Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Europarlament usvojio novi zakon - najmanje deset radnih dana plaćenog očinskog dopusta

Republika Hrvatska roditeljima osigurava pravo na roditeljski dopust od osam do trideset mjeseci, ovisno o broju rođene djece i načinu njegova korištenja. Na razmatranju je i ukidanje limita porodiljnih naknada u Hrvatskoj što bi roditeljima omogućilo primanje pune plaće tijekom cijelog roditeljskog dopusta.
05. travnja 2019. u 11:59 1 komentara 306 prikaza
Otac i dijete
Foto: Edith Geuppert/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici održanoj 4. travnja u Bruxellesu usvojio nova pravila o očinskom dopustu i neprenosivom roditeljskom dopustu kojime se postavljaju minimalni zahtjevi za sve države članice s ciljem postizanja većeg broja zaposlenih žena i jačanja uloge oca u obitelji. Zakon je usvojen s 490 glasova za, 82 protiv i 48 suzdržanih.

Tonino Picula, Ivana Maletić, Biljana Borzan i Ruža Tomašić Kako žive eurozastupnici Tko želi, u EU može raditi po cijeli dan, ali i za godinu i pol uštedjeti 50.000 eura

- Stvaranje politika usmjerenih na obitelji iznimno je važno za današnju Europsku uniju, ali i za njenu budućnost, posebice u ovim trenutcima loših demografskih pokazatelja. Osiguranje dobrih uvjeta porodiljnog, roditeljskog, očinskog i dopusta za njegovatelje u tome je presudno, te doprinosi stvaranju ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života - izjavila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je i sama glasovala za ovaj zakon.

Kako navodi njezin ured, ovaj zakon jamčit će ocu pravo na najmanje deset radnih dana plaćenog očinskog dopusta koji se može koristiti u razdoblju oko datuma rođenja, a taj se dopust plaća u iznosu koji nije manji od plaće tijekom bolovanja. Države članice utvrdit će odgovarajuću razinu plaće ili naknade za minimalno razdoblje neprenosivog roditeljskog dopusta, uzimajući u obzir činjenicu da korištenje roditeljskog dopusta često dovodi do gubitka prihoda obitelji i da bi član obitelji koji je više plaćen, a koji je najčešće muškarac, trebao moći iskoristiti to pravo.

Ivan Vrdoljak IVA BOBAN VALEČIĆ Strankama novca nikad dosta, osobito iz proračuna

Republika Hrvatska roditeljima osigurava pravo na roditeljski dopust od osam do trideset mjeseci, ovisno o broju rođene djece i načinu njegova korištenja, stoga Hrvatska u tom smislu može biti primjer ostalim državama članicama u kojima su roditeljski dopusti relativno kratki. Na razmatranju je i ukidanje limita porodiljnih naknada u Hrvatskoj što bi roditeljima omogućilo primanje pune plaće tijekom cijelog roditeljskog dopusta.

Petir je rekla da joj je drago da Prijedlog direktive uvodi obvezan desetodnevni očinski dopust budući da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ovu odredbu nema, već ju tek razmatra.

- Prisutnost oba roditelja u prvim danima djetetova života je nenadomjestiva stoga je uvođenje plaćenog očinskog dopusta iznimno važno – kako bi otac bio aktivno prisutan u prvim danima djetetova života i pružio podršku majci, dok pritom kućni budžet neće biti smanjen - rekla je Marijana Petir, dodajući da je ova direktiva velika potpora ženama da ih se uključi na tržište rada i da ostvare svoj puni potencijal, dok će očevi imati veću ulogu u odgoju djece.

Pogledajte video o uvođenju eura:

Gradilište zgrade i sportske dvorane Srednje škole u Donjem Miholjcu
INVALIDNINA
Kako je gastarbajter, obrijavši samo pola lica, nasamario njemačku komisiju za mirovine
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    ja hoću retrogradno! zamisli 30 dana godišnjeg plus 20-30 dana (nisam siguran. :) pa to je fenomenalno, pola godine me ne bude na poslu, sve plaćeno! a usput se možda dogodi još jedno... živjeli vi meni još dugo!!