, prema Kirilenku.

Rusija je ukupno pogodila 12 naselja i tri zajednice u Donjeckoj oblasti, oštetivši više od 30 kuća, višekatnica, školu, trgovinu i upravnu zgradu, rekao je guverner oblasti. Ruske trupe su 119 puta napale oblast Herson koristeći višecijevne raketne sustave (MLRS), minobacače, tenkove, bespilotne letjelice i topništvo, prema Vojnoj upravi oblasti Herson. U napadima su ranjena tri civila u regiji i oštećene škola, kuće i stambene zgrade u gradu Khersonu, napisala je uprava.

U ruskim napadima na Harkovsku oblast oštećeno je osam kuća i gospodarskih zgrada u selu Vovčanski Khutori i jedna kuća u Kupiansku, rekao je Oleh Siniehubov, guverner oblasti. Žrtava nije bilo. Ruska vojska je tijekom noći tri puta pogodila Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, oštetivši hotel, tri kuće, pomoćnu zgradu, automobil i dalekovode, rekao je guverner Serhii Lisak. Nema izvještaja o žrtvama.

Regionalna državna uprava Zaporožja izvijestila je da je civilna infrastruktura u 17 naselja u Zaporiškoj oblasti bila pod ruskom vatrom. Lokalne vlasti primile su četiri dojave o štetama na kućanstvima građana i infrastrukturnim objektima zbog ruskih napada. Ruske trupe granatirale su naselja Očakiv i Kutsurub na obali Crnog mora u Mikolajivskoj oblasti višecijevnim raketnim sustavima (MLRS) i topništvom 27. i 28. veljače, rekao je Vitalij Kim, guverner oblasti. Nema izvještaja o žrtvama.

Tijekom noći i ranije 27. veljače, ruske su trupe koristile MLRS i minobacače za napad na sedam naselja u Sumskoj oblasti koja graniči s Rusijom, izvijestila je regionalna vojna uprava. U napadima su oštećene tri kuće i jedno skladište, navodi uprava. Rusija je u posljednja 24 sata artiljerijom gađala četiri naselja u Luganskoj oblasti, napisala je regionalna državna uprava. Nisu dane informacije o žrtvama ili šteti. U Černigovskoj oblasti, ruske trupe pogodile su naselja Timonovići i Berilivka u blizini rusko-ukrajinske granice, prema Glavnom stožeru ukrajinskih oružanih snaga. 


9:00 - Ukrajinska vojska odbila je 60 ruskih napada u pet područja tijekom posljednja 24 sata u sjeveroistočnoj i istočnoj Ukrajini, izvijestio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u jutarnjem izvješću 28. veljače. Ukrajina je odbila napade kod Kupianska u istočnoj Harkivskoj oblasti, kao i kod Limana, Bahmuta, Adviike i Šahtarska u Donjeckoj oblasti, gdje je, prema Glavnom stožeru, Rusija koncentrirala svoje glavne ofenzivne napore.

Ruske trupe navodno su izvele osam raketnih napada i 32 zračna napada, te pokrenule više od 85 napada koristeći raketne sustave za višestruko lansiranje. Ruske snage granatirale su i naselja Timonovići i Berilivka u Černigovskoj oblasti; Starikove, Bruski, Buvaline, Kružok, Manuhivka, Atinske, Porozok u Sumskoj oblasti; i Červona Zoria, Veterinarne, Strileća, Hatiše, Vovčansk i Vovčanski Khutori u Harkivskoj oblasti.

Granatirana područja nalaze se nedaleko od ruske granice u sjevernoj Ukrajini. Tijekom proteklog dana, ukrajinske zračne snage izvijestile su da su oborile 11 bespilotnih letjelica Shaded iranske proizvodnje i jednu bespilotnu letjelicu Zala ruske proizvodnje, napisao je Glavni stožer. Također navode da je ukrajinska vojska izvela četiri napada na privremene ruske baze i pogodila jednu rusku kontrolnu točku, dva područja ruske radne snage i dva položaja protuzračne obrane.


7:22 - Prema izjavi bivšeg vojnog inspektorata Ministarstva obrane Moldavije oružane snage Pridnjestrovlja postavile eksplozive u sva skladišta oružja unutar regije, uključujući skladište Cobasna, najveće skladište oružja na istoku Europe u kojemu se nalazi do 20 tisuća tona oružja i municije iz sovjetskog razdoblja. Kažu da će eksplozive detonirati ukoliko dođe do bilo kakvih vojnih operacija na njihovu teritoriju i time uzrokovati katastrofalnu štetu Moldaviji, Transnistriji (neslužbeno ime Moldavske Pridnjestrovljanske Republike) i Ukrajini.


6:48 - Olupina uništenog ruskog tenka, koji je bio postavljen ispred ruskog veleposlanstva u Berlinu u znak prosvjeda protiv agresije na Ukrajinu, ponovno je uklonjena, priopćila je policija rano u utorak ujutro.

Tenk T-72 stigao je u njemačku prijestolnicu u petak rano ujutro, na prvu godišnjicu invazije Moskve na svog susjeda, i postavljen je ispred veleposlanstva na bulevaru Unter den Linden u središtu grada kako bi služio kao spomenik protiv rata.

Prema tvrdnjama inicijatora akcije, tenk je naletio na minu tijekom napada ruske vojske na Kijev 31. ožujka prošle godine te je uništen u eksploziji.

Pretpostavlja se da su u njemu stradali vojnici. Muzej vojne povijesti ukrajinskog Ministarstva obrane posudio je vozilo i podržao njegov prijevoz. Tenk će sljedeći put biti izložen u Nizozemskoj, navode inicijatori.


6:44 - Ruski predsjednik Vladimir Putin za sada nije rekao hoće li se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima u zemlji koji su zakazani za 2024., rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Putin nije bio raspoložen za kampanju jer je trenutačno bio vrlo zauzet, rekao je Peskov moskovskom dnevniku Izvestija u komentarima objavljenim u utorak.

"Još ga nismo čuli da je rekao išta o tome hoće li se kandidirati ili ne. To znači da je još malo rano", rekao je glasnogovornik Kremlja.

Putin, koji je naredio rusku invaziju na susjednu Ukrajinu u veljači prošle godine, bio je ruski predsjednik od 2000. do 2008. te od 2012. godine. Zbog amandmana na ruski ustav, zakonski bi mu bilo dopušteno ponovno se kandidirati za predsjednika sljedeće godine. U prošlosti je Putin najavljivao svoju kandidaturu prilično kasno uoči izbora, iako se uvelike smatralo da se planira održati vlast.


6:43 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je u ponedjeljak navečer da je situacija u okolici Bahmuta, na istoku zemlje, sve teža. "Situacija postaje sve složenija", rekao je u dnevnom obraćanju. "Neprijatelj sustavno razara sve što se može upotrijebiti za zaštitu naših položaja", dodao je, nazvavši ukrajinske vojnike koji sudjeluju u toj bitki "pravim junacima".

Ruske snage od ljetos pokušavaju zauzeti Bahmut, kojega je strateška važnost sporna, ali je postao simbol borbe za kontrolu Donbasa, na istoku Ukrajine.

Vođa proruskih separatista u Donjeckoj oblasti (istočna Ukrajina) Denis Pušiljin rekao je u ponedjeljak na ruskoj televiziji da su sve pristupne ceste prema Bahmutu "na domašaju oružja" proruskih snaga.

Ruske snage već tjednima pokušavaju okružiti Bahmut i uspjele su presjeći nekoliko glavnih cesta za opskrbu ukrajinske vojske. Zapovjednik ruske paravojne skupine Wagner, Jevgenij Prigožin ustvrdio je u subotu da su njegovi ljudi ušli u selo Jahidnje, u sjevernom predgrađu Bahmuta.

Ključne riječi

Komentara 57

FI
Firange
20:50 28.02.2023.

Bespilotna letjelica UJ-22 "Airborne", koju proizvodi Ukrjet, pala je 100 km od Moskve, 450 km unutar ruskog teritorija od ukrajinske granice. To pokazuje koliko je ruska protuzračna obrana šuplja ako se dron može približiti Moskvi brzinom od samo 160 km/h

AK
Al kemičar
20:48 28.02.2023.

U Yeisku u Rusiji prijavljena je eksplozija na vojnom aerodromu nakon napada UAV-a. Ovi operateri bespilotnih letjelica stvarno su vrijedni

BS
Blue Sauron
21:18 28.02.2023.

Ruske trupe trebaju operativnu pauzu kako bi se pripremile za dugotrajni rat protiv Ukrajine usred zapadnih sankcija, pri čemu su početni planovi ruskog diktatora Vladimira Putina propali, zaključila je talijanska obavještajna služba, izvijestile su talijanske novine La Stampa 28. veljače.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije