Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI O DUELU:

Grabar-Kitarović bolje iskoristila debatu, a Milanoviću je ovo bilo sučeljavanje viška

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/7
03.01.2020.
u 05:27

Kada je riječ o pitanjima poput povratka iseljenih mladih u Hrvatsku, Mamić opet ne vidi konkretne poruke niti rješenja, već 'odgovaranja optužbama tko je što propustio učiniti'

Bitka za svaki glas samo dva dana prije drugog kruga na vidjelo je iznijela tešku artiljeriju, a posljednju raspravu Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović analizirali su i Večernjakovi komentatori Ankica Mamić, Božo Skoko i Krešimir Macan.

- Krenulo je oštro napadima s jedne i druge strane. Kolinda je dobro je rekla da ne opravdava čin savjetnika Madžara, ali da bi Milanović trebao odgovoriti na pitanja koja mu je postavio. Milanović je replicirao da njezin savjetnik svojim djelatnicima isplaćuje minimalac, kao i da je okružena korumpiranim savjetnicima - kazala je Mamić.

Krešimir Macan i Božo Skoko također su prepoznali borbenost aktualne predsjednice koja je 'krenula u napad umjesto da se brani'.

- Drugačiji format emisije omogućio je više međusobnih napada i rasprava. Kolinda Grabar-Kitarović cilj je isprovocirati Zorana Milanovića. On je bio u činjenicama i brojkama, ali i na skliskom terenu oko minimalne plaće koju isplaćuje sebi prema Faktografu koji je večeras uživo provjeravao točnost navoda kandidata - komentira Macan, dok Skoko dodaje da su 'oboje "naoružani" činjenicama i porukama'.

1/17

- Stil oba kandidata prilagođen je televizijskom nastupu. Grabar-Kitarović je ovoga puta krenula daleko oštrije prema svome protukandidatu i nekoliko puta dobro poentirala. A Milanović je već u prvim minutama sugovornicu stjerao u kut, a potom je počeo gubiti živce. U prvom bloku Milanović je krenuo bolje, ali je ona u drugom dijelu dominirala - tvrdi Skoko.

Međutim kada je riječ o pitanjima poput povratka mladih u Hrvatsku, Mamić opet ne vidi konkretne poruke niti rješenja, već 'odgovaranja optužbama tko je što propustio učiniti'. S njom se slaže i Macan.

- Kad se dvoje ljudi svađa i prepucava, onda se ostali odmaknu i okrenu nečem drugome. Nažalost premalo poruka, previše to ping-ponga koji je postao naporan. Zaboravljaju da trebaju motivirati na izlazak, dati poticaj neodlučnima i mladima. Mislim da smo malo došli u zamor materijala i kod kandidata, ali i publike - kazao je i dodao 'odjavljujem se pod reklamama'.

S njim se slaže i Ankica Mamić.

- Oko korupcije na Adventu i Milana Bandića Zoran Milanović sigurniji i konkretniji, dobro iskoristio ovu temu da uzvrati na napade Kolindi Grabar-Kitarović i optuži ju da ima različite kriterije kada se govori o korupciji. Ovo je moj zadnji komentar! Ne mogu više!  Malo mi je zlo! Teško mi je ovo  gledati! - odjavila se Mamić.

Međutim, Skoko još uvijek ima volje za analiziranje.

- Milanović koristi strategiju iz prošlih sučeljavanja da se pokaže intelektualno superiorniji te da protukandidatkinju stavi u 'koruptivni' okvir, kontinuirano ju povezujući sa Sanaderom, HDZ-om, Bandićem… Međutim,  u ovom sučeljavanju ne nasjeda na Milanovićeve 'udice', već plasira svoje poruke. Prilično je fokusirana i koncentrirana te koristi strategiju prikazati Milanovića kao nekompetentnog i neuspješnog političara, elitista i neradnika. Daleko otvorenije nego do sada - komentirao je 'posljednji analitičar' Božo Skoko koji također postaje umoran.

I on primjećuje da se sučeljavanje sve više bavi 'temama i akterima koje prosječan gledatelj teško može pratiti. pa kandidati više zbunjuju nego razjašnjavaju te stvaraju dojam kako se bave privatnim ratovima i animozitetima umjesto budućnosti svoje dužnosti i Hrvatske'.

- Postaje zamorno i vrijeme je da završe sučeljavanje, budući da su probili i termine, a kandidati se počinju ponavljati ili čak slagati. Zbirno gledano, Milanoviću je ovo bilo sučeljavanje viška, a Grabar-Kitarović je bolje iskoristila večerašnji nastup - zaključio je Skoko.

>> Pogledajte video: Svađa Madžara i Milanovića

 

Komentara 101

KL
Klarica
22:06 03.01.2020.

Ne može drugarica Mamić više gledati jer njenog kandidata boli nos.

Avatar ehlbert13
ehlbert13
22:10 03.01.2020.

Najvažniji posao Predsjednika bila, je, i bit će vanjska politika...Tu KGK dajem prednost-i točka.

Avatar Narod
Narod
23:40 03.01.2020.

Zanimljivo gledati kako ni jednog !analiticara ne smetaju Milanoviceve neistine u sva tri suceljavanja!! Umjesto toga probaju izjednaciti Kolindu i njega , traze njoj dlaku u jajetu iako je nema. Kolinda vodi sa 6 - 10% prednosti, uzalud vam trud sviraci!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije