Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NERADNA NEDJELJA

Građani se boje gužvi u šoping centrima subotom

03.01.2009.
u 19:23

Iako trgovački centri neće u nedjelju otvoriti svoja vrata jer su zadnju radnu nedjelju do 1. lipnja ove godine odradili prošlog vikenda, gužve po “šoping mekama” bile su podnošljive.

Spasili ih blagdani
Vjerojatno jer mnogi još nisu niti svjesni da neće moći u omiljeni im obilazak trgovina nedjeljom, a trgovci vjeruju da su ih od gužvi spasile i proslave Božića i doček Nove godine prije kojih je većina građana dobrano ispraznila novčanike. Zbog toga velike gužve subotom tek očekuju. A upravo se tih gužvi zbog zabrane rada nedjeljom građani najviše i boje.

Jer petkom popodne i subotom gužve su ionako, kažu, bile nepodnošljive.

– Gužva bi moglo biti, ali i tu ima lijeka. Za početak trebali bi otvoriti sve blagajne, a ne samo polovicu koliko ih je najčešće u funkciji. Posebice subotom kada najviše ljudi odlazi u kupovinu. Na taj način mnogi trgovci ne bi trebali dobiti otkaze koji se najavljuju zbog zabrane rada nedjeljom jer posla ima za sve – mišljenje je Sanje Borošak, 44-godišnje Zagrepčanke koju smo jučer zatekli u kupnji namirnica u jednom zagrebačkom trgovačkom centru.

U kupnju nedjeljom, dodaje, nikada nije niti išla, pa joj zaključana vrata trgovačkih centara tog dana niti najmanje neće smetati. Istog je mišljenja i Zagrepčanka Nada, i sama trgovkinja. – Svugdje u svijetu normalno je da trgovci ne rade nedjeljom.

Pogotovo kada im za njihov rad nije adekvatno i pošteno plaćeno kao što je to bio slučaj s hrvatskim trgovcima – kaže Nada, koju također živciraju prijetnje poslodavaca otkazima. Jer - trgovci su, kaže, po zakonu uvijek imali pravo na jedan slobodan dan u tjednu. Prije dok se radilo nedjeljama slobodni su bili jedan dan od ponedjeljka do petka. Sada neće raditi nedjeljom.

Kršenje prava potrošača
– Sve je isto. Nema nikakve promjene – tvrdi Nada. I iako se većina građana pomirila s neradnim nedjeljama, neki su novim zakonom nezadovoljni. Najčešće oni, koji nedjeljom i sami moraju raditi (primjerice policajci, liječnici...) i koji vjeruju da se novim zakonom krše prava potrošača. No u Društvu za zaštitu potrošača tvrde suprotno.

– To su gluposti. Nitko nema pravo prešetavati se po šoping centrima i zadovoljavati svoje potrebe na račun tuđe nesreće – kaže Jadranka Kolarević, predsjednica Društva koje je sudjelovalo u izradi Zakona o trgovini. Kolarević tvrdi da su se pri izradi zakona uzeli u obzir njihovi zahtjevi da nedjeljom moraju raditi benzinske crpke radi putnika, kao i trgovine u turističkoj sezoni.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije