Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MERKEL PROTIV

Haziri: Bez razmjene teritorija, Srbija nikada neće priznati Kosovo

FILE PHOTO: Munich Security Conference
Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
21.08.2020.
u 23:00

Jedan od lidera kosovskih Albanaca i gradonačelnik Gnjilana vidi jedino rješenje kosovsko-srpskog problema

Jedino rješenja koje će dovesti do međusobnog priznanja Srbije i Kosova vidim u razmjeni teritorija tih dviju država, po kojoj bi se Preševska dolina, koja je u Srbiji, trebala mijenjati za Leposavić i 17 većinskih srpskih sela na Kosovu, kazao je gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri, zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Kosova (LDK), stranke iz koje dolazi premijer Avdulah Hoti, ističući da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova bez kompromisa, a to je jedini i pravi kompromis.

Leposavić za Preševo

– Kosovo s granicama od 17. veljače 2008. za neke Albance nije dovoljno – rekao je Haziri napominjući kako ne želi da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi “ostanu pod srpskom vlašću”, dodajući da Kosovo „nema druge probleme sa Srbijom, osim granice“ naznačivši ujedno da razmjenu teritorija vidi kao rješenje. Haziri je i u svibnju poručio da bi, kada bi bio premijer Kosova, pristao na razmjenu teritorija i dao tih 17 sela u okolici Leposavića i Zubina Potoka u zamjenu za Preševo, Medveđu i Bujanovac. Predsjednik LDK Isa Mustafa odbacio je ideju svog zamjenika Hazirija o razmjeni teritorija kao jednom od mogućih rješenja koje bi dovelo do sporazuma između Beograda i Prištine.

– Jasan je stav LDK, potvrđen i u političkoj platformi za dijalog koju je usvojio Glavni odbor, da nema promjene granica i razmjene teritorija sa Srbijom i s tim stavom premijer Avdulah Hoti ide u dijalog sa Srbijom u Washington i Bruxelles – poručio je Mustafa. Iako je predsjednik LDK Isa Mustafa odbacio ideju svog zamjenika Hazirija o razmjeni teritorija, postavlja se pitanje kako drugi čovjek najjače političke stranke na Kosovu može iznijeti takav stav?

Mnogi analitičari uvjereni su da izjava Hazirija nije došla samoinicijativno jer on nije seoski činovnik nego izuzetno važna osoba u stranci na vlasti iz koje dolazi i premijer te da je na pregovaračkom stolu ipak mogućnost razmjene teritorija, odnosno korekcija granica, na što je upozorio bivši premijer Albin Kurti navodeći da postavljanje Hotija za premijera ide prema smjeru korekcija granica i razmjene teritorija, što je on odbio i zato je bio smijenjen. Albin Kurti je za svoje smjenjivanje okrivio Richarda Grenella koji provodi Trumpovu politiku na Balkanu.

Trumpova je ideja u rješavanju kosovsko-srpskog pitanja korekcijom granica i razmjenom teritorija da Srbija dobije sjever Kosova, a Priština većinski albansku Preševsku dolinu. Ideju o takvom načinu rješavanja srpsko-kosovskog pitanja javno je iznio i sam predsjednik Kosova Hashim Thaçi, ističući da je o tome razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz blagoslov Trumpove administracije i tadašnje visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini. Jedina koja se suprotstavlja ideji razmjene teritorija i korekcije granica je Angela Merkel koja je „više puta upozorila na otvaranje Pandorine kutije, jer razmjena teritorija na etničkoj osnovi može dovesti do sukoba u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, ali i u Sjevernoj Makedoniji, gdje bi albanska manjina mogla tražiti pripajanje Kosovu.

Opasna ideja za Balkan

Srbi prijedlog Lutfija Hazirija smatraju provokacijom Albanaca koji žele stvoriti veliku Albaniju. Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić kazao je da većina Srba na Kosovu ne živi u Leposaviću i 17 srpskih sela na sjeveru Kosova. – Ta opasna ideja uzima u obzir samo interese jedne etničke grupe – kosovskih Albanaca. Otvorit će procese razmjene teritorija širom Balkana i potaknuti bijesne nacionalističke težnje – rekao je Janjić.

Ključne riječi

Komentara 24

MA
MateBobanheroj
11:49 22.08.2020.

Najgori su mi ovi "halal" Hrvatine, koji na ovom portalu uvijek stoje na braniku, bilo albanske, bilo bošnjačke politike. Jedino ih je malo zeznuo njihov idol HadžiBanac, koji je ipak neočekivano mandrknuo. I hvala Bogu da smo se konačno riješili njegovog terora.

ZI
zimerman
17:48 22.08.2020.

Budite oprezni vi iz VL !! Ako bez razloga nastavite da brišete moje komentare tuzit ću vas za uskraćivanje slobode govora.

Avatar rubinet
rubinet
00:07 22.08.2020.

Čemu te podjele međ bratskim narodima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije