Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HND osudio otkaz

'Vodstvo HRT-a zastrašuje vlastite novinare i ruga se građanima Hrvatske'

Milorad Šikanjić
Foto: Pixsell
1/4
28.12.2017.
u 15:34

'Vodstvo HRT-a guši profesionalizam, sramoti i zastrašuje vlastite novinare i ruga se građanima Hrvatske

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je osudilo odluku vodstva Hrvatske radiotelevizije (HRT) o pokretanju postupka izvanrednog otkaza novinaru novinaru Miloradu Šikanjiću.

"Pokretanje postupka izvanrednog otkaza uslijedio je nakon što je kolega Šikanjić u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog' 19. prosinca 2017. godine komentirao povratak Ivana Vrdoljaka na mjesto predsjednika Hrvatske narodne stranke (HNS) i druge aktualne političke teme", ističu u HND-u.

"Kolega Šikanjić koji je u emisiju bio pozvan kao politički komentator, što mu je i posao na Hrvatskom radiju, povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a ocijenio je vrlo negativno. Nakon reakcije HNS-a vodstvo HRT-a zatražilo je očitovanje od svog novinara najavljujući mu izvanredni otkaz. Pri tome kolega Šikanjić nije upoznat s pravim razlogom prijetnje otkazom jer u pozivu na očitovanje nije navedeno koje je članke Etičkog kodeksa HRT-a navodno prekršio radeći ono za što je i plaćen - komentirajući političke teme u programu Hrvatskog radija.

Milorad Šikanjić
1/8

Također riječ je o Etičkom kodeksu HRT-a koji je izrazito rigidan prema zaposlenicima HRT-a i nametnut je unatoč činjenici da prilikom njegova donošenja nije poštivana propisana procedura, na što je HND već više puta upozoravao. Uz to Etički kodeks HRT-a zapravo je nevažeći jer ga je prethodi sastav Nadzornog odbora, prije nego što je smijenjen, stavio van snage (u listopadu 2016. godine), a novoizabrani Nadzorni odbor HRT-a o tome se još nije izjasnio", stoji u priopćenju.

HND upozorava da je pokušaj izbacivanja s posla komentatora zbog toga što je radio svoj posao još jedna u nizu skandaloznih odluka kojima vodstvo HRT-a grubo narušava slobodu medija i provodi cenzuru nad vlastitim novinarima.

"Rezultat takvog ponašanja je i činjenica da je HRT samo formalno javni medijski servis, a u stvarnosti vodstvo HRT-a guši profesionalizam, sramoti i zastrašuje vlastite novinare i ruga se građanima Hrvatske. O ovom slučaju, kao i svim ranijim napadima na novinare i slobodu medija, Hrvatsko novinarsko društvo obavijestilo je međunarodne novinarske organizacije i organizacije koje se bave zaštitom slobode medija uključujući Europsku federaciju novinara (EFJ), Medijsku organizaciju jugoistočne Europe (SEEMO), Predstavnika za slobodu medija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) te Europsku radiodifuzijsku uniju (EBU) čija je članica Hrvatska radiotelevizija", navodi HND.

 

Komentara 12

MA
Marko1337
15:41 28.12.2017.

HRT je partijsko glasilo sa jugo-srpskim kadrom koje treba ukinuti kao javno i hrvatsko.

KO
konoplja
15:37 28.12.2017.

Treba ukinuti HRT koji je leglo uhljeba!

KL
klasika
16:15 28.12.2017.

HRT-u govor mržnje smeta kad je Šikanjič sipao otrov protiv HNS-a, a dok je godinama pljuvao po HDZ-u i ostalim kvazi tradicionalističkim strankama, napose po MOST-u, to nikome nije smetalo. A sluštaelji su se osjećali isprljanima i poniženima nakon svakeake emisije Šikanjića i Gerbec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije