Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GABRIEL ESCOBAR

Posebni izaslanik SAD-a o sporazumu Srbije i Kosova: Očekujemo da nećemo morati koristiti batinu

Beograd: Predstavnici SAD-a, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije razgovarali su s Vučićem
Foto: Amir Hamzagic
1/3
28.02.2023.
u 22:34

Escobar je potvrdio da se europski prijedlog ne tiče međusobnog priznanja, već normalizacije, ali je ponovio američki stav da na kraju treba doći do priznanja

Polazimo s točke da dvije strane ulaze u pregovore s dobrom voljom i očekujemo da nećemo morati koristiti batinu, već mrkvu kako bismo ih ohrabrili da idu naprijed. Nagrada nije samo mirni i predvidiv odnos, već otvaranje sve više vrata za integracije u europske i transatlantske strukture, kazao je danas posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar, odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ako jedna strana - Srbija ili Kosovo opstruira sporazum.  

Escobar je potvrdio da se europski prijedlog ne tiče međusobnog priznanja, već normalizacije, ali je ponovio američki stav da na kraju treba doći do priznanja.

- Samo zato što podržavamo ovaj sporazum u ovom trenutku ne znači da ne vjerujemo da se države ne trebaju priznati i imati pune i pozitivne odnose kako bi regija bila zdrava i kako bi napokon izašla iz događaja 90-ih godina prošlog stoljeća - poručio je Escobar.
Također je kazao kako je  Zajednica općina sa srpskom većinom obaveza koja se mora provesti, a američki je stav da se formira na način koji je pobjednički za obje strane.

Ma pitanje kako je rat u Ukrajini promijenio srbijanski politički odnos prema Rusiji kazao je da je da su svi, ne samo Srbija, traže načine za suzbijanje unutrašnjih ugroza stabilnosti, kako bi se bolje oduprijeti vanjskim prijetnjama.  - Rekao bih da je Srbija jednostavno ponovno potvrdila da je njihova konačna aspiracija biti dijelom europske zajednice, EU, i da je kriza zaista pomogla ljudima da se fokusiraju na težak posao koji treba obaviti da bi se to dogodilo - kazao je američki izaslanik.

Govoreći o Rusiji i regiji zapadnog Balkana, kazao je kako očekuje miješanje "stranih faktora" na izbore u Crnoj Gori.  - Mislim da će Rusija probati ubaciti neke narative kako bi stvorila tenzije između etničkih grupa u kampanji, preko svojih kanala dezinformacija i posrednika. Ali, vjerujem da su ljudi u Crnoj Gori razumni i pametni - zaključio je.

>> VIDEO Vučić 'šokirao' Hrvate: "Imaju odličnu vojsku i odličnu vojnu industriju i ja to poštujem..."

Komentara 13

ML
mladenov
00:08 01.03.2023.

Dok ste mogli, mogli ste. Nisu vas se Srbi ni tada bojali a kamoli sada. Sve se plaća, sve se vraća.

MI
Mislav28
03:10 01.03.2023.

Batinu jedino Srbija priznaje, njih mirovni pregovori ne zanimaju, jedino odugovlačenje i da prave budalom EU i ameriku i da uzimaju lovu od EU.

CM
Crni_moj
10:13 01.03.2023.

Koji diktatorski režim spominje batinu u suvremenoj demokraciji za postizanje bilo kakvih ciljeva. Batina nije sigurno dio našeg modernog demokratskoga svijeta i takve koji koriste ta sredstva treba pri pomenu korištenja batine odmah sankcionirati da se ne bi dogodilo isto kao u Ukrajini. Ili je opet u pitanju dupli moral.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije