Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vodstvo HRT-a zastrašuje vlastite novinare i ruga se građanima Hrvatske'

'Vodstvo HRT-a guši profesionalizam, sramoti i zastrašuje vlastite novinare i ruga se građanima Hrvatske
28. prosinca 2017. u 15:34 12 komentara 2159 prikaza
Milorad Šikanjić
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je osudilo odluku vodstva Hrvatske radiotelevizije (HRT) o pokretanju postupka izvanrednog otkaza novinaru novinaru Miloradu Šikanjiću.

HRT Milorad Šikanjić HRT novinaru najavio otkaz zbog izjava o Vrdoljaku. HNS: Osuđujemo to, nismo to tražili!

"Pokretanje postupka izvanrednog otkaza uslijedio je nakon što je kolega Šikanjić u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog' 19. prosinca 2017. godine komentirao povratak Ivana Vrdoljaka na mjesto predsjednika Hrvatske narodne stranke (HNS) i druge aktualne političke teme", ističu u HND-u.

"Kolega Šikanjić koji je u emisiju bio pozvan kao politički komentator, što mu je i posao na Hrvatskom radiju, povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a ocijenio je vrlo negativno. Nakon reakcije HNS-a vodstvo HRT-a zatražilo je očitovanje od svog novinara najavljujući mu izvanredni otkaz. Pri tome kolega Šikanjić nije upoznat s pravim razlogom prijetnje otkazom jer u pozivu na očitovanje nije navedeno koje je članke Etičkog kodeksa HRT-a navodno prekršio radeći ono za što je i plaćen - komentirajući političke teme u programu Hrvatskog radija.

Milorad Šikanjić
1 / 8
U HRT-ovim dječjim emisija svoju prve televizijske korake napravile su brojne tv zvijezde. Neki od njih ostali su u ovom poslu, a neki od njih danas druge karijere. Prisjetili smo se tko je sve napravio svoje prve tv korake u nekada popularnim dječjim i tinejdžerskim emisijama HRT-a. Nina Cebalo bila je najmlađa voditeljica na HRT-u.

Također riječ je o Etičkom kodeksu HRT-a koji je izrazito rigidan prema zaposlenicima HRT-a i nametnut je unatoč činjenici da prilikom njegova donošenja nije poštivana propisana procedura, na što je HND već više puta upozoravao. Uz to Etički kodeks HRT-a zapravo je nevažeći jer ga je prethodi sastav Nadzornog odbora, prije nego što je smijenjen, stavio van snage (u listopadu 2016. godine), a novoizabrani Nadzorni odbor HRT-a o tome se još nije izjasnio", stoji u priopćenju.

HND upozorava da je pokušaj izbacivanja s posla komentatora zbog toga što je radio svoj posao još jedna u nizu skandaloznih odluka kojima vodstvo HRT-a grubo narušava slobodu medija i provodi cenzuru nad vlastitim novinarima.

"Rezultat takvog ponašanja je i činjenica da je HRT samo formalno javni medijski servis, a u stvarnosti vodstvo HRT-a guši profesionalizam, sramoti i zastrašuje vlastite novinare i ruga se građanima Hrvatske. O ovom slučaju, kao i svim ranijim napadima na novinare i slobodu medija, Hrvatsko novinarsko društvo obavijestilo je međunarodne novinarske organizacije i organizacije koje se bave zaštitom slobode medija uključujući Europsku federaciju novinara (EFJ), Medijsku organizaciju jugoistočne Europe (SEEMO), Predstavnika za slobodu medija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) te Europsku radiodifuzijsku uniju (EBU) čija je članica Hrvatska radiotelevizija", navodi HND.

Ivan Pernar IVAN PERNAR 'HRT pokreće tužbu protiv mog oca. Kontrolor je došao na vrata i počeo tvrditi da imamo TV' Živi zid i SNAGA komentirali prijedlog Zakona o HRT-u Prijedlog zakona Živi zid: Ukinimo pristojbu, neka se HRT financira iz proračuna

 

Josip Leko vijenci & kaktusi Dok u "Studiju 4" radijski novinar Milorad Šikanjić blista, Josip Leko petlja
Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • Marko1337:

    HRT je partijsko glasilo sa jugo-srpskim kadrom koje treba ukinuti kao javno i hrvatsko.

  • konoplja:

    Treba ukinuti HRT koji je leglo uhljeba!

  • klasika:

    HRT-u govor mržnje smeta kad je Šikanjič sipao otrov protiv HNS-a, a dok je godinama pljuvao po HDZ-u i ostalim kvazi tradicionalističkim strankama, napose po MOST-u, to nikome nije smetalo. A sluštaelji su se osjećali isprljanima i poniženima nakon svake ... prikaži još!ake emisije Šikanjića i Gerbec.