Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FÜLE:

Füle: Novinarske slobode moraju postati mjerilo u pregovorima

Fuele.jpg
European Commission
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
06.05.2011.
u 13:47

Neće, međutim, biti vremena da se to mjerilo ubaci u pristupne pregovore s Hrvatskom, u kojoj je stanje ipak bolje nego u istočnih susjeda

Uplitanje politike, gospodarski pritisci i nasilje protiv novinara glavne su prijetnje slobodi glasila i predstavljaju napad na samo srce demokratskoga sustava. Ustvrdio je to europski povjerenik za proširenje Štefan Füle otvarajući u petak u Bruxellesu međunarodnu konferenciju “Govori!”, posvećenu “promicanju i naglašavanju ključne važnosti slobode izražavanja i glasila na zapadnome Balkanu i u Turskoj”.

U zaključnoj riječi, nakon što se od četiristotinjak sudionika naslušao priča o kršenjima novinarskih sloboda, Füle je bio još oštriji, te je zaključio da bi poštivanje slobode glasila moralo postati jedno od mjerila za zaključenje pristupnih pregovora. Sudionici konferencije zatražili su da se u mjerila uvrste i jasnoća vlasništva nad glasilima, kako bi se onemogućila korupcija i opasnost da ih preuzmu organizirani zločinci, te uspostava posebnoga pravobranitelja za slobodu glasila. Neće, međutim, biti vremena da se ta mjerila ubace u hrvatske pristupne pregovore.

Posebice se na udaru našla Turska, u čijim je zatvorima 67 novinara. No, Jugoistočnoeuropska glasilna organizacija (SEEMO), koja kao dio Međunarodnoga tiskovnoga zavoda (IPI) djeluje iz Beča, zabilježila je lani širom konferencijom obuhvaćena prostora čak 406 teških kršenja slobode glasila.

- Zakoni o glasilima u tim zemljama općenito su dobri, ali slobodu ugrožavaju drugi zakoni, poput onoga kojime se kriminalizira klevetu, što nije prihvatljivo - upozorio je Füle. EU također očekuje od vlasti navedenih zemalja da novinare zaštite, da napade na njih “vjerodostojno istraže”, te da napadače optuže i da im sude za zločin. Novinarima je Füle obećao potporu Europske komisije kako bi “poboljšali svoj položaj i profesionalne standarde”.

- Gdje se informacija izbjegne, iskrivi ili krivotvori, demokratski sustav oslabi. Sloboda izražavanja zahtijeva i odgovornost te profesionalnost – naglasio je Füle.

U spisima pripremljenima za konferenciju Hrvatsku se pozitivno ocijenjuje jer je odustala od zakona kojime bi se klevetu kriminaliziralo, “plješće” se uhićenju napadača na novinara Dušana Miljuša, ali se spočitava da naručitelj toga zločina još nije uhićen, pa Miljuš mora i dalje živjeti pod policijskom zaštitom. Hrvatskoj se zamijera i to što se, “kao ishod gospodarskoga i političkoga pritiska, posebice u manjim gradovima, novinari boje izvještavati o mjesnim pitanjima kako bi zaštitili članove svojih obitelji”. Također se upozorava da se hrvatkim internetskim forumima “šire diskriminacijska retorika i govor mržnje”.

- Posvuda se uočava pad slobode izražavanja, kojoj bi glavna zaštita trebala biti glasila pod javnim nadzorom. Stoga je nužno ojačati kako javna elektronska, tako i javna tiskana glasila – ustvrdio je jedan od panelista konferencije vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja HRT-a Josip Popovac. Predsjednik Hrvatskoga novinarskoga društva Zdenko Duka rekao je da je u Hrvatskoj stanje slobode glasila bolje nego u ostalim zemljama obuhvaćenima ovom konferencijom. No, upozorio je, “novinarstvo je javno dobro i ne može biti interes tajkuna, vlasnika niti političara”.

Komentara 12

OB
-obrisani-
15:00 06.05.2011.

Nasi novinari imaju vise slobode laganja, pretjerivanja,klevetanja nego mi istinu reci... Nas admin odmah banira ili brise,novinari i dalje lazu.. Profulali smo profesiju,trebali smo u novinarstvo...

GA
ganga
16:41 06.05.2011.

kad netko prijeti profesoru onda to nije napad n ademokraciju?

ME
metla
09:15 08.05.2011.

Svjedoci smo cezure koja je u zadnje vrijeme uzela maha, nema nam Latinice već dugo, Pustite Latina nek radi svoj posao, zašto se ga bojite, zašto vas istina smeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije