Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU izbori

Fokus izbora je na klimi i migrantima

Pristalice Manfreda Webera
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
1/4
17.05.2019.
u 11:23

“Kakav god bio vaš izbor, nikad nemojte postati indiferentni”, poručio je biračima vodeći kandidat socijalista i demokrata Frans Timmermans.

Šestero vodećih kandidata europskih političkih grupacija, koji se natječu za mjesto novog predsjednika ili predsjednice Europske komisije, sučelilo se preksinoć u Bruxellesu, tjedan dana uoči izbora za Europski parlament. Pozvali su birače da izađu na birališta jer, kako je rekla Margrethe Vestager, predstavnica europskih liberala, “glasanje je moć”. Ili, riječima vodećeg kandidata socijalista i demokrata Fransa Timmermansa: “Kakav god bio vaš izbor, nikad nemojte postati indiferentni”.

Beu populista

Manfred Weber, “spitzenkandidat” Europske pučke stranke, poručio je kako želi voditi “Komisiju svježeg početka”, koja će otvoriti novu eru, približiti EU građanima. Uz Webera, Timmermansa i Vestager, u sučeljavanju su još sudjelovali Ska Keller uime zelenih, Nico Cué uime europske ljevice i Jan Zahradil iz obitelji europskih konzervativaca i reformista, koji se zalažu za jaču ulogu suverenih država članica, a manju ulogu EU institucija. No, u sučeljavanju nije bilo nikoga iz redova europskih nacionalista i populista, poput Marine Le Pen iz Francuske ili Mattea Salvinija iz Italije, koji imaju ambiciju formirati svoju grupaciju u EP-u nakon izbora.

Weber, čija grupacija europskih pučana prema anketama očekuje najviše mjesta u novom sazivu EP-a ali bez socijalista i liberala kao koalicijskih partnera vjerojatno neće moći doseći natpolovičnu većinu, ponavlja stav da je nužno provesti reformu načina odlučivanja u Vijeću EU, gdje su predstavljene države članice. Želi da se u nekim područjima vanjske politike ukine pravo veta i da se s jednoglasnog pređe na usvajanje odluka kvalificiranom većinom. Zbog prava veta EU sporo odlučuje o vanjskopolitičkim temama o kojima bi trebala odlučivati brže, smatra Weber, a kao primjer je naveo situaciju u kojoj su Europskoj uniji trebala četiri tjedna, zbog usporavanja “pojedinaca u Italiji i Grčkoj”, da usvoji osuđujuću izjavu protiv komunističke vlade u Venezueli.

Foto: Reuters/PIXSELL

Zahradil mu je replicirao tvrdnjom da će forsiranje odluka kvalificiranom većinom samo produbiti jaz unutar EU jer, ako jedna država članica u Libiji podržava jednu stranu, a druga država članica drugu, kako itko može natjerati državu članicu koja je preglasana da potpuno promijeni svoj stav.

Timmermans je ostavio jasan i čvrst dojam političara koji ima kapacitet voditi EU institucije. Kao prvi potpredsjednik Komisije u aktualnom, Junckerovom sazivu, Timmermans je bio zadužen za nadgledanje vladavine prava i involviran je u postupke protiv Poljske, Mađarske i Rumunjske zbog kršenja vladavine prava. U sučeljavanju se dotaknuo i solidarnosti u zbrinjavanju izbjeglica, koju Mađarska i slične zemlje odbijaju pokazati.

– Solidarnost nije samo za one stvari u kojima vam se ta solidarnost sviđa, nego i u stvarima u kojima vam se ne sviđa. Ako države srednje i istočne Europe ustraju u odbijanju solidarnosti u zbrinjavanju izbjeglica, granice će opet biti u Europi, ondje gdje ne bi trebale biti – rekao je Timmermans.

Solidarnost s radnicima

Kandidat ljevice Nico Cué zalaže se za solidarnost s radnicima; ljevica je na strani radnika, a ovi drugi, kao i dosadašnji lideri EU institucija, su na strani tržišta i kapitala, smatra on.

Puno je rasprave bilo i o borbi protiv klimatskih promjena, gdje se kandidati slažu da EU treba biti predvodnik te borbe u svijetu, samo se ne slažu oko mjera koje treba implementirati da se to postigne.

- Moramo brže djelovati oko klimatskih promjena. Što dulje čekamo, više će ljudi stradati. Ako ne učinimo ništa, naći ćemo se u klimatskoj krizi nevjerojatnih razmjera, u kojoj će najviše stradati siromašni. A europski pučani su se u posljednjih 5 godina u EP-u pokazali kao dinosauri - rekao je Timmermans, zamjerajući Weberovoj grupaciji da nije ništa učinila po tom pitanju.

Komentara 1

ZA
Zapadnjak
13:08 17.05.2019.

jedan dan ili cetiri tjedna, potpuno je nebitno, "osuda" bilo kome je potpuno beskorisna stvar, ako europa zaista zeli biti globalni politicki igrac, odnosno glavni kreator nekakvih globalnih prilika, onda "osude" i mlake rijeci nisu dovoljne, u nekom ce trenutkuu biti potrebne ozbiljne sankcije, mozda i vojne intervencije... ako ne zeli, ne zeli, onda gledajmo iskljucivo svoja posla i to je u redu, ali ovaj hocu-necu stav je uvredljiv i iritantan za svakog europljanina sa zdravim razumom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije