Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manfred Weber

Otvorit ćemo 5 milijuna radnih mjesta, Europa će biti tržišna ali i socijalna

Manfred Weber
Foto: DPA/Pixsell
06.02.2019.
u 16:32

Kandidat europskih pučana za šefa Europske komisije piše za Večernji list

Zajedno smo puno postigli u Europi: gospodarski oporavak dotaknuo je milijune obitelji, a nezaposlenost je najniža od 2009. godine. Ipak, još uvijek se velik broj Europljana bori s pronalaženjem radnih mjesta. Nezaposlenost najviše pogađa naše mlade ljude. Europa ne može sebi priuštiti trošenje talenata i gubljenje budućnosti, zbog čega nećemo prihvatiti da mladi ljudi nemaju posla. Zato nam je cilj da u nadolazećim godinama stvorimo pet milijuna novih radnih mjesta širom Europske unije.

Svi Europljani zaslužuju priliku, posebno mladi ljudi. Kad su u pitanju mladi, nećemo se zadovoljiti preraspodjelom javnog novca. Nećemo stati na tome da financiramo nezaposlenost. Želimo stvoriti nova radna mjesta. Želimo otvoriti novo europsko poglavlje ulaganjem u veliki europski potencijal strategijom utemeljenom na četiri stupa: trgovini, infrastrukturi, inovacijama i našoj socijalnoj tržišnoj ekonomiji.

Svaka će regija imati šansu

Svatko mora imati koristi od naše otvorenosti prema svijetu: trgovina već podržava oko 36 milijuna radnih mjesta u Europi. Želimo stvoriti još više radnih mjesta otvaranjem naših tržišta prema ambicioznom globalnom programu međunarodne razmjene. Istodobno, moramo zaštititi svoje standarde jer oni sprečavaju nepoštenu praksu koja potkopava naše radnike i naše vrijednosti: pozivamo na stroža antisocijalna pravila o dampingu i uključivanje zabrane dječjeg rada u svaki trgovinski sporazum s trećim zemljama.
Svaka regija mora imati šansu: europski potencijal potrošio bi se bez jake povezanosti između regija. Vjerujemo da su dobra povezanost i mobilnost u svim regijama Europe ključni pokretači radnih mjesta. Samo sektor prometa osigurava radna mjesta za oko 20 milijuna ljudi: povezivanje stvara mogućnosti. Zbog toga moramo dovršiti cestovnu i željezničku infrastrukturu uz iskorištavanje svih prednosti koje će nam donijeti ulaganja u najnoviju digitalnu infrastrukturu: osigurati pristup brzom internetu i vodećim svjetskim superračunalima u svim europskim regijama.

Inovacija je europski DNK

Svatko mora imati koristi od moći inovacija: više od 830.000 inovativnih startupova aktivno je u glavnim europskim čvorištima koja zapošljavaju oko pet milijuna ljudi. Inovacija je u DNK Europe. Vjerujemo da Europa ima potencijala da iskoristi sljedeći digitalni val i preuzme vodstvo u umjetnoj inteligenciji, robotici, biomedicini, velikim podacima (big data) i mobilnom inženjerstvu. Želimo ljude smjestiti u središte inovacija. Vjerujemo da će se udruživanjem naših resursa u ambicioznim europskim projektima ne samo stvoriti nova radna mjesta, nego da će se promijeniti i život ljudi: možemo razviti pametne domove za starije osobe i pronaći lijek za rak.
Svatko mora doprinijeti: tržišta jesu ključna, ali vjerujemo i u društvenu odgovornost poduzetnika. Stvaranje prilika za sve građane također je stvar pravednosti. Stoga, da bismo ispunili svoje obećanje, pozivamo na novu „naknadu za ulazak na digitalno tržište“ za tehnološke divove, kojom bi financirali naše investicije i osigurali da oni koji koriste prednosti našeg gospodarstva također doprinose poštenoj raspodjeli.

To je naša ambiciozna strategija za stvaranje pet milijuna novih mogućnosti. Grupa Europske pučke stranke spremna je otvoriti novo, pravedno i prosperitetno poglavlje za Europu.

>> Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Komentara 4

TT
tTony
17:35 06.02.2019.

Dobar glas brzo cuje marsovci stizu preko turske sve strucnjaci , ovaj gore obecava sve preskolovat zaposlit ce jos vise socijalni radnika .

DU
Deleted user
16:48 06.02.2019.

Evropa je utopija ...a danas je njemacki bankomat.....

I1
ing-12345
20:23 06.02.2019.

Manfred Wwber je obični Bruesselski biroktrata niš koristi. Neće dobiti moj glas na EU izborima jer neću glasati za izdajice hrvatskog naroda zvane HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije