Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SOFTVER

Gabrijela Žalac nakon dva mjeseca puštena iz Remetinca

Zagreb: Gabrijela Žalac izašla iz zatvora u Remetincu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
03.01.2022.
u 17:35

Po isteku jednomjesečnog istražnog zatvora Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), po čijem je nalogu uhićena, tražio je da joj se istražni zatvor produlji za dva mjeseca

Gabrijela Žalac, bivša HDZ-ova ministrica  europskih fondova i regionalnog razvoja koja je 10. studenog 2021. uhićena u aferi Softvere s još nekoliko osoba, danas je puštena iz Remetinca. Istražni zatvor bio joj je određen nakon uhićenja zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Po isteku jednomjesečnog istražnog zatvora Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), po čijem je nalogu uhićena, tražio je da joj se istražni zatvor produlji za dva mjeseca. No sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda dao im je rok od mjesec dana, smatrajući da je to dovoljno vremena da tužitelji ispitaju predložene svjedoke. Rok koji im je sud dao isticao je 10. siječnja, no očito su svjedoci ispitani i prije tog roka pa je bivša ministrica puštena da se u nastavku te istrage brani sa slobode, jer su prestale postojati zakonske osnove za istražni zatvor.

VIDEO: Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe

Osim nje, bili su uhićeni i  Tomislav Petric, bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU)  te Mladen Šimunac i Marko Jukić, vlasnici IT tvrtki. Sumnjiči ih se da su proračun RH i EU oštetili za oko 13,4 milijuna kuna. Istragu protiv njih pokrenuo je EPPO, iako je inicijalno izvide provodio USKOK.

No oni su zaključili da nemaju dovoljno elemenata za pokretanje istrage, a nakon što EPPO dobio kaznenu prijavu OLAF-a u tom slučaju, oni su pokrenuli istragu. Inače,  USKOK je ranije protiv Gabrijele Žalac već pokrenuo dvije istrage vezano za afere  Vjetroelektrane, a te bi istrage ubrzo  trebale biti okončane, vjerojatno podizanjem optužnica.

Komentara 9

Avatar urbanjungle
urbanjungle
17:50 03.01.2022.

Opustošila menzu i morali je pustiti.

TA
Tackrla
17:53 03.01.2022.

Ostali zatvorenici zaprijetili strajkom jer nisu imali sto jesti

Avatar ZigiMarley
ZigiMarley
18:03 03.01.2022.

Kuhari u Remetincu su napokon odahnuli. Sad mogu smanjiti dnevnu narudžbu namirnica za 30%! :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije